Atlas Weekend, Меладзе, громадські організації. Що це було й чим закінчилося?

Atlas Weekend, Меладзе, громадські організації. Що це було й чим закінчилося?

09:00,
20 Липня 2021
5083

Atlas Weekend, Меладзе, громадські організації. Що це було й чим закінчилося?

09:00,
20 Липня 2021
5083
Atlas Weekend, Меладзе, громадські організації. Що це було й чим закінчилося?
Atlas Weekend, Меладзе, громадські організації. Що це було й чим закінчилося?
Участь російського співака, який виступав перед родиною Лукашенка, змусила низку громадських організацій відмовитися від просвітницьких заходів на найбільшому фестивалі України. Чи почули їхній меседж організатори та колеги з громадянського суспільства?

Atlas Weekend — музичний фестиваль, який називає себе наймасштабнішим у Східній Європі, — із 2018 року дає громадським організаціям майданчик для спілкування з молоддю. 2021 року частина громадських організацій публічно відмовилася від участі у фестивалі через заявлений у програмі виступ російського співака Валерія Меладзе. На організаторів фестивалю це не подіяло — виступ Меладзе відбувся. Які висновки можна зробити з цієї ситуації?

Шостий Atlas Weekend — Friends Edition 2021, що тривав 5–11 липня, відвідали рекордні шістсот тисяч людей. Із 2018 року фестиваль узяв курс на соціальну відповідальність за трьома напрямками: доступність для людей з інвалідністю, сортування сміття та презентація активізму на окремій локації — «Алеї громадських організацій». 2021 року алея стала «містом» або «містечком», де мали працювати близько тридцяти громадських об’єднань.

Соціальна відповідальність Atlas Weekend

Аби могти презентувати себе на фестивалі, громадські організації проходили відбір. Вони також мали написати на своїх фейсбук-сторінках про свою участь, тому напередодні дедлайну подачі заявок стрічка рясніла постами про майбутнє «Містечко ГО» за хештегом #NGOCityAW. Натомість громадянська мережа «Опора» заявила, що участі в фестивалі не братиме. Адже в програмі заявлений російський співак Валерій Меладзе, який напередодні виступав у Білорусі перед оточенням Олександра Лукашенка.

Зображення із допису «Опори» про відмову від участі в фестивалі

«Ми не можемо собі дозволити бути поряд із людиною, яка розважає та веселить на приватних концертах сім’ю та поплічників самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка, у той час як режим знищує зародки громадянського суспільства, сотнями кидає людей до в’язниць, займається авіаційним тероризмом, закриває останні незалежні ЗМІ в Білорусі, — заявили в організації. — “Опора” підтримувала і продовжує підтримувати народ Білорусі в його прагненні до вільних та чесних виборів та сподівається на демократичний розвиток Білорусі».

До позиції «Опори» публічно долучилася низка громадських організацій. Вони закликали Atlas Weekend відмовитися від участі у фестивалі Меладзе та інших російських артистів, відкрито лояльних до авторитарного режиму. Серед цих ГО — «Детектор медіа», «Інститут масової інформації», StopFake (ГО «Центр Медіареформи»), Інформаційна кампанія «По той бік новин», Euromaidan Press, «Інтерньюз Україна», Фундація «Суспільність», Центр демократії та верховенства права та Незалежна медійна рада.

«Авторитарний режим Лукашенка знищує та кидає до в'язниць білоруських громадян, займається авіаційним тероризмом, влаштовує репресії проти громадянського суспільства та незалежних медіа. Ми підтримуємо білоруський народ у його прагненні до демократії, а також у вимогах провести вільні та чесні вибори.

Ми не бачимо можливості розповідати на фестивалі Atlas Weekend про важливість громадської активності, реформи та свою діяльність, якщо в цьому ж фестивалі беруть участь артисти, що слугують авторитарному режиму. Це також шкодить іміджу фестивалю та всієї країни, яка зараз у питаннях громадської активності та демократичних перетворень є орієнтиром та прикладом для білоруського суспільства.

Закликаємо організаторів Atlas Weekend відмовитися від участі російських артистів, що слугують авторитарному режиму, а партнерів фестивалю — звернути увагу на ці репутаційні ризики та стежити за відповіддю організаторів фестивалю. Жыве Беларусь!» — йшлося в заяві. Після публікації до заяви приєдналися кілька ГО, зокрема Українська Гельсінська спілка з прав людини та «Слідство.інфо». Втім була й критика — мовляв, нема чого громадським організаціям втручатися у лайнап музичного фестивалю.

Деякі організації мотивували своє небажання долучатися до бойкоту. Наприклад, Bihus.Info: «Наш cлоган "Завдаємо змін", і це не просто слова. Чи підтримуємо ми участь Меладзе в Atlas Weekend? Ні. Чи готові ми через це відмовитись від можливості розповісти про антикорупційну діяльність і зробити принаймні на краплю більш свідомими тисячі гостей фестивалю? Ні, не готові. Такі фестивалі — можливість для громадських організацій знайти нову аудиторію, розповісти молоді, як тарифи залежать від дружби депутатів з Ахметовим, в чому різниця між новинами, наприклад, від "Радіо Свобода", 5 каналу та "1+1", чому не варто голосувати за Киву і Медведчука та що не так із Тищенком, крім "Велюру"». Команда журналістів і юристів-антикорупційників Bihus.Info також наголошує, що Меладзе в програмі один, а адекватних проукраїнських артистів багато.

У наметі Bihus.Info на відвідувачів чекав антикорупційний квест із запитаннями про найбільш яскравих героїв журналістських розслідувань, магнітним фотороботом фігуранта та аудіозавданням за мотивами «прослушки Медведчука», а також колекція подарунків, розіграш і фотозони

Громадська організація «КримSOS» у коментарі «Детектору медіа» висловила підтримку позиції «щодо неприпустимості участі артистів, що співпрацюють або іншим чином підтримують авторитарні режими та країну-агресора».

«На жаль, запрошення організаторами Atlas Weekend Валерія Меладзе викликане не тільки їхнім бажанням заробити гроші, але й низьким рівнем обізнаності українського суспільства про події в Криму і на території Донецької та Луганської областей, відсутністю консолідованої державної політики щодо деокупації та подолання наслідків збройної агресії Росії, а також системної політики терору та репресій щодо білоруського народу режимом Лукашенка. Наша участь в ініціативі "Містечко ГО" — це спроба донести до людей інформацію про окупацію та неприпустимість системного порушення прав людини. Сім років наша організація розповідає про права людини, ситуацію в Криму та внутрішнє переміщення на різних майданчиках і присутність ідейних противників або випадкових шкідників не стане нам на заваді»,— сказав Денис Савченко, координатор «КримSOS».

ГО «КримSOS» на Atlas Weekend розповідала про Крим молодим людям, які ніколи не були на півострові або не пам'ятають його в складі України

Зрештою організації, які не долучилися до бойкоту, провели у «Містечка ГО» свої заходи, які стосувалися боротьби з корупцією та фактчекінгу («Bihus.info», «Vox Ukraine» / проєкт «Vox Check», «Рух Чесно», «Трансперенсі Інтернешнл Україна»), ситуації в загарбаному Росією Криму («Регіональний центр прав людини», «КримSOS»), лідерства й волонтерства (АIESEC, «Будуємо Україну Разом», «Junior Z», «Товариство червоного хреста Україна»), ментального й фізичного здоров’я та інклюзії («Ла Cтрада-Україна», «100% життя», «Група активної реабілітації», Центр денного перебування для людей з ментальними порушеннями «Майстерня мрії», «Музей у темряві», «Дивись як чутно»), захисту довкілля та тварин («Зробимо Україну чистою разом / Let’s do it, Ukraine», «Відкриті клітки») тощо.

Деякі учасники «Містечка ГО» навіть не чули про бойкот. Юлія Мархель, співзасновниця міжнародного руху «Let’s do it, World» (у нас — «Зробимо Україну чистою разом»), який розвивається у 180 країнах, прокоментувала свою позицію: «Ми аполітичні й арелігійні. Так, у нас іде війна, але в нас ще є мирне життя. Сьогодні фестиваль — це платформа, яка об'єднує людей незалежно від мови, статусу, релігії, віку (ми бачимо тут і дорослих, і дітей, і людей похилого віку). Тому я вважаю, що на таких платформах немає місця негативу або суперечкам. Наша організація об'єднує весь світ, у тому числі — волонтерів сусідніх країн. Громадська і соціальна діяльність, мистецтво — поза політикою. Тобто якщо ми займаємося екологією, то ми займаємося екологією, сміттям по всьому світу».

Юлія Мархель, співзасновниця міжнародного руху «Let’s do it, World»

І «Let’s do it, World», і громадянська мережа «Опора» брали участь в «алеї громадських організацій» від самого її початку. Координатор із комунікацій «Опори» Юрій Хорунжий каже, що «не хотів би засуджувати інші організації, які були на "Містечку ГО" на Atlas Weekend, особливо якщо вони не є правозахисними чи журналістськими організаціями, а займаються захистом прав людей з інвалідністю, борються з поширенням ВІЛ/СНІД, захищають довкілля тощо». Порожнє «Містечко ГО» не було метою бойкоту.

«Такі події — це те, що може справді допомогти організаціям прямо поспілкуватися зі своєю аудиторією, — каже Юрій Хорунжий. — Організації, які працюють у сфері прав людини чи промотують демократичні цінності, відмовились від участі. І я не зустрічав публічного засудження тих, хто таки був на "Містечку ГО", тому говорити про розкол у середовищі ГО я не став би».

Валерій Меладзе виступив на Atlas Weekend

Організатори фестивалю проігнорували бойкот. Раніше, у травні, ЗМІ писали про хвилю обурення участю Валерія Меладзе у фестивалі, а на початку червня організатори прокоментували журналістам каналу новин «24»: мовляв, запросили російського співака, бо його шанувальники та шанувальниці в Україні дуже просили. Як пише «Суспільне», організатори зауважили, що ретельно перевіряють запрошених артистів і «ніколи би не покликали того, хто підтримує окупацію Криму і / або Донбасу, а також того, хто підтримує політику Кремля щодо України». «Детектор медіа» звертався до організаторів Atlas Weekend, але після публікації заяви громадських організацій, однією з ініціаторок якої була ГО «Детектор медіа», листування перервалося. Валерій Меладзе виступив на сцені Atlas Weekend 8 липня. Цього ж дня стало відомо, що через його участь у проєкті «Співають всі» на каналі «Україна» із шоу йдуть двоє солістів академічного оркестру Збройних сил України — Олексій та Анастасія Шпортьки. Вони мотивували своє рішення тим, що Меладзе не знає, «чий Крим».

Дискусія про прийнятність виступу Валерія Меладзе на музичному фестивалі — лише частина масштабнішої дискусії про прийнятність участі російських знаменитостей, лояльних до Кремля та режиму Лукашенка, в українському мистецькому житті та шоубізнесі. Про цю проблему докладніше йдеться в матеріалі Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки «М’яка сила Кіркорова: що не так із виступами російських музикантів в Україні». Відсутність послідовної, цілісної політики держави щодо заборон та обмежень для таких артистів, необґрунтоване вилучення із санкційних і заборонних списків окремих артистів, які не приховують лояльності до держави-агресорки (як це сталося з Філіпом Кіркоровим і Бастою), намагання окремих артистів через український суд добитися права виступати в Україні (як у випадку Моргенштерна), а також стихійні протести проти окремих концертів, які не завжди закінчуються результативно, — складові цієї проблеми. Нещодавно оливи у вогонь підлив російський маркетолог Слава Баранський, який працював в Україні та виступив на захист виступу Басти, принагідно образивши українців. Якщо протягом перших років російсько-української війни виступи артистів із антиукраїнською позицією (або тих, що незаконно відвідували окупований Крим, підтримували анексію тощо) після розголосу зазвичай скасовувалися, то зараз організатори дедалі частіше обирають тактику Atlas Weekend — відмовчуватись, ігнорувати критику, посилатися на «мистецтво поза політикою» та масовий запит прихильників російських артистів, яким формально не заборонено виступати в Україні. Тож якщо держава разом із громадянським суспільством не виробить прозорих, зрозумілих та обґрунтованих правил заборони в’їзду в Україну для публічних людей, які підтримують Путіна та Лукашенка, таких конфліктів попереду ще багато.

Фото, зображення, інфографіка: авторки; надані «Bihus.info» і «КримSOS»; atlasweekend.com; ОПОРА, Atlas Weekend / Facebook

На обкладинці фото з виступу артистів із Білорусі

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Ірина
12:26 / 21.07.2021
Дякую дуже за велику роботу, що стоїть за цим матеріалом
Володимир
11:09 / 20.07.2021
Перший коментар залишив ???? росіянин. Захист інформаційного простору не всім дано зрозуміти.
Сергій
09:20 / 20.07.2021
Авторка может спокойно слушать Степана Гигу и Иво Бобула, для этого не нужно высырать статью про Атлас. Конфликт исключительно у нее в голове. А люди спокойно слушают то, что они хотят, а не то что три с половиной патриота указывают.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду