Інститут медіа права подав до суду на Верховну Раду за відсутність відповіді на запит

19:03,
17 Листопада 2010
18967

Інститут медіа права подав до суду на Верховну Раду за відсутність відповіді на запит

19:03,
17 Листопада 2010
18967
Інститут медіа права подав до суду на Верховну Раду за відсутність відповіді на запит

16 листопада громадська організація «Інститут медіа права» подала до Вищого адміністративного суду України судовий позов проти Верховної Ради України. Причина - відсутність відповіді на інформаційний запит, надісланий до парламенту у вересні 2010 року. Про це повідомляє сайт Інституту медіа права.

 

Інформаційний запит стосувався діяльності газети «Голос України». Інститут медіа права хотів дізнатися, як пов'язані організаційно і фінансово Верховна Рада (засновник «Голосу України») та приватне підприємство, що видає цю газету. Організація поставила запитання про те, які функції здійснює підприємство «Редакція газети "Голос України"» щодо газети, на якій підставі йому передали повноваження у сфері видання цього ЗМІ, чи укладалися відповідні договори між Верховною Радою та цим підприємством, чи проводилася процедура державних закупівель на видання «Голосу України» та чи існує у газети статут редакції.

 

За інформацією громадської організації, запит отримала уповноважена особа парламенту 16 вересня. Це підтверджується повідомленням про вручення кореспонденції, копію якого Інститут медіа права також передав до суду. Юристи ГО звертають увагу на те, що за законом «Про інформацію» Верховна Рада повинна була в місячний строк надати запитану інформацію або ж протягом 10 днів повідомити, що запит не підлягає задоволенню. Однак за два місяці з парламенту не надійшло взагалі ніякої відповіді.

 

«На жаль, Верховна Рада України демонструє закритість у доступі до власної фінансової інформації, - говорить директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. - Ми вважаємо, що оскарження незаконних дій до суду є єдиним способом навчити чиновників поважати право на свободу інформації».

 

Як відомо, «Голос України» є офіційним друкованим виданням Верховної Ради України. На видання цієї газети разом із журналом «Віче» у державному бюджеті на 2010 рік передбачено 13 млн 48 тис. грн.

 

Нагадаємо, що Верховна Рада має розглянути законопроект «Про доступ до публічної інформації», який спрощує доступ до інформації у відповідь на запити.

 

Як повідомляла ТК, раніше інтернет-видання «Українська правда» подало позов до Вищого адміністративного суду проти президента Віктора Януковича у зв'язку з відмовою у відповіді на запит повідомити, засновником якого акціонерного товариства він є. Доки справа розглядається в суді, прес-служба президента все-таки оприлюднила цю інформацію.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду