Кількість затриманих у Криму перевищила 100 осіб — заява правозахисників щодо нової хвилі обшуків

Кількість затриманих у Криму перевищила 100 осіб — заява правозахисників щодо нової хвилі обшуків

17:56,
7 Липня 2020
3171

Кількість затриманих у Криму перевищила 100 осіб — заява правозахисників щодо нової хвилі обшуків

17:56,
7 Липня 2020
3171
Кількість затриманих у Криму перевищила 100 осіб — заява правозахисників щодо нової хвилі обшуків
Кількість затриманих у Криму перевищила 100 осіб — заява правозахисників щодо нової хвилі обшуків
Організації вимагають від РФ звільнити політв’язнів і затриманих, а також провести неупереджене розслідування.

7 липня представники Федеральної служби безпеки (ФСБ) Російської Федерації провели обшуки в в Червоногвардійському, Сімферопольському та Бахчисарайському районах тимчасово окупованого Криму, а також Алушті, унаслідок чого затримали семеро осіб. Про це повідомляють у своїй заяві українські правозахисні організації.

За інформацією ініціативи «Кримська солідарність», російські силовики вилучали телефони, загальнодоступну релігійну літературу та комп’ютери. На місце проведення обшуків не допускали адвокатів.

Сімох затриманих — Сейрана Хайретдінова, Олександра Сізікова, Еміля Зіядінова, Ісмета Ібрагімова, Аліма Суф’янова, Вадима Бектемірова та Зекір’ю Муратова — відвезли в управління ФСБ Сімферополя. Ділявера Меметова, у якого також пройшли обшуки, не виявилося вдома, його місцезнаходження зараз невідомо

За попередньою інформацією, затриманих звинувачують в організації або участі в діяльності організації «Хізб ут-Тахрір», оголошеної в РФ терористичною. Тобто їм інкримінують статтю 205.5 Кримінального кодексу РФ (організація та участь у діяльності «терористичної» організації).

Затримані виступали проти репресій у Криму, нагадують українські правозахисники. Так, Еміль Зіядінов — активіст і відеострімер; Ісмет Ібрагімов та Алім Суф’янов — активісти, останній активно відвідував судові процеси за політично мотивованими справами; Олександр Сізіков має інвалідність І групи, повністю втратив зір у 2009 році, виходив на одиничні пікети на підтримку політв’язня Едема Смаїлова; Вадим Бектеміров — активіст, релігійний діяч; Сейран Хайретдінов — організатор мусульманських свят, активно відвідував судові процеси щодо кримських татар.

Правозахисники наголошують, що це чергова хвиля масових обшуків у Криму (востаннє схожий інцидент відбувся в березні цього року). «Застосування антитерористичного законодавства Російської Федерації як інструменту переслідування кримських мусульман, кримськотатарських активістів та громадянських журналістів стало традицією всіх років окупації півострова», — йдеться в заяві.

За даними правозахисників, після останніх затримань список українських політичних в’язнів, які незаконно утримуються в Російській Федерації та окупованому нею Криму, зріс із 94 осіб до щонайменше 101 особи. 77 політв’язнів зі ста — кримські татари.

Правозахисники вимагають від Російської Федерації та окупаційної влади Криму:

  • негайно звільнити всіх затриманих;
  • провести оперативне, ефективне та неупереджене розслідування незаконних затримань та випадків фізичного насильства в Криму, а також притягнути винних у незаконних діях до відповідальності;
  • звільнити всіх раніше незаконно затриманих українських політичних в’язнів і припинити переслідування кримських татар, кримських мусульман, активістів та громадянських журналістів, включно з адміністративними арештами, кримінальними звинуваченнями, конфіскацією майна та іншими видами репресій.

Також вони закликають міжнародні організації та уряди іноземних держав:

  • продовжувати тиск на російський уряд, щоб зупинити переслідування представників кримськотатарського народу та проукраїнських активістів у Криму;
  • засудити використання Росією її власного законодавства щодо боротьби з тероризмом та екстремізмом для переслідування адвокатів, правозахисників і громадських активістів у тимчасово окупованому Криму;
  • посилити секторальні санкції проти РФ за систематичні грубі порушення прав людини, злочини проти людяності та воєнні злочини, скоєні в окупованому Криму, і ввести персональні санкції стосовно причетних осіб.

Заяву підписали Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр прав людини Zmina, Центр громадянської просвіти «Альменда», Центр громадянських свобод, ГО «КримSOS», Кримська правозахисна група, Правозахисний центр «Дія».

Тут можна переглянути відео із завершення обшуку в домі активіста Еміля Зіядінова.

Фото: Кримська солідарність

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду