Безплатна психологічна підтримка: гаряча лінія допомагає  постраждалим від війни у шести країнах

Безплатна психологічна підтримка: гаряча лінія допомагає  постраждалим від війни у шести країнах

15:06,
1 Листопада 2022
1593

Безплатна психологічна підтримка: гаряча лінія допомагає  постраждалим від війни у шести країнах

15:06,
1 Листопада 2022
1593
Безплатна психологічна підтримка: гаряча лінія допомагає  постраждалим від війни у шести країнах
Безплатна психологічна підтримка: гаряча лінія допомагає  постраждалим від війни у шести країнах
Психологічну допомогу надають п'ятьма мовами.

Понад 32 мільйони українців або 85% населення постраждали від наслідків повномасштабної війни, а 15,6 млн сімей переживають погіршення психічного здоров’я. Це дані нового загальноукраїнського дослідження Міжнародної організації з міграції (МОМ), Агентства ООН з питань міграції.

У відповідь на значне погіршення психічного здоров’я населення МОМ розширює програму психічного здоров'я та психосоціальної підтримки. Минулого тижня гаряча лінія психологічної підтримки МОМ почала приймати дзвінки від українців в Угорщині та продовжує роботу в Україні, Польщі, Чехії, Литві та Великій Британії.

З початку повномасштабної війни понад 7,7 млн українців виїхали за кордон у пошуках безпеки, за даними УВКБ ООН. Адаптуючись на новому місці після жахіть війни та переміщення, вони можуть потребувати професійної психологічної допомоги комфортною для них мовою. Водночас мовний бар’єр може стати на заваді психологічній підтримці іноземців, які разом із українцями прийняли виклики війни. 

Гаряча лінія психологічної підтримки МОМ – єдина в Україні надає консультації п’ятьма мовами: українською, російською, арабською, англійською та бенгальською. 

«МОМ прагне, щоб постраждалі від війни отримували необхідну  психологічну та психосоціальну підтримку не лише в Україні, а й в інших країнах, де працює гаряча лінія. Оскільки люди змінюють місце проживання, онлайн-послуги надають можливість стабільних терапевтичних сеансів із професіоналами гарячої лінії», – розповів Хатем Марзук, менеджер психосоціальних програм МОМ.

Як свідчать результати дослідження МОМ, кількість людей в Україні, які хочуть дізнатися номер безплатної гарячої лінії психологічної допомоги МОМ, зросла з 11 до 21% за останні 6 місяців, а для переміщеного населення цей показник сягнув 28%. Реагуючи на ці потреби, кількість психологів, психотерапевтів та психіатрів, які працюють на лінії, збільшили до 30 спеціалістів. Усього фахівці надали понад 7 тисяч консультацій за 9 місяців війни.

Більшість людей звертаються з депресивними епізодами, панічними атаками та надмірною тривожністю. Як пояснюють психологи, кожне загострення бойових дій відображається на психічному здоров'ї людей та кількості дзвінків. Так, після масованих обстрілів України та Києва години роботи гарячої лінії подовжили, щоб надати більше консультацій людям, що пережили сильний стрес та травмуючі події.

Подзвонивши на лінію, люди можуть отримати допомогу на трьох рівнях: початкову консультацію кризового психолога, серію до 8 консультацій із психологом або спеціалізовану допомогу психіатра.

«Гаряча лінія психологічної підтримки МОМ працювала і до війни. Від початку повномасштабного вторгнення ми не припиняли свою роботу ні на день, адже розуміли важливість залишатись поруч, попри відстань, з людьми, які переживають травматичний досвід у кризові часи», – коментує Олексій Бердник, психолог гарячої лінії МОМ.

Щоб підтримати людей, які не готові звертатись по професійну допомогу, фахівці лінії також діляться порадами, як впоратись зі стресом, пережити втрату та почати відновлення самостійно, у межах інформаційної кампанії МОМ #лінія_підтримки_МОМ з покращення обізнаності про важливість психічного здоров'я. Заходи охоплюють серію дописів у соцмережах, зовнішню рекламу та роздаткові матеріали. 

Окрім гарячої лінії, МОМ також надає психологічну підтримку населенню через мережу мобільних медичних бригад у регіонах та рекреаційні активності. А для психологів, операторів урядових ліній та людей, які безпосередньо працюють із постраждалим населенням, МОМ організовує навчальні тренінги з першої психологічної допомоги, зокрема у межах співпраці з ініціативою першої леді Олени Зеленської з Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

Гаряча лінія психологічної підтримки МОМ працює безплатно та анонімно щодня з 10:00 до 20:00. Консультації доступні українською, російською, англійською, арабською та бенгальською. Телефони гарячих ліній МОМ:

  • Україна:  0-800-211-444 
  • Чехія: +420 800 050 770
  • Польща: +48 800 088 091, +48 22 104 32 38
  • Велика Британія: +44 808 164 8668
  • Литва: + 370 800 00 474.
  • Угорщина: +360680984544 (понеділок-п’ятниця)

Для консультацій англійською та арабською телефонуйте за цими ж номерами з 9:00 до 18:00 в робочі дні та з 10:00 до 17:00 у вихідні (за київським часом).

Міжнародна організація з міграції (МОМ) працює в Україні з 1996 року. З лютого 2022 року МОМ надає багатоцільову допомогу населенню та громадам, які постраждали від війни.

Фото: Julian Hochgesang з Unsplash

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду