Березень: події, гранти, вакансії у громадянському суспільстві (постійно оновлюється)

Березень: події, гранти, вакансії у громадянському суспільстві (постійно оновлюється)

15:00,
2 Березня 2024
2589

Березень: події, гранти, вакансії у громадянському суспільстві (постійно оновлюється)

15:00,
2 Березня 2024
2589
Березень: події, гранти, вакансії у громадянському суспільстві (постійно оновлюється)
Березень: події, гранти, вакансії у громадянському суспільстві (постійно оновлюється)
Добірка можливостей, оголошених організаціями громадянського суспільства або пов’язаних із сектором. Публікація оновлюється.

Події

2 березня — вступний курс із прав людини

Організатор: Київська школа прав людини й демократії (Центр громадянських свобод).
Час: 10:00–13:00.
Формат: онлайн.
Тренерка: Олександра Романцова — правозахисниця, одна з розробниць курсу в межах школи, виконавча директорка Центру громадянських свобод.

Інтерактивне заняття з відео, прикладами та вправами, яке дає можливість розібратися у базових поняттях міжнародних стандартів прав людини, що актуальні для України. Учасники дізнаються, як права людини впливають на щоденне життя, що таке міжнародні стандарти прав людини та хто їх вигадав, скільки всього у кожного «прав людини» і чи може це змінитися, як права людини працюють в умовах збройних конфліктів, хто має забезпечувати та захищати права людини в Україні та світі. Тренінг безплатний.

Реєстрація.

4  березня — пресконференція на тему: «Українські жінки розпочинають нову миротворчу ініціативу в ООН»

Організатор: ГО «Геополітичний альянс жінок».
Час: 16:00.
Офлайн: пресцентр «Укрінформ» (м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16).
Онлайн: ютуб-канал «Укрінформу».

Розширена незалежна делегація українських жінок-лідерок візьме участь у роботі 68-ї сесії Комісії ООН зі становища жінок, яка відбудеться в Нью-Йорку 11–22 березня 2024 року. Делегація українок готує й власний захід — паралельний івент «Україна: Посилення ролі жінок у відновленні та в миротворчих процесах в країнах воєнних конфліктів. Результатом стане розробка Дорожньої карти миротворчих дій і спільна резолюція, що буде спрямована Генеральному секретарю ООН. Реєстрація на паралельний івент — за посиланням.

Акредитація медіа: anna@ukrinform.com. 

5, 11, 20 березня — мінікурс «Відбудовуємо разом: як висвітлювати відновлення країни в складні часи» для регіональних медійників

Організатор: ІСАР «Єднання».
Онлайн: платформа Zoom.
Тренери: Юрій Ніколов — редактор «Наші гроші», автор розслідувань про закупівлі, Олексій Мінаков — PR-Manager/Lead IT-компанії Master of Code Global, що розробляє розмовні рішення з використанням штучного інтелекту, колишній PR-менеджер Мінцифри, автор тренінгів про штучний інтелект для комунікаційників Міністерств і центральних органів виконавчої влади, піар-агенцій, медіа, Анатолій Марциновський — журналіст, медіатренер, автор посібника з журналістики рішень.

Курс міститиме три тренінги:

  1. Роль медіа у процесах відбудови країни: що, як і навіщо писати про відбудову України.
  2. Штучний інтелект у журналістиці: нові інструменти та можливості писати доступно та цікаво про відновлення України та євроінтеграцію.
  3. Відбудова України через журналістику рішень: як писати про відновлення країни у жанрі журналістики рішень і допомагати впроваджувати зміни у громадах.

Реєстрація: до 4 березня, 15:00 за посиланням.

5 березня — експертне обговорення законопроєкту з лібералізації міграційного законодавства для іноземних волонтерів і гуманітарних працівників

Організатор: Центр демократії та верховенства права.
Час: 14:00–16:00.
Офлайн, онлайн: місце в Києві та посилання повідомлять зареєстрованим.

Це публічне обговорення проєкту закону «Про внесення змін до Закону України “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства” стосовно спрощеного порядку легалізації іноземців та осіб без громадянства, які є гуманітарними працівниками, на період дії воєнного стану». Законопроєкт розроблено на основі оновленого Розділу 5 Карти правових реформ для громадянського суспільства України. Попередня програма події за посиланням.

Реєстрація: до 4 березня, реєстраційна форма

7 березня — експертне обговорення «Гендерний вимір у матеріалах про війну і відновлення України: роль медіа»

Організатор: ГО «Жінки в медіа» у співпраці з урядовою уповноваженою з гендерної політики, Міністерством культури та інформаційної політики України, міжнародними партнерами.
Час:11:00–13:00.
Офлайн: пресцентр «Укрінформ» (м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16).

На заході презентують результати Дослідження присутності сексизму в онлайн-медіа та національному телемарафоні «Єдині новини», характеристику висвітлення в медіа теми гендерно зумовленого насильства та теми сексуального насильства, пов’язаного з війною (СНПК), а також представлять коаліцію «Гендерна рівність в українських медіа».

Серед спікерів та спікерок — Катерина Левченко, урядова уповноважена з питань гендерної політики; Тарас Шевченко, заступник міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції; Ярослав Юрчишин, голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова (TBC); Ліза Кузьменко, голова ГО «Жінки в медіа», членкиня Комісії з журналістської етики; Ірина Славінська, виконавча продюсерка «Радіо Культура», голова Редакційної ради Суспільного; Яна Гончаренко, директорка з комунікацій та сталого розвитку Starlight Media та інші.

Обов’язкова реєстрація.

7 березня — вебінар із журналістики рішень «Як створювати історії для сталого розвитку України»

Організатор: ГО «Інтерньюз-Україна».
Час: 11:00–14:00.
Онлайн: платформа Zoom.

До участі запрошуються представники регіональних медіа з усієї України, які хочуть опанувати жанр журналістики рішень або вже працюють в ньому. Cпікери розглянуть журналістику рішень як жанр, принципи побудови тексту, інноваційність як важливий елемент журналістики рішень, практичний вимір жанру, де і як знаходити актуальні та довгострокові рішення для матеріалів, а також як матеріали у жанрі журналістики рішень можуть сприяти сталому розвитку України.

Журналісти, які відвідають вебінар, зможуть взяти участь у конкурсі ідей для матеріалів у жанрі журналістики рішень. Найкращі заявки отримають менторський супровід і стипендійну підтримку.

Реєстрація: до 6 березня, реєстраційна форма

8 березня — Феміністична стріча з нагоди Міжнародного дня боротьби за права жінок

Час: 10:00.
Онлайн: платформа Zoom.
Організаторки: Світлана Дубина, правозахисниця, голова ГО «Вісь»; Тетяна Ісаєва, керівниця ГО «Центр гендерної культури», ініціаторка відзначення 140-річчя українського жіночого руху; Вікторія Кобиляцька, редакторка сайту платформи «Жінки  це 50% успіху України»; Наталка Тарасенко, гендерна експертка, голова ЖОМГО «Паритет»; Богдана Стельмах, координаторка Волинського пресклубу; Оксана Ярош, гендерна експертка, голова ГО «Гендерний центр Волині».

Це нагода не лише окреслити виклики, які стоять перед жінками сьогодні, а й «зустрітися» з попередницями, які своїми діями, творчістю, життєвою позицією відстоювали права жінок і торували шлях нам теперішнім. Запрошують долучатися всіх, хто поділяє цінності прав людини, прав жінок та фемінізму.

Реєстрація.

14 березня — вебінар для волонтерів, які працюють із літніми людьми

Час: 17:00.
Онлайн: платформа Zoom.
Організатор: Українська волонтерська служба.

Експерти й експертки розкажуть про основні загрози для літніх людей, поділяться досвідом роботи зі старенькими й особливостями комунікації з ними, пояснять основні правила цифрової й фізичної безпеки та турботи про ментальне здоров’я.

Реєстрація.

18 березня — інформаційна зустріч «Національна стратегія сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні: де ми зараз і куди рухаємося далі»

Час: 13:00.
Онлайн: фейсбук-сторінка ІСАР «Єднання».
Організатор: Секретаріат Кабінету міністрів України.

Учасники зустрічі дізнаються про стан виконання Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні на 2021–2026 роки, заплановані Секретаріатом кроки для підготовки нового плану заходів з реалізації Стратегії (на 2025—2026 роки), можливості долучення представників громадськості до підготовки плану заходів.

Реєстрація: до 11:00, 15 березня за посиланням.

18 березня — пресконференція щодо законопроєкту №7283 «Про народовладдя на рівні місцевого самоврядування»

Час: 14:00–15:30.
Організатори: Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД).
Учасники: народні депутати, журналісти, громадські експерти з місцевого самоврядування та розвитку громадської участі.
Офлайн: пресцентр «Укрінформ» (м. Київ, вул. Б. Хмельницького, 8/16).
Онлайн: фейсбук-сторінки УНЦПД, Ініціативи секторальної підтримки громадянського суспільства, ютуб-канал Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

На заході говоритимуть про посилення участі організацій громадянського суспільства та громадських активістів у процесах вироблення рішень в громадах, включення внутрішньо переміщених осіб у життя громад, у яких вони живуть, а також розвитку демократичних процедур та інститутів.

Контакт для додаткової інформації: експерт УНЦПД Максим Лукінюк, ml@act.ucipr.org.ua, тел.+38-099-312-64-02.

Акредитація медіа: до 15 березня, 18:00, Ольга Басюк +380936838600 ob@act.ucipr.org.ua.

21 березня — презентація Моніторингу виконання умов програми МВФ та підтримки від ЄС

Час: 15:00–16:30.
Організатор: консорціум RRR4U.
Офлайн, онлайн: повідомлять зареєстрованим.
Експерти прокоментують, як Україна виконує свої зобов’язання перед партнерами, а також приділять увагу Матриці Реформ — новому аналітичному інструменту уряду, який допомагатиме відслідковувати і реалізовувати заплановані заходи.

Реєстрація обов'язкова за посиланням.

27 березня — презентація дослідження «Громадянське суспільство України в умовах війни»

Час: 14:30–16:00.
Організатор: ІСАР «Єднання».
Офлайн, онлайн: повідомлять зареєстрованим.
Презентують звіт із комплексного соціологічного дослідження «Громадянське суспільство України в умовах війни» — дослідження, що аналізує динаміку діяльності організацій громадянського суспільства (ОГС) від початку російського повномасштабного вторгнення. Після презентації дослідження відбудеться дискусія, у межах якої експерти обговорять результати звіту та спрогнозують подальшу динаміку розвитку українського «третього сектору» цьогоріч.

До 5 квітня — курс лекцій «Російська ідеологія: ідейна основа масових воєнних злочинів?»

Організатор: Київська школа прав людини й демократії (Центр громадянських свобод).
Лектор: Михайло Савва — доктор політичних наук, професор, член експертної ради Центру громадянських свобод, професор Вільного університету (Латвія).

Курс складається з семи лекцій:

  • Політичний режим сучасної Росії: авторитаризм, фашизм, неототалітаризм.
  • Реальна система російської влади: чи можемо говорити про узурпацію.
  • Державна російська ідеологія: ідейна основа масових воєнних злочинів.
  • Україна в офіційній російській державній ідеології: чому вони бояться.
  • Система офіційної російської пропаганди: наскільки та чому вона ефективна.
  • Формати порушень прав людини російською владою в Росії та за її межами: як із цим можна боротися.
  • Відцентрові тенденції російських регіонів: який потенціал сепаратизму у Росії.

Лекції відбуваються в записі. Після перегляду курсу лекцій учасники будуть запрошені на сесію питань-відповідей на тему курсу від автора (формат змішаний — фізична зустріч із можливістю долучитися в онлайн-режимі).

Реєстрація: до 5 квітня за посиланням.

Гранти та конкурси

Конкурс на підтримку ветеранських ініціатив «Тримаймо стрій»

Організатор: Міжнародний фонд «Відродження».
Дедлайн подачі пропозицій: 11.03.2024, 18:00.
Мета: допомогти ветеранським організаціям посилити та зберегти свою інституційну сталість, організаційну стійкість і розвинути експертизу і професіоналізм; покращити ефективність підтримки ветеранів та ветеранок; сприяти розбудові соціальної згуртованості, реінтеграції  та самоорганізації.
Учасники: благодійні організації та громадські неприбуткові об’єднання.
Максимальний розмір гранту: 1 200 000 грн.

Конкурс орієнтований на підтримку ветеранських організацій, які разом зі своїми спільнотами та місцевими громадами прокладають шлях до української перемоги.

Тематичні пріоритети:

  • Реабілітація, фізична і ментальна, військовослужбовців, ветеранів і ветеранок, ефективна організація реабілітаційних процесів у громадах.
  • Правові, соціальні, психологічні, інформаційні сервіси для військовослужбовців, ветеранів, ветеранок і членів їхніх родин. 
  • Сприяння реінтеграції та підготовка громад до повернення ветеранів і ветеранок. 
  • Турбота про родини військовослужбовців, «тих, хто чекає», військовополонених, загиблих та зниклих безвісти.
  • Формування професійних та ефективних ветеранських осередків у громадах, націлених на якісні сервіси та просування дієвих рішень для ветеранської спільноти.

Конкурс «Стійкість, відновлення та розвиток територіальних громад»

Організатор: Міжнародний фонд «Відродження».
Дедлайн подачі пропозицій: 15.03.2024, 15:00.
Мета: сприяння прозорому відновленню / розвитку громад із забезпеченням активного залучення до цих процесів громадськості.
Учасники: громадські організації, громадські спілки, органи самоорганізації населення (ОСНи) та благодійні організації. Учасники конкурсу можуть бути зареєстровані у будь-якому регіоні України.
Максимальний розмір гранту: 1 200 000 грн.

Напрями роботи в рамках пропозицій:

  1. Підвищення можливостей для сталого стратегічного планування в територіальних громадах.
  2. Підвищення спроможності органів місцевої влади щодо планування та реалізації проєктів відбудови, місцевого розвитку та залучення фінансування.
  3. Прозорість і громадський контроль над витрачанням коштів на відбудову органами місцевого самоврядування та військовими адміністраціями, підвищення їх публічності та підзвітності.

Конкурс «Посилення українських голосів задля міжнародної підтримки України»

Організатор: Міжнародний фонд «Відродження».
Дедлайн подачі пропозицій: 19.03.2024, 15:00.
Мета: посилення українських голосів у формуванні порядку денного європейської дискусії про Україну для збільшення міжнародної підтримки України.
Учасники: громадські організації, спілки, асоціації, товариства та інші об’єднання, зареєстровані відповідно до українського законодавства як неприбуткові або благодійні організації.
Максимальний розмір гранту: 1 200 000 грн.

Будуть підтримані проєкти, які передбачатимуть, зокрема, поширення українських історій національного опору російській агресії, розвінчування російської дезінформації, підвищення базових знань про Україну, її історію та культуру як частини європейської спільноти, а також обізнаності з потенційними вигодами інтеграції України для майбутнього самого ЄС. Перевага надаватиметься проєктам, які будуть реалізовані у партнерстві та співпраці з європейськими колегами. 

Безплатна менторська програма «Маркетинг для громадського сектора»

Організатори: Платформа соціальних змін, Bloom Büro.
Тривалість: 20 березня — 1 травня.
Учасники: представники благодійних фондів, громадських організацій і соціальних підприємців.
Мета: надати дієві інструменти для запуску маркетинг-процесів в організаціях, аби доносити цінність ініціатив, ефективніше залучати підтримку та допомагати ще більшій кількості людей, які цього потребують.

Програма стартує 20 березня та триватиме до 1 травня. За ці 1,5 місяця слухачі опрацюють три блоки знань: позиціювання, розвиток власних каналів комунікації, PR і пізнаваність. Навчання буде проводитися у Zoom через навчальну платформу Siplatform. Головний акцент програми — це індивідуальна робота зі слухачами в межах менторських годин. Організатори передбачили 60 персональних консультацій, аби кожен зі слухачів міг отримати адаптовані під власну діяльність знання та інструменти.

Реєстрація: аплікаційна форма за посиланням

Конкурс «Медіаграмотна вправа для широкого загалу»

Організатор: Академія української преси.
Дедлайн: 20.03.2024.

Учасники мають розробити вправи з медіаграмотності за шаблоном, зареєструвати до участі. Переможці отримають авторський гонорар. Роботи оцінюватиме незалежне журі. Матеріали переможців будуть розміщені на ресурсах АУП. 

Контактна особа: Юлія Рицик, асистентка проєктів Академії української преси, info@aup.com.ua, 067-372-27-33. 

Стипендії на створення матеріалів про МСЕК

Організатор: громадська спілка «Ліга сильних».
Дедлайн: 28.03.2024.
Учасники: регіональні журналісти.
Обсяг стипендії: 5 тис. грн за матеріал.

Журналістам пропонують розкрити досвід тих, хто не може отримати інвалідність через бюрократичні процедури. Або розповісти історію тих, кому з року в рік доводиться доводити, що стан здоров’я не змінився. Також журналісти можуть відвідати з героями приміщення МСЕК та перевірити їх доступність.

Форма для участі

Менторська програма «Будь»

Організатор: ГО «Inscience».
Дедлайн: 31.03.2024.
Учасники: жінки в Україні, які хочуть знайти себе у сферах ІТ та креативних індустрій, а також ті, що втратили роботу та шукають нову.

Фахівці та фахівчині найкращих українських і глобальних компаній підтримують жінок у пошуку роботи. Особисто з кожною учасницею працює ментор або менторка, які допомагають обрати кар’єрну ціль і досягти її. Участь у програмі безплатна. У 2022 році програму успішно завершили 735 жінок. Отримали запрошення на роботу або стажування, зросли завдяки якісним освітнім курсам і долучилися до дружньої спільноти випускниць програми.

Реєстрація.

Вакансії

До 10 березня — PR-менеджер, Антикорупційний штаб

Антикорупційний штаб це громадська організація, створена влітку 2014 року,  яка ставить за мету виявляти корупційні схеми, розкрадання бюджету і ресурсів громади та інші корупційні порушення можновладців, аби притягти їх до відповідальності. Організація відома диджитал-розробками, серед яких Карта ремонтів, чатбот «Держслужбовець Тарас», Карта коронавірусних закупівель, Карта вакцинацій тощо.

SMM-фахівець, Центр «Розвиток КСВ»

Центр «Розвиток КСВ» (CSR Ukraine) — експертна організація, яка просуває принципи сталого ведення бізнесу та соціальної відповідальності в Україні. Протягом 15 років CSR Ukraine об’єднує компанії, адвокатує розвиток КСВ на національному рівні, а також спільно з бізнесом і донорами реалізує ініціативи, спрямовані на розв’язання соціальних питань.

Дизайнеркоординатор із комунікацій і маркетингу, Ukraїner

Ukraїner — спільнота та організація, що мовить як медіа 15 мовами про події в Україні, є містком для порозуміння України зі світом та підвищення цінності України всередині. Ukraїner створює мультимедійні матеріали, книжки та формує наративи сприйняття України у світі. Спільнота Ukraїner — це професійна команда менеджерів і спільнота волонтерів. Ця вакансія є чудовою можливістю для творчої та цілеспрямованої людини, яка бажає приєднатися до команди Ukraїner і сприяти розвитку незалежного медіа про Україну через високоякісний графічний дизайн.

Журналіст-розслідувач, Інститут законодавчих ідей

Інститут законодавчих ідей — незалежний аналітичний центр, який працює заради прийняття законодавства без корупційних, дискримінаційних норм і його подальшої ефективної імплементації. Задля побудови країни рівних можливостей, розвитку демократії та верховенства права.

Менеджер комунікацій, «Моє місто»

«Моє Місто» — краудфандингова платформа для збору коштів на соціальні проєкти. У період повномасштабного вторгнення організація збирає кошти для військових, працює над підтримкою та забезпеченням людей, які постраждали внаслідок війни, продовольством та медикаментами.

Менеджер спільноти, «Змінотворці»

«Змінотворці» — громадська організація, що запускає національну систему просвіти для підлітків. Це програма, що комплексно пояснює, як влаштовані основні сфери сучасного світу та їхній взаємозв’язок для якісних персональних рішень учасниками. Проєкт спрямований на підлітків із сіл, смт і невеликих містечок, які мають бажання та потенціал до розвитку. Місія проєкту — розкривати спроможності молоді, щоб в країні чесно перемагали талант, зусилля та розум.

Проєктний менеджер відділу партнерств, ВОЛ

БО БФ «Волонтерська оптична лабораторія» (ВОЛ) — це неприбуткова громадська організація, яка безплатно ремонтує прилади, необхідні для військовослужбовців за двома напрямами: оптико-електронні прилади спостереження та дрони цивільного призначення.

Керівник проєктуасистент проєкту, Інститут ветерана

Інститут ветерана — це неурядова громадська організація, що створює проєкти для ветеранів та їхніх родин.

Більше вакансій у громадському секторі — на сайті Lobby X.

Щоб запропонувати подію чи вакансії для публікації в цьому переліку, пишіть на адресу info@detector.media з темою листа «Можливості ОГС».

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду