cs.detector.media
23.02.2023 21:33
UNFPA: вплив війни на жінок і дівчат в Україні є руйнівним
UNFPA: вплив війни на жінок і дівчат в Україні є руйнівним
UNFPA, агенція ООН з питань сексуального та репродуктивного здоров’я, попереджає, що атаки на лікарні, дороги, енергетичну інфраструктуру є згубними насамперед для майбутніх мам.

Атаки на лікарні, дороги та енергетичну інфраструктуру спричинили масові відключення електроенергії та перебої у наданні базових послуг в Україні протягом року війни.

Це констатує UNFPA, агенція ООН з питань сексуального та репродуктивного здоров’я, у своєму повідомленні для медіа.

«Близько 195000 немовлят народилися в Україні у 2022 році в умовах хаосу війни. Багато майбутніх мам були змушені народжувати в підвалах і бомбосховищах у жахливих умовах. Для тисяч вагітних жінок, які не мають доступу до основних послуг, пологи тепер пов’язані з додатковою небезпекою», — ідеться у повідомленні.

«Кожна жінка і дівчина повинні мати доступ до послуг із сексуального й репродуктивного здоров’я та захисту. Це не розкіш мирного часу — а необхідні послуги, які рятують життя, — заявила виконавча директорка UNFPA, докторка Наталія Канем. — Українські жінки та дівчата проявили велику стійкість. Пріоритетом UNFPA залишається забезпечення доступу до критичних послуг і надання необхідної підтримки; це вкрай важливо для вагітних жінок і для постраждалих від сексуального та інших форм насильства».

Фонд ООН у галузі народонаселення спільно з партнерами працює над тим, щоб надавати послуги з репродуктивного здоров’я по всій Україні, включно з районами, розташованими поблизу лінії фронту, а також у сусідніх країнах. Як зазначено у повідомленні, понад третина всіх пологів в Україні у 2022 році — близько 68500 — відбулися в одному з 51 пологових будинків, які підтримує UNFPA.

Хайме Надаль, Представник UNFPA в Україні, сказав: «Війна в Україні стала також і війною проти жінок та дівчат. UNFPA зосереджується на наданні послуг, що рятують життя: від послуг у сфері сексуального та репродуктивного здоров’я, до забезпечення доступу до послуг захисту для постраждалих від гендерно зумовленого та сексуального насильства, й орієнтується на тих, хто найбільше потребує допомоги».

У 2023 році UNFPA потребує 99 мільйонів доларів США для забезпечення життєво необхідних послуг із репродуктивного здоров’я та захисту в Україні, Республіці Молдова й інших сусідніх країнах, які приймають біженців, та закликає уряди і донорів підтримувати та збільшувати фінансування.

«ЗМІ для змін» раніше розповідав, що за рік війни 346 дітей вважаються зниклими, 16206 депортовані на територію Росії. Також ми розповідали про допомогу дітям під час війни. Наприклад, благодійний фонд «Діти Героїв» забезпечує дітей засобами обігріву та теплим одягом. Також діти, які втратили батьків внаслідок війни, пройшли реабілітацію у таборі Gen Camp на півдні Іспанії. А от дослідження stop_sexтинг зафіксувало тенденцію зростання онлайн-часу дітей, тому його автори зібрали поради, як говорити про онлайн-небезпеку та куди звертатися у випадку проблем.

Фото: Serhii Tymofieiev, multimedia.unfpa.org

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status