Українці з досвідом життя в окупації пройшли тренінг з написання текстів

Українці з досвідом життя в окупації пройшли тренінг з написання текстів

10:30,
17 Квітня 2023
511

Українці з досвідом життя в окупації пройшли тренінг з написання текстів

10:30,
17 Квітня 2023
511
Українці з досвідом життя в окупації пройшли тренінг з написання текстів
Українці з досвідом життя в окупації пройшли тренінг з написання текстів
Результатом заходу стали розповіді, які будуть опубліковані на інтернет-ресурсах.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив провів тренінг з написання текстів «Розкажи світу про свій досвід життя в окупації». Про це повідомляється на сайті організації. 

Центр отримав понад 60 заявок на участь у заході, з яких були відібрані 13 — від жителів Харківщини, Херсонщини, Чернігівщини, Запоріжжя та Донецька. Усі вони пройшли через окупацію, обстріли, втрату родичів, друзів чи рідного дому.

Навчання провела Слава Світова — письменниця, сертифікована експертка з креативності, тренерка зі словесної майстерності та творчості.

Результатом тренінгу стали тексти, які будуть опубліковані на інтернет-ресурсах. Також вони будуть перекладені однією із західноєвропейських мов і поширюватимуться на західну аудиторію. 

«Сільський підвал з павуками. Запаси на консервацію. Сітки з картоплею та цибулею. Запах сирості та гнилої картоплі... Життя закінчилося. Почалося виживання. Ніби надто реалістична відео-гра. Сьогодні потрібно виконати квест і знайти борошно, завтра встигнути сховатися від обстрілів, післязавтра заховати усі предмети, які можуть вказувати на твою проукраїнську позицію. Невиконання будь-якого із завдань — довічний бан у вигляді смерті. На той момент мені було 17, але буквально за тиждень ментально мені стало 35. Я навчилася з кілограма борошна робити три хлібини, галушки з технічної кукурудзяної крупи, розтягувати невеликий шмат сиру на три-чотири дні», — так звучить уривок розповіді однієї з учасниць тренінгу.

Всі учасники лишили теплі відгуки про захід та відзначили важливість такого навчання для фіксації досвіду війни.

Навчальний курс відбувся в рамках проєкту «Розширення можливостей громадянського суспільства для трансформації культури пам’яті — ненасильницький внесок у протидію агресії Росії», що реалізується громадськими організаціями Kurve Wustrow (Німеччина) та Східноукраїнським центром громадських ініціатив (Україна) спільно з партнерами за підтримки Федерального уряду Німеччини.

Східноукраїнський центр громадських ініціатив — громадська правозахисна організація, яка від початку війни на Донбасі працює над відновленням справедливості та миру в Україні. Організація документує порушення прав людини, надає правову допомогу постраждалим і стимулює суспільний діалог щодо питань, важливих для відновлення миру та справедливості.

Kurve Wustrow (Німеччина, Вустров) —центр навчання та взаємодії з питань ненасильницьких дій.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду