cs.detector.media
28.07.2021 12:10
«Рух Чесно» запустив віртуальну виставку «Хроніки чорного піару в Україні»
«Рух Чесно» запустив віртуальну виставку «Хроніки чорного піару в Україні»
Для виставки відібрали кейси від виборів 90-х і до свіжих кампаній.

Віртуальну виставку політичної агітації «Хроніки чорного піару в Україні» відкрили до Дня піарника, який відзначають 28 липня, повідомили на сайті громадської організації «Рух Чесно». Зазначається, що це нагадування про «червоні лінії та стандарти», які є в кожної професії.

«Найкращий захист — напад. Таке правило діє у змаганнях, де перемогу потрібно здобути будь-якою ціною. Не є винятком і політика. У передвиборчий час кандидатам терміново треба знижувати рейтинги конкурентів, особливо якщо падають їхні власні. Незважаючи на сумнівну ефективність технологій чорного піару без нього не проходять жодні вибори», — йдеться на сторінці виставки. 

Віртуальну виставку «Хроніки чорного піару» складають 24 «експонати» — фото плакатів, білбордів, скриншоти фейсбук-сторінок й інших агітаційних матеріалів. Серед них зокрема візуалізація поділу українців на три сорти під час президентської кампанії 2004 року, приниження за гендерними стереотипами, фейкові оголошення, документи й цитати тощо.

Скришот кількох експонатів віртуальної виставки «Хроніки чорного піару в Україні»

«У гонитві за перемогою технологи, які працюють на політиків, вдаються до прийомів фейкової соціології або просто поширюють фейки про своїх опонентів. “Чорнуха” вкидається в останні дні виборчої кампанії, щоб у конкурента не було шансів спростувати інформацію і донести спростування до виборця. Але навіть фейки не є найгіршим проявом чорного піару. Деякі технологи готові створювати образи, які нищать суверенітет держави або карбують жахливі стереотипи», — розповідає про виставку координаторка Музею агітації та політичного трешу Оксана Галькевич.

Виставка «Хроніки чорного піару в Україні» стала п’ятою в Онлайн-музеї агітації та політичного трешу, який«Рух Чесно» відкрив у квітні 2021 року. Онлайн-музей є продовженням офлайн-виставок Музею виборчого трешу. У 2019 році проєкт проходив в Національному музеї історії України, а у 2020-му ініціативу реалізували в регіонах. З початку 2021 року зібрану колекцію почали оцифровувати та переносити в онлайн-формат.

Нагадаємо, що «Рух Чесно» виграв у першій і другій інстанції суди за позовом народної депутатки 8-го скликання Вікторії Пташник. Політикиня повідомила, що подаватиме касацію. Справа стосується оприлюдненої інформації в публікації, яку позивачка вважає недостовірною та вимагає спростувати.

Зображення: chesno.org

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status