Олег Сенцов з активістами відкрив артоб’єкт «Підземний безвихід», присвячений політв'язням Кремля

Олег Сенцов з активістами відкрив артоб’єкт «Підземний безвихід», присвячений політв'язням Кремля

17:09,
8 Лютого 2021
1492

Олег Сенцов з активістами відкрив артоб’єкт «Підземний безвихід», присвячений політв'язням Кремля

17:09,
8 Лютого 2021
1492
Олег Сенцов з активістами відкрив артоб’єкт «Підземний безвихід», присвячений політв'язням Кремля
Олег Сенцов з активістами відкрив артоб’єкт «Підземний безвихід», присвячений політв'язням Кремля
«Тюремний коридор» у центрі Києва має передати перехожим атмосферу, у якій роками перебувають 98 кримських в’язнів. Російська влада позбавила їх волі за надуманими обвинуваченнями у тероризмі, екстремізмі та шпигунстві та тримає в місцях несвободи в Криму та в Росії — зазначили автори проєкту.

8 лютого у підземному переході між Національною філармонією України та Українським домом громадська організація «КримSOS» презентувала артоб'єкт «Підземний безвихід». Як повідомили в ГО, його створили у співпраці із тбіліською платформою ARTIФ. Автор графіті — грузинський художник Давид Кухалашвілі. Раніше «ЗМІ для змін» розповідав деталі проєкту.

«Коли звичайний перехожий спускатиметься в цей перехід, він зовсім не очікуватиме, що опиниться у "тюремному коридорі". Так само і 98 кримських політв’язнів (серед яких 71 людина — це кримські татари) не очікували опинитися в місцях несвободи», — сказала під час презентації координаторка «КримSOS» Міла Шевченко.

Артоб'єкт «Підземний безвихід»

Біля дверей «камер» розміщено QR-коди з посиланнями на історії кожного з кримських бранців Кремля, ув’язнених за їхню активну громадянську позицію, політичні чи релігійні погляди.

За QR-кодами історії бранців Кремля

У презентації взяли участь колишні політв’язні Олег Сенцов та Ісмаїл Рамазанов.

У коментарі QirimInfo Олег Сенцов сказав, що аби повернути кримських політв’язнів з неволі, в Україні мають постійно говорити про них.

«Не забувати! Це питання номер один. Треба говорити про агресію, про війну, про те, що Росія на нас напала, окупувала території і взяла людей в полон. На жаль, зараз намагаються шукати якісь напрямки до примирення з агресором, але цей шлях призведе до поразки», — сказав Олег Сенцов.

Ісмаїл Рамазанов заявив, що СІЗО Сімферополя після деокупації Криму треба знищити через негуманні умови утримування людей. «Це місце було збудоване за Катерини Другої і за часів царської Росії. Як і зараз, там утримували в неволі моїх співвітчизників. Це жахливе місце», — сказав він.

Ісмаїл Рамазанов

Україна активно працює над звільненням всіх українських в’язнів Кремля, — зауважила заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим Таміла Ташева. «Переговорні групи працюють постійно, список політв’язнів є в Офісі Президента. Кожна особа з названих сьогодні є в цьому списку. Але з російського боку поступок щодо звільнення українців немає. Вони говорять, що Україна взагалі до них не має відношення, бо, за твердженням російської окупаційної влади, будь-хто, хто отримав так званий "кримський паспорт" на території півострова — російський громадянин. І навіть не отримуючи паспорт, як ми бачили це на прикладі Сенцова і Кольченка, вони (влада РФ — ЗЗ) можуть називати будь-якого кримчанина своїм громадянином. Тому вони звільняти не хочуть, але робота над звільненням буде вестися, у тому числі — у рамках переговорного майданчика "Кримська платформа"», — сказала Таміла Ташева.

Нагадаємо, порушення з 2014 по 2020 роки на прикладі 35 українців «КримSOS» зафіксувала у звіті «Умови утримання кримських політв’язнів: огляд справ». Його презентували за участю колишніх політв'язнів.

Під час презентації стало відомо, що звіт передадуть представникам української делегації перед зимовою сесією Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) 25-28 січня. Українська Правда писала, що Україна ініціювала дебати щодо порушення Росією прав людини у Криму, однак ПАРЄ ухвалила рішення про відмову від санкцій щодо делегації Росії.

Фото «КримSOS»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду