cs.detector.media
03.02.2023 19:34
Громадські організації вимагають забезпечити виплату допомоги всім волонтерам, які постраждали в зонах бойових дій
Громадські організації вимагають забезпечити виплату допомоги всім волонтерам, які постраждали в зонах бойових дій
30 громадських організацій підписали заяву щодо необхідності забезпечити право на отримання одноразової допомоги для всіх волонтерів, які постраждали в зонах бойових дій.

30 громадських організацій, серед яких ІСАР «Єднання», Центр демократії та верховенства права, Український незалежний центр політичних досліджень, міжнародний благодійний фонд «Карітас Україна», Центр прав людини «Zmina», Українська волонтерська служба та інші, підписали заяву на адресу Кабінету міністрів. У документі вимагається забезпечити право всіх волонтерів, які постраждали в зонах бойових дій під час волонтерської роботи, на отримання одноразової грошової допомоги від держави.

Це звернення є реакцією на проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 р. № 604». 

Зокрема, підписанти вважають, що «попри заявлену мету розробки, пропонована редакція проєкту постанови порушує право постраждалих волонтерів та членів їх родин на отримання одноразової грошової допомоги від держави при отриманні інвалідності чи смерті волонтера в районах бойових дій.

У проєкті постанови пропонується вилучити з Постанови №604 положення, яке дозволяє звернутись з заявою для  отримання допомоги волонтерам або членам їх сімей, які постраждали під час надання волонтерської допомоги звичайним громадянам, тобто цивільним мешканцям в зонах бойових дій».

«Таким чином, — констатують автори заяви, — отримати допомогу зможуть лише волонтери, які надають допомогу Збройним Силам України, іншим військовим формуванням та  правоохоронним органам».

Ось решта тексту заяви повністю:

«Такий підхід є неприпустимим, адже йдеться про порушення підходу визначеного в статті 6 Закону України “Про волонтерську діяльність”, яка визначає ключовими підставами для отримання одноразової грошової допомоги здійснення волонтерської діяльності в окремих районах, а саме, в районах:

Обмежити можливості для отримання фінансової допомоги для волонтерів, які надають допомогу громадянам у вищезазначених районах, означає порушити їхні законодавчо встановлені права.

Крім того, одним з напрямів волонтерської діяльності, який визначений частиною 3 статті 1 Закону України “Про волонтерську діяльність” є  “надання волонтерської допомоги громадянам, які постраждали внаслідок надзвичайної ситуації техногенного чи природного характеру, дії особливого періоду, правових режимів надзвичайного чи воєнного стану, проведення антитерористичної операції, здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та/або іншої країни проти України, у результаті соціальних конфліктів, нещасних випадків, а також жертвам кримінальних правопорушень, біженцям, внутрішньо переміщеним особам”.

Отже, можливість здійснення відповідного напряму волонтерської діяльності з допомоги громадянам та положення статті 6 Закону України “Про волонтерську діяльність” зобов’язують до визначення порядку для  надання фінансової допомоги постраждалим волонтерам при здійсненні законодавчо визначеного напрямку діяльності з допомоги громадянам в законодавчо визначених районах за умови настання законодавчо визначених обставин, а саме у разі загибелі (смерті) або інвалідності такого волонтера.

Також необхідно зауважити про факт того, що станом на день оприлюднення цієї Заяви термін для приведення Постанови №604 у відповідність до Закону №2519 протерміновано більш ніж на 3 місяці. Адже йдеться про забезпечення можливостей для реалізації прав волонтерів, які приносили і приносять в жертву своє життя та здоров’я для допомоги Україні й українцям в зоні бойових дій. Наразі, без необхідних змін до Постанови №604, волонтери, які постраждали на Київщині, Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині та інших областях, де велись чи ведуться бойові дії, не можуть скористатись правом на отримання одноразової допомоги, оскільки чинна редакція Постанова №604 поширює свою дію лише  на територію Луганської та Донецької областей. 

Зважаючи на вищезазначене, звертаємось до Кабінету Міністрів України з проханням:

У поясненні до проєкту постанову на сайті Мінветеранів щодо вилучення цього пункту інформації немає, однак ідеться про наступне:

«Законом № 2519 внесені зміни, зокрема, до статті 6 Закону України "Про волонтерську діяльність", згідно з якими право на отримання одноразової грошової допомоги поширено на волонтерів, які отримали інвалідність внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), отриманого під час надання волонтерської допомоги в районі здійснення заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та/або іншої країни проти України, а у разі їх загибелі (смерті) право на виплату одноразової грошової допомоги мають члени їхніх сімей». 

А от у порівняльній таблиці до проєкту постанови справді викреслена теза про волонтерську допомогу громадянам:

Відзначимо, що Мінветеранів оприлюднило проєкт цієї постанови 4 січня, а пропозиції приймалися до 12 січня. З порівняльною таблицею і проєктом постанови можна ознайомитися тут. Із заявою громадських організацій — тут. Долучитися до заяви можуть громадські організації, заповнивши форму.

Нагадаємо, «ЗМІ для змін» повідомляв, що низка громадських організацій закликала народних депутатів підтримати зміни до Виборчого кодексу та закону України «Про всеукраїнський референдум» в частині інформаційного забезпечення та агітації.

Також нагадаємо, що президент Володимир Зеленський поставив підпис під підтриманим Верховною Радою законом №8271, яким посилюється відповідальність за військові злочини військовослужбовців, проти якого виступала низка правозахисних організацій.

А от урядовий законопроєкт №8084 про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій Верховна Рада підтримала у першому читанні.

Фото: zbruc.eu

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status