Історія успіху маленьких міст із великою молоддю

Історія успіху маленьких міст із великою молоддю

13:00,
15 Серпня 2024
496

Історія успіху маленьких міст із великою молоддю

13:00,
15 Серпня 2024
496
Історія успіху маленьких міст із великою молоддю
Історія успіху маленьких міст із великою молоддю
Як молодь спробувала долучитися до локальних змін середовища на Рівненщині.

Сучасній молоді часто докоряють у бездіяльності. Що у неї немає ніяких інтересів, у думках — розваги та створення проблем там, де їх не мало бути. Скажемо направду: це — міф. Громадська організація «Будуємо Україну разом» (БУР) має багато прикладів, які спростовують цей стереотип. Один із них стосується програми Upshift, який зібрав 129 молодих людей із Рівненської області довкола однієї мети — розвиток свого дому.

Upshift — це молодіжна освітня програма, що працює у 40 країнах світу та розвиває спосіб мислення, навички та можливості молоді. З її допомогою можна набути досвіду впровадження заходів для своєї громади та розв’язати певну проблему у себе вдома. БУР є одним із партнерів цієї програми у Рівненській області.

Молодь, яка бере участь у цій програмі, власним прикладом доводить, що може брати на себе відповідальність і допомагати громаді. Навіть наймолодші учасники, яким 14 років, здатні розв’язувати проблеми у своїх селах чи містах. Вони вміють формувати команди та створювати покрокові плани завдяки триденному навчанню з проєктного менеджменту та підтримці досвідчених спікерів і менторів.

Команда «Культоролог-І-Я». Презентація проєкту в Острозькій академії. Фото: Іван Малюський

30 команд сформувалися на початку програми та впровадили понад 160 заходів на різні теми. Від психологічних тренінгів до організації Молодіжного фестивалю. Описати всі їхні досягнення важко, тому ми розповімо про три команди з різними темами проєктів, щоб показати основні моменти того, що їм вдалося зробити.

Команда «Горгани», що з міста Рівне, на основі здобутих навичок зробила дослідження серед молоді на тему сексуального здоров’я. У результаті з’ясували, що більшість молодих людей не знає основ фізіології і як захистити себе від хвороб, які передаються статевим шляхом.

Апшифтери провели серію тренінгів, що допомогли молоді дізнатися, як захищати своє тіло, поводитися з ним та отримали знання про користь ментальних і фізичних кордонів.

Команда «Горгани». Тренінг «Моє тіло і як я його сприймаю». Фото: Микола Бабій

Цей проєкт важливий не тільки своєю темою, а й показує, що молодь усвідомлює важливість турботи про своє здоров’я та здоров’я своїх однолітків. І це підтверджується цифрами — за 6 тренінгів доєдналося 34 людини та сумарно охоплено 202 молодих людей.

Команда з міста Острог «Культуролог-І-Я» вирішила поширити цінність культури та мистецтва серед молоді. Учасниці створили серію коротких відео для тіктоку, де за допомогою анімації розповіли про базові поняття та терміни з мистецтва й життєписи видатних людей. Проєкт у соцмережі охопив всю Україну та набрав понад 1000 унікальних переглядів.

Команда «Горгани». Тренінг «Гендерно зумовлене насильство, культура згоди й те, як розпізнати сексуальне насильство у відносинах». Фото: Кислюк Марія

Команда довела, що можна цікавитися культурою та мистецтвом і розповідати про них простою мовою. Це показник, що молоді не байдужа освіта й розвиток у різних сферах. БУР підтримав цю команду й організував для них навчання з адміністрування акаунту в тіктоку.

Підтримка ментального здоров’я у 21 столітті — це трендово, тому багато команд працюють у цьому напрямі. «Молодь у дії» створила місячний табір вихідного дня у місті Дубно. Для якісного проведення заходу потрібне підґрунтя. Тому команда вирішила опитати школярів/ок, чого їм не вистачає у їхньому місті. У відповідь отримали: почуття безпеки, а також активних заходів. Тому основною метою табору стало саме створення безпечного простору. А щоб зробити програму насиченішою, зробили гугл-форму з детальними питаннями, що саме провокує відчуття небезпеки. Виявляється, це стається через оцінювання зовнішнього вигляду молодої людини, критики до них, тиску оточення. Завдяки цим відповідям і склали програму табору. Протягом місяця учасники встигли познайомитися між собою, мали 4 зустрічі з психологом і проговорили правильну реакцію на неконструктивну критику.

Команда «Молодь у дії». Табір «Обіймаyou». Арттерапія. Фото: Дмитро Чулков

Уже звикнувши один до одного, молодь спробувала себе у різних ролях, зігравши у трансформаційну гру, щоб навчитися діяти в ситуаціях, які впливають на них.

Залучивши 65 учасників табору, проєкт показав, що в Україні є молодь, яка хоче змін і може їх творити у своїй громаді разом зі своїми однолітками. А з долученням 2000 осіб у соцмережах стало ще більше молоді, яка зацікавлена в цьому розвитку.

А щоб із чогось почати, варто просто наважитися та знайти для себе комфортне середовище для зростання. Це можуть бути поодинокі випадки волонтерства у себе в місті або всеукраїнські акції. Або можна доєднатися до громадської організації «Будуємо Україну разом». У ній є різні активності, які допоможуть розпочати або підвищити досвід волонтерства.

Команда «Молодь у дії». Табір «Обіймаyou». Фото: Дмитро Чулков

Програма Upshift у Рівненській області реалізується ГО «Будуємо Україну разом» у рамках програми «Розвиток потенціалу молоді у західних областях України», що імплементується ІСАР «Єднання», за фінансової підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Титульне фото: Команда «Культоролог-І-Я». Презентація проєкту в Острозькій академії. Фото: Іван Малюський

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду