Зеленський відповів на петицію з проханням ветувати закон про посилення покарання військовослужбовців

Зеленський відповів на петицію з проханням ветувати закон про посилення покарання військовослужбовців

10:03,
3 Лютого 2023
2141

Зеленський відповів на петицію з проханням ветувати закон про посилення покарання військовослужбовців

10:03,
3 Лютого 2023
2141
Зеленський відповів на петицію з проханням ветувати закон про посилення покарання військовослужбовців
Зеленський відповів на петицію з проханням ветувати закон про посилення покарання військовослужбовців
Володимир Зеленський: Підписаний закон спрямований на покращення стану військової дисципліни та правопорядку під час несення військової служби.

Президент України Володимир Зеленський відповів на петицію з проханням ветувати закон, яким посилюється відповідальність за військові злочини військовослужбовців. Відповідь на петицію опублікована на сайті Офісу президента.

Зеленський зазначив, що підписаний закон спрямований на покращення стану військової дисципліни та правопорядку під час несення військової служби.

«Запорукою боєздатності військових підрозділів та в кінцевому результаті Перемоги України над агресором є, у тому числі, дотримання військової дисципліни, яка ґрунтується на усвідомленні військовослужбовцями свого військового обов’язку, відповідальності за захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, на їх вірності Військовій присязі», — говориться у відповіді.

Президент додав, що при прийнятті рішення про підписання закону він врахував позицію головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного та командирів військових частин. За словами Зеленського, головнокомандувач та командири вважають, що закон дозволить не лише посилити відповідальність за вчинення кримінальних та адміністративних правопорушень, вчинених в бойовій обстановці, а й уникнути необґрунтованих втрат особового складу.

«З метою удосконалення механізму застосування до військовослужбовців відповідальності за військові адміністративні та військові кримінальні правопорушення мною ініційовано перед Кабінетом Міністрів України додаткове опрацювання порушеного питання. Висловлюю вдячність всім, хто долучився до використання такої форми взаємодії влади і суспільства, як електронна петиція, та поділяю переконання, що покарання за вчинені військові кримінальні та військові адміністративні правопорушення має застосовуватися з урахуванням індивідуального характеру юридичної відповідальності, ступеня тяжкості вчиненого правопорушення, принципів справедливості та верховенства права», — зауважив Зеленський.

У січні 2023 року президент Зеленський підписав закон №8271, яким посилюється відповідальність за військові злочини військовослужбовців. Закон був ухвалений Верховною Радою 13 грудня 2022 року і викликав дискусію у суспільстві щодо його доцільності. 

Зокрема, закон посилює кримінальну відповідальність військовослужбовців за невиконання наказів керівництва, забороняє пом'якшувати покарання чи давати умовні строки для військових, засуджених за окремі види злочинів: непокора, невиконання наказу, погрози чи насильство щодо начальника, самовільне залишення військової частини, дезертирство, самовільне залишення поля бою.

15 грудня на сайті Офісу президента була створена петиція з вимогою ветувати закон щодо посилення покарання військовослужбовців.  Петиція набрала 34941 голосів з 25000 необхідних для направлення на розгляд президенту. 

Також проти ухвалення закону виступала низка громадських організацій. Зокрема, Коаліція РПР закликала народних депутатів не підтримувати законопроєкт на стадії його розгляду.

Утім, головнокомандувач ЗСУ Залужний публічно підтримав ухвалення законопроєкту та закликав припинити суперечки навколо нього, адже «армія тримається на дисципліні»

Фото: пресслужба президента України

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду