Зрушення у законодавчому полі для організацій громадянського суспільства незначні — дослідження

Зрушення у законодавчому полі для організацій громадянського суспільства незначні — дослідження

15:07,
20 Жовтня 2020
2587

Зрушення у законодавчому полі для організацій громадянського суспільства незначні — дослідження

15:07,
20 Жовтня 2020
2587
Зрушення у законодавчому полі для організацій громадянського суспільства незначні — дослідження
Зрушення у законодавчому полі для організацій громадянського суспільства незначні — дослідження
Експерти констатували, що за рік зміни в правовому полі для організацій громадянського суспільства (ОГС) відбулися, а реальні умови для їхньої роботи в Україні поступово погіршуються.

Про це говорили учасники круглого столу «Як привести українське законодавство для громадянського суспільства до кращих європейських і світових практик», пише Український центр незалежних політичних досліджень.

На заході презентували оновлені результати моніторингу відповідності українського законодавства у сфері громадянського суспільства кращим європейським практикам — «Барометр ОГС: оцінка середовища для громадянського суспільства у країнах Східного партнерства» (Звіт по Україні за червень 2019 — липень 2020 років).

Дослідження підготували експерти УНЦПД у співпраці з Європейським центром неприбуткового права (ECNL), а презентували документ у партнерстві з проєктом «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України».

Консультантка із законодавства щодо розвитку громадянського суспільства УНЦПД Дар’я Сидоренко та менеджерка з питань законодавства для діяльності ОГС УНЦПД Наталія Повтарь повідомили, що за рік у питанні правового середовища для діяльності ОГС в Україні відбулися певні позитивні зміни. Наприклад:

  • Конституційний суд визнав неконституційним запровадження електронного декларування для активістів;
  • скасовано форму звітності, яку громадські організації мали подавати до органів статистики;
  • зменшено кількість суб’єктів, які приймають документацію на реєстрацію ГО;
  • запроваджено частковий конкурс державного фінансування для об'єднань осіб з інвалідністю;
  • запроваджено ряд податкових пільг та скасовано частину обмежень, які торкнулися в тому числі організацій громадянського суспільства (у зв'язку з пандемією).

Аналогічне дослідження провели у Вірменії, Азербайджані, Білорусі, Молдові та Грузії. «Ми можемо порівнювати, наскільки ми від наших колег пішли вперед чи навпаки. Відзначу, що це дослідження використовується Європейською Комісією для формування своєї політики, при визначенні пріоритетів підтримки сприяння розвитку громадянського суспільства», — зауважив співавтор звіту, керівник Програми розвитку громадянського суспільства УНЦПД Максим Лациба.

Реальні умови роботи для ОГС в Україні за минулий рік погіршились, вважають експерти. «Процеси чотирьох із 10 сфер стали гіршими, ніж рік тому. Можливо, далі вони будуть іншими, але наразі здається, що ситуація в Україні погіршилась і результати у цих чотирьох сферах є найгіршими серед країн Східного партнерства. Інший результат — відсутність помітних реформ. Реалізовано лише одну із 16 рекомендацій, минулорічного звіту. А 11 із 16 ключових рекомендацій навіть не починали виконувати»,  — зазначив Любан Панов, консультант програми  Європейського центру некомерційного права.

Зокрема, найбільш проблемними точками сектору, за словами експертів, лишаються:

Автори дослідження сформували рекомендації з ключовими пріоритетами для органів влади для сприяння розвитку громадянського суспільства:

  • забезпечити належне розслідування нападів на журналістів і громадських активістів;
  • уникати подання і ухвалення проєктів законів, спрямованих на погіршення правового середовища для ОГС;
  • скасувати адміністративну відповідальність за порушення відсутнього порядку організації та проведення мирних зібрань;
  • запровадити конкурсний і прозорий механізм фінансування, моніторингу і звітування ОГС із державного та місцевих бюджетів;
  • ухвалити Національну стратегію сприяння розвитку громадянського суспільства на 2021—2025 роки та створити Координаційну раду сприяння розвитку громадянського суспільства при Кабінеті Міністрів України.

«Для нас це була дійсно важлива віха — отримати цей набір орієнтирів, і ми активно використовували цей звіт минулого року у нашому політичному звітуванні, так само як у питаннях розбудови стосунків між ЄС та Україною в рамках Угоди про асоціацію. Тому цьогорічний Барометр ОГС є для нас дуже важливим документом у питаннях моніторингу свободи мирних зібрань, свободи слова та інших умов, які дають можливість діяльності громадянського суспільства», — відзначила Сінзіана Поіана, керівниця програми з питань підтримки громадянського суспільства Представництва ЄС в Україні.

Проєкт «Барометр ОГС: оцінка середовища для громадянського суспільства у країнах Східного партнерства» продовжили ще на рік. 

Нагадаємо, у жовтні тривають регіональні обговорення проєкту Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства 2021-2025.

Представники громадського сектора заявляли, що в основу нової Стратегії мають увійти напрацювання більше 100 ГО, відображені в «Карті правових реформ громадянського суспільства». «Карту» презентували в червні 2020 року, упродовж липня тривало її обговорення в регіонах, а 30 вересня розробники представили фінальний варіант дороговказу реформ. Олександр Ярема підтвердив, що положення Карти беруть до уваги в розробці Стратегії на 2021–2025 роки.

Підсумки вже втілених реформ для ОГС за рекомендаціями експертів сектору підбили на обговоренні, організованому Коаліцією РПР. 

Крім того, прем'єрміністр Денис Шмигаль заявив, що формування ефективного громадянського суспільства — ключовий виклик для нього. Голова Кабміну публічно підтримав пропозицію щодо участі громадськості в розробці та реалізації нової Нацстратегії.

Про переваги конкурсних процедур для ОГС і переведення механізму в онлайн-простір «Детектору медіа» розповіли першопрохідці конкурсів у громадському секторі і державній владі.

Фото: УНЦПД

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду