Коаліція РПР закликала Зеленського невідкладно підписати закони про захист української книги

Коаліція РПР закликала Зеленського невідкладно підписати закони про захист української книги

17:11,
7 Липня 2022
1772

Коаліція РПР закликала Зеленського невідкладно підписати закони про захист української книги

17:11,
7 Липня 2022
1772
Коаліція РПР закликала Зеленського невідкладно підписати закони про захист української книги
Коаліція РПР закликала Зеленського невідкладно підписати закони про захист української книги
РПР: Вважаємо неприйнятними та спрямованими проти української культури й національної безпеки будь-які спроби перешкоджати набуттю чинності цими законами, що передані на підпис президенту ще 20 червня.

Коаліція Реанімаційний Пакет Реформ закликала президента Володимира Зеленського невідкладно підписати закони про захист українського книжкового ринку.

РПР вітає ухвалення Верховною Радою законопроєктів №№ 6287, 7459, 7273-д, спрямованих на захист українського культурно-інформаційного простору та підтримання національних культурних індустрій в умовах російської агресії.

«Розроблення та ухвалення цих законів є прикладом ефективної співпраці представників громадянського суспільства, законодавчої та виконавчої влади, а також культурних індустрій в інтересах національної безпеки України, звільнення нашої країни від руйнівного російського впливу та розвитку української культури.

Напрацьовані на основі широкого консенсусу та підтримані представниками всіх фракцій Парламенту законопроєкти №№ 6287, 7459 і 7273-д здобули під час голосування у Верховній Раді 19 червня безпрецедентну підтримку: за кожен з них проголосували понад 300 народних депутатів, ніхто не проголосував проти і не утримався», – говориться в заяві.

РПР заявила, що ухвалення цих законів за широкої підтримки українського суспільства є прикладом єднання для ефективної протидії російській агресії, захисту української культури, економічної та інформаційної безпеки.

«Ми вітаємо підписання Президентом законопроєкту № 7273-д «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора», який забороняє публічне виконання творів російських співаків та їхні гастролі й концерти в Україні, передбачає механізми підтримки національного музичного продукту, збільшення частки української мови в радіоефірі, сприяння трансляції україномовних дитячих та освітніх телепрограм, забороняє акустичне насильство у громадському транспорті».

Водночас, в РПР викликає занепокоєння, що два не менш важливих закони, на які чекає українська книжкова галузь, досі не підписані.

Законопроєкт № 6287 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження» внесений 64 депутатами з різних фракцій передбачає державну підтримку книгарень, що розповсюджують книжки українською мовою, надання державних сертифікатів на купівлю книг для дітей, підвищення ефективності книгорозповсюдження й бібліотечних закупівель за допомогою електронного каталогу «Книжки на ринку».

Законопроєкт № 7459 «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України», внесений 51 депутатом, у т. ч. Головою Верховної Ради та його заступниками, має важливе значення для захисту від російської пропаганди, а також економічної стабілізації книговидавничій галузі та  її подальшого розвитку. Ухвалений закон забороняє імпорт книг з Росії та Білорусі, видання творів авторства громадян РФ, сприяє перекладам творів світової літератури українською мовою, перекриває можливості ввезення в нашу країну видань антиукраїнського змісту.

«Ми вважаємо неприйнятними та спрямованими проти української культури й національної безпеки будь-які спроби перешкоджати набуттю чинності цими законами, що передані на підпис Президенту ще 20 червня. Дякуємо Верховній Раді України за ухвалення законів конституційною більшістю та закликаємо Президента України відповідно до вимог частини третьої статті 94 Конституції України невідкладно підписати два вищезгадані закони», – заявляє РПР.

6 липня діячі культури, письменники та видавці закликали президента  Зеленського підписати законопроєкти про захист книжкового ринку України.

Відповідну заяву оприлюднили у соцмережах актриса театру і кіно Ірма Вітовська письменниці Оксана Забужко, Галина Крук,  письменник Андрій Кокотюха, співачка, телеведуча, художниця Анжеліка Рудницька, видавці Мар’яна Савка, Олександр Красовицький, Ігор Степурін, історик і народеп  від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович, філософ і релігієзнавець Ігор Козловський.

В заяві стверджується, що «агенти російського впливу розгорнули потужну кулуарну роботу, спрямовану на зрив підписання законів про підтримку і захист українського книжкового ринку».

Раніше на підтримку пакету законів висловилися також відомі поети Сергій Жадан та Іван Малкович.

Колаж: РПР

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду