cs.detector.media
23.11.2021 17:31
У Раді зареєстрували три проєкти законів щодо «пропаганди гомосексуалізму, трансгендеризму і педофілії». Правозахисники переконані, що їх не ухвалять
У Раді зареєстрували три проєкти законів щодо «пропаганди гомосексуалізму, трансгендеризму і педофілії». Правозахисники переконані, що їх не ухвалять
Одна з ініціатив пропонує замінити терміни в низці законів, друга — заборонити витрати з бюджету на заходи та програми з «пропаганди», а третя — ввести штрафи за таку пропаганду. Правозахисники вважать, що шанси на ухвалення у цих законопроєктів нульові.

Згідно з даними сайту Верховної Ради, 19 листопада у парламенті зареєстрували три проєкти законів, які стосуються «пропаганди гомосексуалізму, трансгендеризму і педофілії». Автори — народні депутати фракції партії «Слуга народу» (Георгій Мазурашу, Анатолій Драбовський, Сергій Кузьміних, Артем Культенко) і нардеп фракції «За майбутнє» Віктор М'ялик.

Автори законопроєкту № 6325 вважають, що «антисімейна гендерна ідеологія передбачає руйнування інституту сім’ї як союзу чоловіка та жінки». Вони пропонують у низці законів (зокрема про друковану пресу, телебачення і радіомовлення, кінематографію, видавничу справу, освіту тощо) вилучити терміни «сексуальна орієнтація», «ґендерна ідентичність», «ґендерна рівність» тощо або замінити їх на «рівність прав та можливостей жінок і чоловіків» тощо.

Законопроєкт № 6326 пропонує додати до Бюджетного кодексу положення, що «бюджет не може містити видатків, що спрямовуються на реалізацію програм та заходів, які мають ознаки пропаганди педофілії, гомосексуалізму та трансгендеризму».

Проєкт закону № 6327 дублює норми, які Георгій Мазурашу і Олена Лис уже пропонували ввести у липні 2020 року в проєкті закону №3917, а саме адміністративну відповідальність «за пропаганду гомосексуалізму і трансгендеризму» («педофілію» додали в новому проєкті). Йшлося про штрафи: для фізичних осіб — 17 тис. грн, юросіб — 51 тис. грн; за «публічну демонстрацію способу життя» одностатевих пар — 85 тис. грн; для службовців і посадовців, які сприяють пропагуванню, — 136 тис. грн. Як «Детектор медіа» писав раніше, проєкт закону розкритикували правозахисники, а в лютому 2021 року його зняли з розгляду парламенту.

У правозахисній спільноті припускають, що ініціативи зареєстрували задля «підвищення рейтингу серед електорату або створення видимості активної діяльності». Анастасія Бондаренко, юристка проєкту «Мережа параюридичної допомоги» громадської організації «Альянс.Глобал», говорить, що в спільноті вважають шанси на проходження цих законопроєктів до зали парламенту нульовими. «Враховуючи той факт, що основу законопроєкту [№6327] складають пропозиції, що передбачають порушення базових прав, що закріплені у статтях 24 і 32 Конституції України, статті 14 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. За нашим переконанням, такий проєкт не пройде погодження у комітеті Ради, що відповідає за формування політики та контроль за дотримання прав людини при розробці проєктів законів, — пояснила вона. — Ці проєкти законів — не більше ніж спроба певних нардепів привернути до себе увагу, яку вони не можуть привернути реальною роботою на користь суспільства».

Нагадаємо, «Детектор медіа» писав про парламентські ініціативи, норми яких несуть загрози громадянському суспільству та порушують права людини. За підрахунками Центру прав людини ZMINA, десять таких проєктів законів лишаються на розгляді Ради.

Фото Mikael Blomkvist / Pexels

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status