Президент ініціював ліквідацію Окружного адмінсуду Києва

Президент ініціював ліквідацію Окружного адмінсуду Києва

15:16,
13 Квітня 2021
1550

Президент ініціював ліквідацію Окружного адмінсуду Києва

15:16,
13 Квітня 2021
1550
Президент ініціював ліквідацію Окружного адмінсуду Києва
Президент ініціював ліквідацію Окружного адмінсуду Києва
Цього вимагав громадський сектор, а відповідна петиція набрала 25 тисяч підписів.

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний проєкт закону «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду», повідомили на сайті президента 13 квітня. Проєкт закону зареєстрували в парламенті під номером 5369. Його текст наразі не доступний. 

Підстава — частина друга статті 125 Конституції. Згідно з нею, суд утворюється, реорганізовується та ліквідовується законом, проєкт якого вносить до Верховної Ради президент після консультацій з Вищою радою правосуддя.

«Сьогодні я вношу до парламенту законопроєкт про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва. Суду, який так і не зміг повернути довіру до себе, але впорався з поверненням скандалів і дивних рішень, далеких від розуміння справедливості. Досить сейфів, набитих мільйонами готівки, у пов’язаних із керівництвом суду осіб або очікування чергових записів скандальних розмов з кабінетів суддів, які думають, що переважують усе в нашій країні. Суд, одним рішенням якого може бути поставлений хрест на будь-якому досягненні держави, будь-якій реформі, буде ліквідований. Сприймайте це як сигнал до будь-якого суду, який зрадив повазі до закону», — прокоментував Володимир Зеленський.

Нагадаємо, у листопаді 2020 року на сайті президента опублікували відповідь на петицію про ліквідацію ОАСК, яка набрала більше 25 тисяч підписів.

Ініціатор петиції, журналіст Bihus.info Данило Мокрик і підписанти просили президента ініціювати відповідний законопроєкт про ліквідацію Окружного адмінсуду Києва «у зв'язку із повною втратою авторитету — зокрема, через зміст опублікованих Національним антикорупційним бюро України в липні 2019 року та в липні 2020 року записів розмов керівництва цього суду, які свідчать про глибоко вкорінену в суді корупцію і практику неправосудності рішень».

Володимир Зеленський доручив розпочати відповідні консультації з Вищою радою правосуддя «для напрацювання прозорої та коректної процедури, яка дозволила б вирішити питання Окружного адміністративного суду міста Києва та зняти певну напругу в суспільстві щодо цієї ситуації».

Як повідомлялося, 17 липня 2020 року детективи НАБУ провели обшуки в приміщеннях ОАСК і Державної судової адміністрації. Були оголошені підозри голові ОАСК Павлу Вовку, його заступнику та ще п'яти суддям цього суду, а також голові ДСА Зеновію Холоднюку.

За версією слідства, зазначені особи діяли в рамках злочинної організації на чолі з головою ОАСК, яка мала на меті захоплення державної влади шляхом встановлення контролю над Вищою кваліфікаційною комісією суддів, Вищою радою правосуддя і створення штучних перешкод в їх роботі.

21 липня в НАБУ повідомили, що в рамках кримінального провадження на допит викликано 10 підозрюваних. Водночас в ОАСК заявляли, що не можуть передати кільком своїм суддям повістки на допити в НАБУ, тому що всі вони зараз у відпустках.

Верховний суд заявив, що плівки голови ОАСК Павла Вовка заподіяли значної шкоди судовій владі.

Громадські організації адресували президенту звернення з вимогою ініціювати ліквідацію ОАСКу. Активісти «Центру протидії корупції» звертали увагу Володимира Зеленського на проблему ОАСКу у форматі акції-уроку. Натомість ОАСК повідомляв, що через суд проситиме Мін'юст ліквідувати ЦПК.

Фото ЦПК

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду