Президент підписав закон про доброчесне лобіювання

Президент підписав закон про доброчесне лобіювання

20:27,
12 Березня 2024
1787

Президент підписав закон про доброчесне лобіювання

20:27,
12 Березня 2024
1787
Президент підписав закон про доброчесне лобіювання
Президент підписав закон про доброчесне лобіювання
Єврокомісія визначила ухвалення цього закону однією з передумов для початку переговорів про вступ України до ЄС.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про доброчесне лобіювання. Відповідна інформація з’явилася в картці законопроєкту №10337 на сайті Верховної Ради. 

Згідно із законом, будь-який бізнес або бізнес-асоціації зможуть укладати угоди з лобістами для просування своїх інтересів. Зокрема, лобісти зможуть брати участь у підготовці та написанні законопроєктів. Користуватися послугами лобістів не зможе бізнес, клієнтом, бенефіціаром або власником якого є громадянин РФ чи Білорусі.

Загалом документ визначає:

  • термінологію у сфері лобіювання;
  • права та обов’язки суб’єктів лобіювання;
  • методи впливу;
  • правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання;
  • створення Реєстру прозорості, держателем та адміністратором якого є НАЗК;
  • порядок реєстрації в Реєстрі прозорості та винятки з нього;
  • доступ до Реєстру прозорості (відкритий і безкоштовний);
  • звітність суб’єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості;
  • механізми контролю за діяльністю суб’єктів лобіювання шляхом моніторингу дотримання законодавства з питань лобіювання.

Відтепер НАЗК розпочне роботу зі створення Реєстру прозорості, де будуть збирати, обліковувати та обробляти інформацію про суб’єктів лобіювання та їхню звітність.

За словами нардепа парламентської фракції «Голос» Ярослава Железняка, закон набуде чинності через два місяці після початку функціонування реєстру, проте не пізніше 1 січня 2025 року.

Депутати схвалили законопроєкт у другому читанні 23 лютого. Як відомо, ухвалення закону про доброчесне лобіювання є однією з чотирьох рекомендацій Єврокомісії, виконання яких Україна мала завершити до березня. Це була єдина умова, яка залишалась. Єврокомісія надасть звіт щодо виконання вимог у березні 2024 року.

Зазначимо, 31 січня організації громадянського суспільства ініціювали публічний процес збору підписів під спільною заявою, в якій закликали депутатів змінити законопроєкт про лобіювання, що в тому вигляді загрожував свободі й демократії. Утім, ключові пропозиції представників ГО, що входили до складу робочої групи з підготовки законопроєкту при Комітеті ВР з питань правової політики, були відхилені.

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду