Реанімаційному пакету реформ — десять років

Реанімаційному пакету реформ — десять років

12:00,
7 Березня 2024
432

Реанімаційному пакету реформ — десять років

12:00,
7 Березня 2024
432
Реанімаційному пакету реформ — десять років
Реанімаційному пакету реформ — десять років
Перелік необхідних країні змін народився після Майдану й оформився у спілку громадських організацій, які допомагають втілювати зміни.

Десять років тому мільйони людей обрали своє майбутнє — вільну, європейську, демократичну Україну. Тоді на Майдані Незалежності творилася нова історія нашої держави: історія опору й боротьби, змін і розвитку.

Активісти, журналісти, науковці й експерти зрозуміли: для розвитку цієї нової епохи необхідні спільні дії, спільні реформи. 7 березня 2014 року вони об’єдналися й презентували Реанімаційний пакет реформ — консолідовану позицію щодо необхідних для країни змін і належного їх впровадження. До пакета увійшли й уже розроблені законопроєкти, які саботувалися режимом Януковича, і нові — написані під час революції.

А вже зовсім скоро спочатку неформальне об’єднання перетворилося на спілку громадських організацій — Коаліцію Реанімаційний пакет реформ.

Сьогодні ми відзначаємо десять років існування найбільш сталої коаліції організації громадянського суспільства, яка системно працює для впровадження реформ і відновлення України.

Наші перемоги

Сьогодні Коаліція РПР об’єднує 28 організацій громадянського суспільства з найрізноманітніших сфер: від медіа до роботи з національною пам’яттю, від політичних реформ до охорони здоров’я, від економіки до захисту соціальних прав українців.

Ми присутні по всій Україні: 18 регіональних Коаліцій об’єднують 169 організацій у 17 областях України. Разом ми створили потужну спільноту з кількасот експертів, які допомагали й допомагають впроваджувати справді революційні реформи. Серед них:

  • запуск системи публічних закупівель Prozorro;
  • створення Суспільного мовника;
  • ухвалення закону про функціонування української мови як державної;
  • електронне декларування статків чиновників (а у 2023-му — й відкриття доступу до реєстру декларацій);
  • створення системи нових антикорупційних органів.

І це лише частина наших перемог — за весь час за роботи Коаліції ухвалили близько 150 законів!

Як ми працюємо

Ми формуємо пропозиції для влади та домагаємося їх ухвалення. Ми не ухвалюємо закони, але пропонуємо дієві рішення. Наш основний інструмент — адвокація, тобто захист і просування інтересів суспільства (або окремих груп), змін у державі серед ключових стейкхолдерів (зацікавлених сторін). Тобто всі наші адвокаційні пропозиції, заяви підтримуються членами Коаліції.

Для адвокації ми:

  • розробляємо й публікуємо аналітичні продукти (наприклад, брифи чи звіти);
  • публічно й непублічно комунікуємо з усіма стейкхолдерами;
  • оприлюднюємо заяви;
  • публікуємо інфографіки, статті від експертів;
  • працюємо з медіа.

Ми дружимо з доброчесними громадськими організаціями й експертами. Співпрацюємо з владою, яка налаштована на реформи, а не профанацію. Інформуємо міжнародних партнерів про актуальне в Україні. Та водночас — ніяк не співпрацюємо з противниками незалежної, правової, європейської України.

Повномасштабне вторгнення

Велика війна стала найбільшим випробуванням для незалежної України. Вторгнення вкотре продемонструвало не лише безпекові загрози для нашої держави, складну геополітичну ситуацію у світі, але й цінність та ефективність демократії.

Ці роки стали випробуванням на міцність попередніх досягнень — понад 30 років розбудови державних інституцій, впровадження демократичних цінностей і принципів, плекання національної свідомості та соціальної згуртованості. Саме ці досягнення і дали нам вистояти.

Коаліція РПР — разом з іншими громадськими організаціями — заново переоцінила свої здобутки, досвід, вплив і стратегічні цілі. Для нас очевидно: продовження демократичних реформ є основою для відновлення держави й подальшого руху до Європейського Союзу. Це підтвердило й рішення Єврокомісії про початок переговорів з Україною. Тому наша спілка продовжує свою роботу: працює над євроінтеграційними законопроєктами, спілкується з міжнародними партнерами — усе для розвитку нашої держави й перемоги.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду