«Намалювали оцінки». Члени комісії і учасники державного конкурсу проєктів об'єднань осіб з інвалідністю вважають, що результати підтасували

«Намалювали оцінки». Члени комісії і учасники державного конкурсу проєктів об'єднань осіб з інвалідністю вважають, що результати підтасували

10:00,
15 Червня 2021
2355

«Намалювали оцінки». Члени комісії і учасники державного конкурсу проєктів об'єднань осіб з інвалідністю вважають, що результати підтасували

10:00,
15 Червня 2021
2355
«Намалювали оцінки». Члени комісії і учасники державного конкурсу проєктів об'єднань осіб з інвалідністю вважають, що результати підтасували
«Намалювали оцінки». Члени комісії і учасники державного конкурсу проєктів об'єднань осіб з інвалідністю вважають, що результати підтасували
Майже 20% усього бюджету конкурсу отримала одна організація, розрив в оцінками між «непрохідними» проєктами й переможцями більше 30 балів, а рішення про переможців оприлюднили як остаточне, хоча члени комісії не підписали протокол. Учасники мають наміри скаржитися на рішення організатора конкурсу.

Результати другого конкурсу проєктів, поданих громадськими об'єднаннями осіб з інвалідністю, оприлюднив організатор, Фонд соціального захисту інвалідів, 9 червня. Згідно з інформацією на сайті Фонду, на другий конкурс подано 195 проєктів від 100 об'єднань. В оприлюднених документах зазначається, що цього року конкурсна комісія оцінювала 143 проєкти. У переліку переможців опинилися 50 організацій. Загальна сума, рекомендована для реалізації заявлених програм, проєктів і програм — 39,4 млн грн.

Членкиня конкурсної комісії від громадськості Дар'я Сидоренко низько оцінила цьогорічну роботу організатора. На її думку, Фонд допустив низку порушень під час організації конкурсу, зокрема — відмовився надавати оцінки членів комісії та оприлюднив рішення на базі протоколу, який члени комісії не підписували. «Фонд фактично намалював оцінки конкурсної комісії. Півтора тижні вони підбивали підсумки голосів журі. На засіданні я попросила показати оцінки, навіть без прізвищ членів комісії. Мені відмовили: 8/10 членів комісії проголосували проти. Відповідно до законодавства, на засіданні ми маємо підсумовувати оцінки. Як можна підсумувати те, чого немає? Фактично ми мали проголосувати за числа в таблиці. Я проголосувала проти затвердження цього реєстру», — розповіла «Детектору медіа» Дар'я Сидоренко.

Дар'я Сидоренко назвала й інші процедурні порушення: зокрема Фонд продовжив прийом пропозицій попри наявність заявок, комісія не вносила в протокол відомості про озвучені членами журі ризики та пропозиції, до конкурсу допустили заявку без потрібних документів, а голова конкурсної комісії заявила про відсутність скарг від громадських об'єднань, хоча така скарга була принаймні одна.

Низка учасників конкурсу також висловили незгоду з результатами та сумніви в прозорості його процедур. Зокрема Віталій Пчолкін, директор ГО «Всеукраїнське об'єднання осіб з інвалідністю "Група активної реабілітації"», дописав у фейсбуку припущення про підтасування оцінок: «Поки ми ретельно аналізуємо результати конкурсу та переможців, без глибокого аналізу видно очевидні корупційні речі, коли 20% від загального бюджету забирає одна організація, програми якої набирають найбільші бали комісії. Є очевидною ручна підтасовка результатів, коли прохідний бал подолали рівно стільки організацій, скільки було бюджету, а всі інші отримали 79 і менше. При тому, що прохідним був 80», — зауважив він.

Згідно з оприлюдненими документами, громадська організація «Громадський рух "Соціальна перспектива"» отримає 8,1 млн грн на реалізацію одного проєкту й чотирьох програм. Організація планує запустити інклюзивну інформаційну онлайн-платформу «Вільно» і сприяти соціальній адаптації людей із порушеннями слуху. Проєкт і дві програми мають однакову назву «Країна без бар'єрів для нечуючих». На інші складники цього проєкту організація отримала гроші минулого року. Згідно з інформацією на сайті організації, вона діє 5 років, має регіональні представництва, а її «представники співпрацюють» з Офісом президента, Міністерством внутрішніх справ, Мінсоцполітики, народними депутатами та посадовцями в регіонах.

До результатів і процедур минулорічного конкурсу претензій не було, додав Віталій Пчолкін. Натомість він наголосив, що в 2021 році конкурс тривав майже пів року (минулоріч — 2,5 місяці), і тому на реалізацію проєктів-переможців лишається менше 5 місяців. Керівник «Групи активної реабілітації» назвав «тривожною тенденцією» те, що одна організація за цей час має засвоїти вісім мільйонів державних гривень. Окрім претензій до результатів, учасники конкурсу висловлюють обурення прозорістю процедур. Зокрема Віталій Пчолкін зауважив, що 8 із 10 членів конкурсної комісії голосували однаково, а детальні результати оцінювання та причини відмов конкурсантам не надали.

Директорка ГО «Відчуй» Дар'я Герасимчук дописала у фейсбуку, що їхня заявка отримала 21/50 балів за критерієм «Досвід» після втілення двох проєктів, підтриманих Фондом у 2020 році. За її словами, організація, яка під час захисту заявки підтвердила, що не має досвіду реалізації жодних проєктів, отримала 28-29 балів за цим же критерієм (Дар'я Сидоренко уточнила, що йдеться про Торецьку міську організацію жінок-інвалідів «Лаванда» — ДМ). ГО «Відчуй» не вистачило 2 бали, щоб опинитися серед переможців конкурсу. За словами Дар'ї Герасимчук, Дитячий центр «Відчуй», який надає допомогу 150 родинам на тиждень, уперше за 6 років опинився під загрозою закриття. Минулоріч Фонд підтримав два проєкти організації, а цього року — жодного. «На другому етапі конкурсу, захищаючи проєкт Центру, я почула багато слів подяки від членів комісії за неймовірно важливу та цінну роботу (відео захисту є на сайті), але виявилось не таку вже й цінну, адже роботу єдиного в Україні абсолютно безкоштовного недержавного Центру консультування родин дітей з порушенням слуху оцінили в 78 балів з 200 можливих. Ось така оцінка важливості нашої роботи, яку мала б виконувати держава. Що це лицемірство чи наказ змінити оцінку? Таким чином наш проєкт не набрав навіть 80 потрібних балів, аби претендувати на фінансування», — написала Дар'я Герасимчук.

Дар'я Сидоренко додала, що підтримані проєкти ГО «Крок у суспільство» та ГО «Українська Академія Дитячої Інвалідності» передбачають реабілітаційні заходи для дітей з інвалідністю на базі реабілітаційних установ, які вже отримують державне фінансування. За словами експертки, є ризик подвійного фінансування тих же послуг. При цьому саме Фонд веде перелік відповідних установ, тож володів інформацією і не повідомив про це членів комісії, наголосила Дар'я Сидоренко.

«Детектору медіа» висловили припущення, що погіршення ситуації пов'язане зі зміною керівництва Фонду та профільного заступника міністра соціальної політики.

Учасники конкурсу збираються оскаржити результати конкурсу. Згідно з Постановою Кабінету Міністрів, яка регламентує проведення конкурсів проєктів громадських об'єднань, учасник конкурсу має на це тиждень.

Фонд соціального захисту інвалідів публічно не відповідав на претензії учасників. «Детектор медіа» звернувся у Фонд за коментарем.

Нагадаємо, роками Україна фінансувала статутну діяльність об'єднань осіб з інвалідністю, тобто гарантовано надавала гроші напряму. Близько 80% коштів отримували Українське товариство сліпих (УТОС) та Українське товариство глухих (УТОГ). На думку експертів, такий механізм непрозорий і дискримінаційний, оскільки ефективність використання коштів не перевіряють, а більшість ГО взагалі не претендує на допомогу держави.

Після адвокаційної кампанії низки громадських організацій у 2020 році вперше частину передбачених на підтримку коштів — більше 15 із 66 млн грн — вирішили розподілити за результатами відкритого конкурсу проєктів. Отримати підтримку змогли і всеукраїнські, і локальні ГО.

У бюджеті на 2021 рік кошти на «пряме» фінансування УТОГ і УТОС не передбачені. Такий підхід експерти громадського сектору назвали одним із найбільших досягнень громадянського суспільства за 2020 рік. Наразі в Україні розглядають можливість надавати об'єднанням осіб з інвалідністю й інституційну підтримку, тобто допомогу в повсякденній діяльності. За словами експертів, проєкт закону містить ризики повернутися до старих схем.

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду