Коаліція РПР закликає уряд скасувати наказ Держкіно щодо реорганізації «Довженко-Центру»

Коаліція РПР закликає уряд скасувати наказ Держкіно щодо реорганізації «Довженко-Центру»

12:15,
23 Серпня 2022
1061

Коаліція РПР закликає уряд скасувати наказ Держкіно щодо реорганізації «Довженко-Центру»

12:15,
23 Серпня 2022
1061
Коаліція РПР закликає уряд скасувати наказ Держкіно щодо реорганізації «Довженко-Центру»
Коаліція РПР закликає уряд скасувати наказ Держкіно щодо реорганізації «Довженко-Центру»
РПР: Безпідставність цього наказу вже викликала значний резонанс та обурення серед української кінематографічної спільноти, експертів та інших небайдужих громадян.

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ (РПР) закликає Кабмін скасувати реорганізацію «Довженко-Центру».

Зокрема, РПР закликає уряд зобов’язати голову Держкіно Марину Кудерчук виконати урядове розпорядження від 26 січня 2022 р. № 91-р щодо розробки стратегічного плану розвитку «Довженко-Центру» за участю його керівництва і представників кінематографічної спільноти.

«Детектор медіа» публікує повний текст заяви РПР:

17 серпня Довженко-Центр повідомив про отримання наказу Державного Агентства України з питань кіно від 5.08.2022 № 100 «Про реорганізацію державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» та передачу повноважень до державної установи «Національний центр кінематографії України».

Безпідставність цього наказу вже викликала значний резонанс та обурення серед української кінематографічної спільноти, експертів та інших небайдужих громадян.

Цим рішенням були проігноровані права та інтереси Центру брати участь у розв’язанні питань свого майбутнього існування й розвитку, який має бездоганну ділову репутацію у кінематографічної спільноти як всередині країни, так і за її межами, що явно нехтує всіма засадами належного державного управління.

Держкіно порушило припис пункту 5 частини першої статті 4 Закону України «Про державну підтримку кінематографії в Україні» щодо забезпечення участі суб’єктів кінематографії, громадських об’єднань, що представляють їхні інтереси, творчих спілок у формуванні та реалізації державної політики у сфері кінематографії, до якої питання реорганізації Довженко-Центру має безпосередній стосунок.

Держкіно не погодило  цей наказ з Міністерством культури та інформаційної політики, яке відповідальне за збереження національної культурної спадщини та функціонування українських культурних інституцій (закладів) і установ.

Також наказ не відповідає чинним нормам Постанови КМУ № 1756 від 27.12.2001 р. щодо процедури державної реєстрації авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір.

Виконання функцій збереження творів кіномистецтва не визначається  як архівна справа, отже не суперечить нормам чинного законодавства, про що свідчить отримання Довженко-Центром відповідно до Законів України та цілої низки підзаконних актів декілька десятиліть поспіль фінансової підтримки на виконання своїх статутних завдань. (До того центральні державні архіви не зараховують зібрану колекцію фільмофонду до документів Національного архівного фонду).

В Законі України «Про кінематографію» не визначається, що організаційною формою Державного фонду фільмів України має бути виключно державна установа. Навпаки у статті 3 є наступне визначення: «державний фонд фільмів — державний заклад культури, що здійснює архівну та науково-дослідницьку діяльність з метою розвитку фільмофонду, відновлення, реставрування і збереження творів національної та світової кінематографічної спадщини, розповсюдження відповідної інформації;». Отже, публічні заяви, що дії Держкіно, обумовлені вимогами чинного законодавства є введенням суспільства в оману.

Фаховість державної установи «Національний центр кінематографії України» , яка з моменту створення у 2011 році не здійснювала жодної діяльності, пов’язаної зі збереженням фільмофонду, та ще і без будь-яких доказів наявності відповідних компетенцій (плану розвитку) — вбачається сумнівною, щоб уповноважити її відповідати за забезпечення ефективної діяльності такої складної специфічної інституції.

Широко поширюється консолідована критика з боку фахової культурної спільноти такого рішення, оскільки воно вочевидь зруйнує цілісну інституційну модель Довженко-Центру, яка полягає у збереженні, дослідженні, переосмисленні та промоції українського архівного і сучасного кіно в Україні і за кордоном.

Побоювання кінематографічної спільноти, що така «реорганізація» призведе до фізичного знищення фільмофонду не є перебільшенням. Значні втрати цей крок завдасть й гуманітарному іміджу України, спроможності досягати успіхів в культурній дипломатії, яка зараз має підвищену значущість. 

Оприлюднений архітектурний проект будівництва на місті Довженко-Центру торговельно-розважального комплексу, а також інтерв’ю  голови Держкіно пані Марини Кудерчук, де вона повідомляє про плани ущільнити територіальне розташування державних студій, а надлишкові простори «оптимізувати» — передати у Фонд державного майна, є підставою вбачати за такою зухвалістю можливі корупційні зиски у просуванні саме такого рішення всупереч позиції кінематографістів.

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ закликає Кабінет Міністрів скасувати зазначений наказ підпорядкованого йому Держкіно повністю та зобов’язати голову Держкіно пані Марину Кудерчук виконати Розпорядження КМУ від 26 січня 2022 р. № 91-р щодо розробки стратегічного плану розвитку Довженко-Центру за участю його керівництва і представників кінематографічної спільноти.

Читайте також:

17 серпня стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

У МКІП наголосили, що виступають проти ліквідації «Довженко-Центр» і що наразі мова йде лише про реорганізацію установи.

Державне агентство України з питань кіно також заявило, що «Довженко-Центр» буде реорганізований, а не ліквідований.

Зокрема, наказом Держкіно передбачається реорганізація Центру:

  • шляхом виділу з утворенням окремої (самостійної) юридичної особи – державного підприємства «Українська анімаційна студія»;
  • шляхом виділу та передачі повноважень щодо архівування комплектів вихідних матеріалів фільмів, вихідних матеріалів фільму, створених повністю або частково за рахунок коштів Державного бюджету України, а також фільмокопій фільмів, створених в Україні за рахунок коштів юридичних осіб приватної форми власності та фізичних осіб, до державної установи «Науковий центр кінематографії України».

Всі інші функції та завдання, передбачені статутом «Довженко-Центром», залишаються за ним, запевняє Держкіно.

Нагадаємо, рішення про передачу Центру від МКІП до Держкіно уряд ухвалив наприкінці січня 2022 року. Тоді в «Довженко-Центрі» казали, що їм не озвучили перспективи цього кроку і не врахували думку керівництва та колективу. У березні 2021 року в Центрі стверджували, що переведення його в сферу управління Держкіно є «вкрай негативним».

Коли ДП «Національний центр Олександра Довженка» офіційно перейшло у пряме підпорядкування Держкіно, у Центрі це назвали історичною подією, оскільки МКІП, на їхню думку, заважав розвитку установи.

Фото: надане hromadske «Довженко-Центром»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду