Центри готовності цивільних Фонду Притули відвідало більше 20 тисяч українців

Центри готовності цивільних Фонду Притули відвідало більше 20 тисяч українців

17:46,
7 Липня 2023
1005

Центри готовності цивільних Фонду Притули відвідало більше 20 тисяч українців

17:46,
7 Липня 2023
1005
Центри готовності цивільних Фонду Притули відвідало більше 20 тисяч українців
Центри готовності цивільних Фонду Притули відвідало більше 20 тисяч українців
Менше ніж за рік існування цього проєкту Благодійного фонду Сергія Притули проведено 1157 тренінгів на 35 тем, важливих в умовах війни.

Проєкт «Центр готовності цивільних (ЦГЦ)» Благодійного фонду Сергія Притули перетнув позначку в 20 528 учасників і учасниць, повідомив фонд на сайті. Наразі діє 30 осередків у 17 регіонах України. Його ціль — навчити цивільне населення базової військової підготовки та навичок, необхідних під час війни. За кілька тижнів проєкт відзначатиме першу річницю.

Масштабування пришвидшили авторитет Благодійного фонду Сергія Притули та побудова процесів за принципами бізнес-менеджменту, розповів «Детектору медіа» національний координатор Центрів готовності цивільних Олексій Сердюков. «Темпи розвитку проєкту одночасно і влаштовують, і ні. На рівні волонтерської ініціативи, то непоганий результат. На рівні держави — незначний. Наші курси пройшли більше 20 тисяч людей за майже рік, а хотілося, аби це був мільйон», — сказав він.

Нині найактивніші міста — Полтава (307 подій), Житомир (124 події), Черкаси (78 подій), Хмельницький (62 події), Вінниця (59 подій). Найпопулярніші теми — стрілецька справа, домедична допомога, мінно-вибухова безпека, основи гранатометів і ПТРК, базова інформація про радіозв’язок, стресостійкість в умовах війни, ефективні комунікації з військовими. Ситуативно осередки анонсують теми, актуальні на даному етапі російсько-української війни, наприклад, алгоритми дій під час радіаційних чи хімічних катастроф. Серед іншого ЦГЦ пропонують заняття з топографії, підготовки до мобілізації, військової оптики, поведінки в полоні, протидії ІПСО та методик OSINT.

Волонтерські осередки масштабуються та розширюються: від великих міст організатори активно рухаються з навчальними подіями до менших громад, ідеться на сайті Фонду Сергія Притули. У деяких громадах на місцях утворилися власні центри, які координують проведення подій.

«Одне із завдань, яке ставили перед собою на початку — знайти людей “на місцях”, дати їм відпрацьований алгоритм, інструкції, моделі, мотивувати самоорганізуватися та діяти. Мотивувати особливо не доводиться, адже люди розуміють мету проєкту та оцінюють його надзвичайну важливість», — розповів Олексій Сердюков.

За словами Олексія Сердюкова, метою проєкту є не кількісно перевершити військо Росії, а стати краще підготовленими до війни «подібно до Ізраїлю». «Головний фактор успіху проєкту — готовність українців підвищувати рівень знань і посилювати протидію викликам війни. Від самого початку проєкту і до сьогодні попит на навчання військових і навколовійськових дисциплін для цивільних дуже великий. Це означає, що значна кількість українців усвідомлює реальність, у якій ми живемо від повномасштабного вторгнення», — додав він.

Найближчі плани команди — подальше масштабування та передача досвіду задля максимального розширення. Щоб у цьому процесі не втратити якість роботи, за словами Олексія Сердюкова, треба ретельно добирати інструкторів, а також постійно збирати зворотний зв'язок від учасників.

Нагадаємо, під час останнього мегазбору Фонду Сергія Притули зібрали 110 536 980 грн 15 копійок — майже на 9 мільйонів більше за заплановану суму.

Раніше «Детектор медіа» писав, що сайту Фонду Сергія Притули оновили дизайн і функціонал.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду