Громадські організації закликають зробити більш відкритою роботу парламенту

Громадські організації закликають зробити більш відкритою роботу парламенту

18:41,
5 Вересня 2023
649

Громадські організації закликають зробити більш відкритою роботу парламенту

18:41,
5 Вересня 2023
649
Громадські організації закликають зробити більш відкритою роботу парламенту
Громадські організації закликають зробити більш відкритою роботу парламенту
На думку голови правління Кримської правозахисної групи Ольги Скрипник, абсолютно реальним є повернення порядку денного засідання комітетів, щоб громадські організації знали про законопроєкти, що розглядатимуться.

Громадські організації, що опікуються захистом прав постраждалих від збройної російської агресії проти України, закликали Верховну Раду зробити роботу парламентських комітетів більш відкритою для громадянського суспільства. Про це під час пресконференції 5 вересня сказала голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, повідомив «Укрінформ».

«Сьогодні через воєнний стан український парламент став закритим. Ми розуміємо частину обмежень, які дійсно є об'єктивними, вони викликані питаннями небезпеки. Але водночас вже майже два роки триває повномасштабна агресія, і розуміємо, що в цих умовах уже є можливість, щоб забезпечити більш відкриту роботу парламенту», — зазначила правозахисниця.

Коаліція громадських організацій закликала парламент розширити доступ до інформації щодо його роботи для громадянського суспільства, аби «донести актуальні проблеми, можливі шляхи їхнього розв'язання і разом знайти той механізм, який допоможе».

На думку Ольги Скрипник, абсолютно реальним є повернення порядку денного засідання комітетів, щоб громадські організації знали про законопроєкти, що розглядатимуться. Водночас винятки допускаються у випадку проєктів законів щодо питань національної безпеки, оборони.

Голова правління Кримської правозахисної групи також зазначила, що повернення порядку денного засідань комітетів Ради та можливість онлайн-участі представників громадськості є важливим кроком для залучення профільних громадських, експертних організацій та людей, на яких спрямовані законодавчі ініціативи. Це може покращити ефективність роботи «саме з тих питань, які в першу чергу стосуються постраждалих».

Нагадаємо, з 24 лютого 2022 року засідання Ради з міркувань безпеки проходять у закритому режимі.

23 лютого цього року Верховна Рада України у першому читанні підтримала законопроєкт щодо заборони поширення інформації про пленарні засідання парламенту під час дії воєнного стану. Серед ініціаторів законопроєкту — спікер Руслан Стефанчук та низка нардепів, переважно з фракції «Слуга народу». 

У разі порушення нардепом вимог регламенту Рада без обговорення може позбавити парламентаря права брати участь у пленарних засіданнях на строк до п’яти днів. 

Також у вересні 2022 року заступниця голови Верховної Ради Олена Кондратюк  повідомила, що у Києві буде відкрито альтернативний пресцентр для роботи парламентських журналістів і висвітлення діяльності парламенту.

Ілюстративне фото: пресслужба Верховної Ради України

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду