У «КримSOS» дослідили, як тестували на COVID-19 на пропускних пунктах з Кримом

У «КримSOS» дослідили, як тестували на COVID-19 на пропускних пунктах з Кримом

14:38,
4 Лютого 2021
1192

У «КримSOS» дослідили, як тестували на COVID-19 на пропускних пунктах з Кримом

14:38,
4 Лютого 2021
1192
У «КримSOS» дослідили, як тестували на COVID-19 на пропускних пунктах з Кримом
У «КримSOS» дослідили, як тестували на COVID-19 на пропускних пунктах з Кримом
Під час локдауну в Чонгарі послугу могли отримати українці з підвищеною температурою, а в Каланчаку один із пунктів забору розмістили в будівлі ЦНАПу — зауважили в ГО.

Під час локдауну 8—24 січня на адміністративному кордоні з півостровом Крим запустили безкоштовне експрестестування на виявлення COVID-19, — повідомили активісти ГО «КримSOS». Херсонський відділ організації перевірили процес на контрольно-пропускних пунктах «Каланчак» і «Чонгар».

На КПВВ «Каланчак», як розповіли дослідники, тести робили безкоштовно всім, хто їде з окупованого Криму на підконтрольну частину України. За два тижні послугою скористалися 49 осіб.

Пункт забору біоматеріалу розмістили в будівлі Центру надання адміністративних послуг. «Місце для тестування розташоване поруч із рецепцією ЦНАПу, де приймають людей. У результаті, існує суттєвий ризик контактування потенційно хворих на коронавірус з відвідувачами та співробітниками ЦНАПу», – зазначив координатор Херсонського офісу «КримSOS» Олексій Тільненко.

На пункті тестування працює медичний персонал з Каланчацької районної лікарні та пункту первинної медичної допомоги. «Окремої штатної одиниці для проведення тестувань не передбачено. Медичний персонал вимушений працювати в ЦНАПі з додатковим навантаженням», — додав Олексій Тільненко.

Активісти відзначили, що на території режимної зони КПВВ інформації про тестування немає. «Потік громадян, які звертаються за проведенням тестів, нерівномірний. Громадяни отримують інформацію щодо функціонування пункту тестування на COVID-19 в основному через інтернет ресурси, соціальні мережі», – зазначили опитані дослідниками працівники пункту тестування та громадяни.  

Порівняння роботи пунктів експрестестування на КПВВ «Каланчак» і «Чонгар»

На КПВВ «Чонгар» тестування на COVID-19 робили в приміщенні автостанції, яке має окремий вхід.

«Швидке тестування на COVID-19 роблять фельдшери Товариства Червоного Хреста. Але таку можливість мають тільки ті українці, у яких підвищена температура тіла. Якщо при перетині адміністративного кордону у громадян виявлено підвищену температуру, представники прикордонної служби направляють їх до пункту тестування в обов’язковому порядку», — зазначив Олексій Тільненко. 

За час роботи пункту тестування зробили 10 швидких тестів.

Натоміть монітори Уповноваженого ВР з прав людини встановили, що Херсонська ОДА станом на 20 січня не забезпечила на КПВВ «Чонгар» належне функціонування пункту експрестестування.

Нагадаємо, раніше активісти «КримSOS» представили звіт про умови утримання кримських політв'язнів. Політичним в'язням Кремля присвятили артпроєкт у підземному переході в центрі Києва.

Також колишні українські політв’язні вирішили запустити платформу для підтримки бранців Кремля

Фото IPS-Херсон, інфографіка «КримSOS»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду