Президента закликають ветувати законопроєкт про містобудівну реформу

Президента закликають ветувати законопроєкт про містобудівну реформу

17:11,
14 Грудня 2022
1161

Президента закликають ветувати законопроєкт про містобудівну реформу

17:11,
14 Грудня 2022
1161
Президента закликають ветувати законопроєкт про містобудівну реформу
Президента закликають ветувати законопроєкт про містобудівну реформу
«Рух Чесно» та низка інших організацій вимагають від президента не підписувати законопроєкт №5655, за який проголосувала Верховна Рада.

Петиція із вимогою ветувати законопроєкт №5655 набрала понад 25 000 голосів за менш ніж добу від її створення. Тепер її має розглянути президент.

«13 грудня після 18:00 нардепи підтримали реформу без обговорення і врахування зауважень різних сторін. Це суперечить позиції громадських організацій, ЗМІ, Асоціації міст України, які підписали спільну заяву. Петиція набрала голоси по суті одразу після голосування. Саме так блискавично суспільство відреагувало на нівелювання ключових правил демократії та парламентаризму. Вимагаємо у президента не підписувати законопроєкт і відправити його на доопрацювання. Не можна проводити відбудову України без участі громадян, ігноруючи публічні обговорення проєкту в комітеті. Не може бути так, щоб забудовникам було все, а громадянам нічого», — наголосила лідерка «Руху Чесно» Віта Думанська.

Проти цього законопроєкту висловилися також у зверненні міських, селищних, сільських голів від 13 грудня.

«Асоціація міст України як найбільша асоціація органів місцевого самоврядування чітко висловила свою позицію: не можна допустити ухвалення цього документа у тій редакції, яка існує наразі. І на це є низка вагомих причин:

  • законопроєкт №5655 створює умови для монопольного централізованого допуску будівельників на ринок, а тим, хто зайде, буде дозволено створити приватний орган контролю містобудівної діяльності без жодного впливу держави чи місцевого самоврядування;
  • контроль і нагляд місцевого самоврядування знищуються шляхом заміни їх на моніторинг, який включає в себе лише спостерігання за самовільним будівництвом;
  • вводиться будівельна амністія та відшкодування вартості будівництва самовільним забудовникам з місцевого бюджету;
  • порушуються права власників земельних ділянок, адже відповідальності за самовільне будівництво не буде;
  • ліквідовується можливість громадськості контролювати законність забудови та впливати на незаконні будівництва;
  • знищуються досягнення реформи децентралізації, вся галузь централізується та звільняється від реального контролю».

Головною авторкою законопроєкту №5655 є Олена Шуляк («Слуга народу»). За інформацією «Руху Чесно», за нього нардепи віддали 228 голосів (мінімальна кількість для ухвалення — 226). При цьому «Слуги народу» провели це рішення завдяки Нестору Шуфричу та Олександру Качному, які фігурують в Реєстрі держзрадників «Руху Чесно», та іншим нардепам, обраним від проросійської партії «ОПЗЖ». «Європейська солідарність» та «Батьківщина» не підтримали проєкт, а з фракції «Голос» лише народний депутат Ярослав Железняк підтримав цю ініціативу.

Як інформує Суспільне, у першому читанні законопроєкт №5655 народні депутати ухвалили 1 липня 2021 року. Документ, зокрема, передбачає ліквідацію Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ), яка раніше виконувала функції з державного містобудівного нагляду. Цей орган погоджував введення об'єктів в експлуатацію. Після ліквідації ДАБІ замовник має можливість сам обирати, хто буде контролювати будівництво: виконавчий орган сільської, селищної, міської ради з питань містобудівного контролю чи приватні контролери — уповноважені юридичні особи, з якими він укладає договір.

Ще одне положення законопроєкту — створення єдиної державної електронної системи у сфері будівництва. Реєстрація права на виконання підготовчих та будівельних робіт відбуватиметься тільки через цю електронну систему. Право користуватися цим реєстром нададуть нотаріусам та державним реєстраторам.

«Після ухвалення законопроєкту №5655 у руках місцевої влади будуть усі необхідні інструменти, щоб протидіяти хаотичній забудові та незаконному будівництву — аж до демонтажу незаконних об’єктів без рішення суду. І це покладе край багатьом типовим проблемам українських міст», — написала на підтримку рішення його ініціаторка Олена Шуляк.

Проти ухвалення законопроєкту висловилися представники Архітектурної палати.

«Уже півтора року ми як архітектурне співтовариство боремося за якісне містобудівне законодавство та звертаємо увагу на скандальний законопроєкт №5655, який закладає серйозні ризики подальшого розвитку та відновлення наших міст. Проте за цей час ми отримали ігнорування наших пропозицій, а нещодавно й обшуки у Будинку архітектора, який є головним офісом Національної спілки архітекторів», — повідомив керівник пресслужби Кирило Чуйко.

«Зробіть так, щоб та форма закону, яка є зараз, не стала нормою цивільного права. Переробіть закон, інакше це буде лихо для всіх. Зробіть закон нормальним, а потім його проголосуйте», — закликав у відеозверненні видавець професійної архітектурної літератури, військовослужбовець Дмитро Настека.

«Згідно із цим законом суттєво зменшуються права архітекторів, громад, міста впливати на архітектурні та інженерні рішення в новобудовах. У той же час з’являється безліч можливостей ігнорувати будь-які поради, правки та зауваження від будь-кого у власника/забудовника», — вважає архітектор, військовослужбовець Єгор Штефан.

«Маю прохання не голосувати за законопроєкт №5655 та вступити в діалог з професійною спільнотою», — звернувся із закликом архітектор, військовослужбовець Антон Целовальник.

До нардепів з вимогою не підтримувати проєкт зверталися громадські організації та ЗМІ, зокрема «Рух Чесно», Центр протидії корупції, DЕJURE, Автомайдан, «Наші гроші», «Дзеркало тижня», «Главком», а також згадана Асоціація міст України з підписами 40 очільників населених пунктів країни.

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду