«Трансперенсі Інтернешнл Україна» оновила критерії оцінки прозорості міст

«Трансперенсі Інтернешнл Україна» оновила критерії оцінки прозорості міст

13:50,
22 Липня 2021
1382

«Трансперенсі Інтернешнл Україна» оновила критерії оцінки прозорості міст

13:50,
22 Липня 2021
1382
«Трансперенсі Інтернешнл Україна» оновила критерії оцінки прозорості міст
«Трансперенсі Інтернешнл Україна» оновила критерії оцінки прозорості міст
Аналітики адаптували індикатори до змін у законодавстві, усунули їх дублювання і додали нові.

Програма «Transparent cities/Прозорі міста» презентувала оновлену методологію оцінювання прозорості 100 найбільших міст України, повідомили на сайті громадської організації «Трансперенсі Інтернешнл Україна».

За оновленою методологією, прозорість міст у 2021 році оцінюватимуть за 84 індикаторами у 14 сферах діяльності органів місцевого самоврядування: «Інформація про роботу органу місцевого самоврядування», «Доступ та участь», «Закупівлі», «Житлова політика», «Бюджетний процес», «Фінансова та матеріальна допомога, гранти», «Соціальні послуги», «Кадрові питання», «Антикорупційна політика та професійна етика», «Землекористування та будівельна політика», «Комунальні підприємства», «Комунальне майно», «Освіта», «Інвестиції та економічний розвиток». Як і раніше, кожне місто може отримати максимально 100 балів (з оцінкою в 80 – 100 балів місто вважається прозорим).

Аналітики програми «Transparent cities/Прозорі міста» актуалізували індикатори відповідно до змін у законодавстві, врахували рекомендації представників органів місцевого самоврядування, профільних громадських організацій, активних мешканців, усунули дублювання індикаторів (об’єднали / вилучили ті, що повторюються), додали нові індикатори до сфери «Інвестиції та економічний розвиток», «Землекористування та будівельна політика», «Бюджетний процес».

Також спільно з експертами Львівського регуляторного хабу в межах програми розробили та додали індикатори, покликані забезпечити прозорий процес підготовки та ухвалення актів регуляторного характеру. Йдеться про оприлюднення переліків регуляторних актів та планів підготовки таких проєктів, кращих практик підготовки проєктів рішень та супровідних розрахунків, а також діяльності постійної депутатської комісії, відповідальної за реалізацію державної регуляторної політики.

Нагадаємо, аналітики «Transparent cities» складають рейтинг прозорості міст з 2017 року. Зазначається, що оцінювання дозволяє зрозуміти українцям, чи дотримуються міські ради нормативних вимог щодо публікації даних на офіційних ресурсах та чи імплементують належні практики муніципальної прозорості. За чотири роки середній рівень прозорості 100 найбільших міст України зріс на 59,5%, зауважили в «Трансперенсі Інтернешнл Україна». З 2020 року організація аналізує також підзвітність міст.

Зображення Transparent cities/Прозорі міста / Facebook

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Ігор
14:32 / 22.07.2021
Вони «патріотично», по москальські працюють! Все завжди робиться правильно і кваліфіковано, а в центральноафриканський Україні продовжується колапс. Так і тут - ніби все зроблено правильно і кваліфіковано. Тоді де результат? А хто його знає. Міста повністю занурені у корупцію та контролюються державним криміналітетом, всі керівники лишаються при владі багато каденцій поспіль і вже будуть передавати посади у спадок. Будь-яке намагання вплинути на корумпованих, визнається порушенням їх конституційних прав. Знищують конкурентів, журналістів. Як пахани Лукашенко, Путін, Чаушеску, Каддафі, ..., отримують більше 84% голосів. Але методика показує: «Все чудово, красуня маркіза!».
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду