Тютюнова індустрія та її зв'язок з воєнними злочинами Росії

Тютюнова індустрія та її зв'язок з воєнними злочинами Росії

15:10,
30 Березня 2022
3211

Тютюнова індустрія та її зв'язок з воєнними злочинами Росії

15:10,
30 Березня 2022
3211
Тютюнова індустрія та її зв'язок з воєнними злочинами Росії
Тютюнова індустрія та її зв'язок з воєнними злочинами Росії
Ця індустрія завжди спиралася на продаж майбутньої смерті своїх споживачів. А тепер ще й опосередковано підтримує війну.

Через місяць війни Росії проти України результатом міжнародного тиску на агресора став відхід іноземних компаній з російського ринку. Та серед них виявилися й ті, хто досі вагається — основні платники податків у Росії, а саме тютюнові корпорації.  Це підтверджує, що тютюнова індстрія байдужа до трагедії в Україні та не зневажає вторгнення Росії.

Отже, що сьогодні, на тлі війни відбувається з тютюновою індустрією?

Перше. Частиною бюджету Росії є податки від національних та іноземних компаній. Тютюнові гіганти, продаючи свою продукцію — сигарети, тютюнові вироби електронного нагрівання (хітси), рідини для електронних сигарет тощо — платять податки в держбюджет Росії, з якого власне, зокрема, фінансується їхня армія. Руйнівна війна стає можливою через наявність бюджету, який був сформований з податків, сплачених світовими компаніями. Виходить, тютюнові корпорації непрямо, але спонсорують російську економіку, допомагаючи їй воювати проти України.

Частка російського ринку входить в топ-5 ринків продажу продукції для кожної великої тютюнової компанії.

Друге. Схоже, що тютюнові компанії не планують вихід із російського ринку, тим самим продовжуючи та підтримуючи нищівну політику держави-агресора.

Так, Japan Tobacco International, що є одним зі світових лідерів тютюнової галузі, продовжує свою роботу на ринку окупанта та не збирається її припиняти. Нагадаємо, що частка JTI в російському тютюновому ринку — 38,4%, а сама компанія визначає країну як свій key market. Вона виробляє Winston, Camel, Sobranie. Жоден російський громадянин не відчує на собі силу санкцій компанії, тому що їх просто немає. Компанія продовжує поповнювати бюджет Росії й не хвилюється за наслідки цих дій.

Компанія British American Tobacco обмежилась висловлюванням глибокої стурбованості, прикриваючись тим, що їхнім обов’язком є підтримка працівників компанії.

Світовий лідер Philip Morris International має лише намір вийти з ринку. Нагадаємо, у 2020 році компанія отримала 5 мільярдів доларів виручки від російських споживачів.

Третє. Тютюнові корпорації роблять спроби відбілювання своєї репутації. В той  час як PMI та JTI вміло оминають повноцінний вихід компаній із російського ринку, гіганти не забувають під виглядом гуманітарної допомоги «підтримувати» українських військовослужбовців, надсилаючи їм пачки сигарет. Такі дії викликатимуть тютюнову залежність та матимуть негативні наслідки для суспільства в майбутньому.

Четверте. Важливо, що українська держава реагує на цинізм тютюнових компаній і вживає заходів. Так, Міністр фінансів України Сергій Марченко вже офіційно оприлюднив своє звернення до трьох гігантів тютюнової індустрії — Philip Morris, Japan Tobacco International і British American Tobacco — з закликом зупинити бізнес у Росії. Найдієвішим кроком буде остаточний, а не частковий, вихід компаній з ринку. Повний вихід з ринку означає, що компанія повністю зупиняє власне виробництво, рекламу та інвестиції. У такому разі компанія перестає бути платником податків країни агресора.

«Сьогодні працювати та вести бізнес у Росії означає сплачувати податки, які спрямовуються на фінансування терористичних дій режиму Путіна. І сотні міжнародних компаній вже зробили вибір на користь миру та припинили роботу в Росії», — сказав міністр фінансів.

Що маємо в сухому залишку?

Купуючи будь-які тютюнові вироби, кожна людина, на жаль, непрямо обирає шлях підтримки війни та агресора — Росії. Бойкотуючи ворога, бізнес підтримує українців, чим підвищує власну репутацію та довіру до себе

Отже, відмова від куріння саме сьогодні може мати подвійну користь — як для здоров'я, так і для перемоги України. Те, що тютюнові компанії ведуть бізнес і в Україні, і в Росії під час російської агресії проти України,  є чи не найпоказовішою характеристикою діяльності тютюнової індустрії. Ця індустрія завжди спиралася на продаж майбутньої  смерті своїх споживачів. А тепер ще й опосередковано підтримує війну.

І в мирні часи куріння шкодить здоров’ю та викликає захворювання серцево-судинної системи, дихальних шляхів, рак, безпліддя тощо. За інформацією Всесвітньої організації охорони здоров’я, кожного року куріння забирає 8 мільйонів життів, з яких мільйон людей помирає від пасивного куріння.

Ельвіна Корой, юристка Центру демократії та верховенства права

Графіка center-life.org

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду