Інститут медіа права: Кабмін закритіший для громадськості, ніж інші органи влади

13:58,
6 Жовтня 2010
9288

Інститут медіа права: Кабмін закритіший для громадськості, ніж інші органи влади

13:58,
6 Жовтня 2010
9288
Інститут медіа права: Кабмін закритіший для громадськості, ніж інші органи влади

Кабінет Міністрів України більш закритий для громадськості, ніж будь-який орган нижчого рівня. Такий висновок зробили фахівці Інституту медіа права, які не змогли провести громадську експертизу уряду та дослідити, як відбувається опрацювання інформаційних запитів та звернень громадян через відмову уряду.

 

Як повідомляє сайт Інституту медіа права, 25 серпня Інститут надіслав до уряду запит щодо проведення громадської експертизи. 1 вересня під час робочої зустрічі експертів з представниками Кабміну, Наталія Окша, заступник начальника управління у зв'язках з громадськістю, та Дмитро Войтенко, головний спеціаліст сектору з питань комунікацій з громадськістю, розповівши про опрацювання запитів, зауважили: проведення запланованої експертизи не є можливим. За словами представників уряду, опрацювання звернень і запитів громадян здійснює Секретаріат Кабміну. Однак ця структура є окремою юридичною особою і не має владних повноважень, тобто не належить до органів виконавчої влади, щодо яких може здійснюватися громадська експертиза.

 

В офіційній письмовій відповіді за підписом заступника міністра Кабінету Міністрів Юрія Авксентьєва теж була сформульована відмова у проведенні громадської експертизи. Однак при цьому була зазначена інша причина: «діяльність уряду як колегіального органу не може бути об'єктом проведення громадської експертизи». Але урядова постанова № 976 від 5 листопада 2008 року, яка регулює проведення громадських експертиз, не містить такої підстави для відмови у проведенні дослідження. Норми цієї постанови поширюються на всі органи виконавчої влади, зауважують в Інституті медіа права.

 

«Таким чином, виникає парадоксальна ситуація: неможливо провести громадську експертизу владного органу, який своїм же рішенням запровадив цей інструмент громадського контролю. Чільний орган виконавчої влади, таким чином, стає більш закритим для громадськості аніж будь-який орган нижчого рівня», - зазначено в повідомленні Інституту.

 

Інститут медіа права радить вдосконалити процедуру громадської експертизи і внести до постанови № 976 зміни, які б дозволяли проводити громадську експертизу самого Кабміну, а також допоміжних структур при органах виконавчої влади.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду