cs.detector.media
29.06.2022 15:19
Російська агресія «серйозно погіршила» права людей в Україні – дослідження ООН
Російська агресія «серйозно погіршила» права людей в Україні – дослідження ООН
ООН: Чимало військових засобів і методів порушували норми міжнародного гуманітарного права, які регулюють ведення бойових дій (на фото: наслідки російського ракетного удару по ТРЦ в Кременчуці).

Повномасштабне вторгнення Росії «серйозно погіршило» права людей в Україні. Про це йдеться доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини за період з 24 лютого до 15 травня 2022 року.

«Чимало військових засобів і методів порушували норми міжнародного гуманітарного права, які регулюють ведення бойових дій. Зокрема, у багатьох випадках Збройні сили Російської Федерації та меншою мірою Збройні сили України не дотримувалися принципів розрізнення, пропорційності та запобіжних заходів, щоб уникнути або щонайменше звести до мінімуму випадкову загибель цивільного населення та пошкодження цивільних об’єктів», – цитує «Радіо Свобода» Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні.

Зокрема, вона зафіксувала:

«Сторони мають забезпечити своєчасне, ефективне розслідування всіх заяв про правопорушення, зокрема катування, жорстоке поводження, свавільне затримання й сексуальне насильство, а також і забезпечити належне притягнення винних до відповідальності», – заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Матільда Богнер.

24 лютого 2022 року Росія розпочала масштабний наступ проти України, ЗСУ та тероборона відбивають атаки російської армії. Росіяни обстрілюють ракетами та РСЗВ об'єкти цивільної інфраструктури українських міст та цілеспрямовано вбивають цивільне населення, зокрема, дітей та жінок. Воєнні злочини росіян можуть бути кваліфіковані як геноцид українського народу.

Україна звернулася до суду в Гаазі з проханням розслідувати скоєні Росією злочини війни. Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан вже розпочав роботу в Україні.

У березні громадянська мережа «Опора» запустила збір доказів воєнних злочинів Росії для надання їх трибуналу в Гаазі, а з другого дня війни УГСПЛ, Центр прав людини Zmina, громадська організація Ukrainian Legal Advisory Group і команда Truth Hounds збирають докази злочинів і порушень, скоєних проти мирного населення в Україні.

У цій публікації розповідаємо, чим воєнний злочин відрізняється від військового.

Фото: Полтавська обласна прокуратура

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status