cs.detector.media
Валерія Буняк
12.03.2024 20:27
Президент підписав закон про доброчесне лобіювання
Президент підписав закон про доброчесне лобіювання
Єврокомісія визначила ухвалення цього закону однією з передумов для початку переговорів про вступ України до ЄС.

Президент Володимир Зеленський підписав закон про доброчесне лобіювання. Відповідна інформація з’явилася в картці законопроєкту №10337 на сайті Верховної Ради. 

Згідно із законом, будь-який бізнес або бізнес-асоціації зможуть укладати угоди з лобістами для просування своїх інтересів. Зокрема, лобісти зможуть брати участь у підготовці та написанні законопроєктів. Користуватися послугами лобістів не зможе бізнес, клієнтом, бенефіціаром або власником якого є громадянин РФ чи Білорусі.

Загалом документ визначає:

Відтепер НАЗК розпочне роботу зі створення Реєстру прозорості, де будуть збирати, обліковувати та обробляти інформацію про суб’єктів лобіювання та їхню звітність.

За словами нардепа парламентської фракції «Голос» Ярослава Железняка, закон набуде чинності через два місяці після початку функціонування реєстру, проте не пізніше 1 січня 2025 року.

Депутати схвалили законопроєкт у другому читанні 23 лютого. Як відомо, ухвалення закону про доброчесне лобіювання є однією з чотирьох рекомендацій Єврокомісії, виконання яких Україна мала завершити до березня. Це була єдина умова, яка залишалась. Єврокомісія надасть звіт щодо виконання вимог у березні 2024 року.

Зазначимо, 31 січня організації громадянського суспільства ініціювали публічний процес збору підписів під спільною заявою, в якій закликали депутатів змінити законопроєкт про лобіювання, що в тому вигляді загрожував свободі й демократії. Утім, ключові пропозиції представників ГО, що входили до складу робочої групи з підготовки законопроєкту при Комітеті ВР з питань правової політики, були відхилені.

Фото: фейсбук-сторінка Володимира Зеленського

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status