Регіональні ЗМІ часто пишуть про Крим із порушенням журналістських стандартів – Ольга Скрипник

Регіональні ЗМІ часто пишуть про Крим із порушенням журналістських стандартів – Ольга Скрипник

15:35,
9 Липня 2020
2000

Регіональні ЗМІ часто пишуть про Крим із порушенням журналістських стандартів – Ольга Скрипник

15:35,
9 Липня 2020
2000
Регіональні ЗМІ часто пишуть про Крим із порушенням журналістських стандартів – Ольга Скрипник
Регіональні ЗМІ часто пишуть про Крим із порушенням журналістських стандартів – Ольга Скрипник
За даними правозахисників, тема Криму мало представлена в регіональних медіа.

Голова правління «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник розповіла, що регіональні ЗМІ часто висвітлюють тему Криму із порушенням журналістських стандартів. Про це йшлося під час круглого столу «Крим у дзеркалі мас-медіа».

«Немає стандарту достовірності, балансу думок, інформація не перевіряється. Часто на регіональному рівні як джерела інформації використовують проросійські ресурси. Дуже рідко звертаються до організацій, експертів, державних органів влади, щоб отримати іншу точку зору», – каже вона.

Голови правління Центру прав людини ZMINA Тетяни Печончик закликала журналістів діставати ексклюзивну інформацію з Криму, а не орієнтуватися на російські джерела. Вона порадила звертатися по коментар до правозахисних організацій. «На жаль, висвітлення Криму стає все більш поверховим, і важливо робити зусилля журналістам, щоб діставати звідти якісну інформацію», – додала вона.

Пані Скрипник уточнила, що в регіональних ЗМІ зазвичай про Крим згадують у негативному контексті (сепаратистів тощо). «Поки в регіональних ЗМІ ми не бачимо, щоб Крим був представлений. А якщо представлений, то дуже часто були порушені журналістські стандарти при підготовці та висвітленні певних тем», – сказала вона та додала, що дослідження на цю тему «Кримська правозахисна група» оприлюднить пізніше.  

Водночас посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Надія Цок звернула увагу на низький рівень висвітлення економічної ситуації на півострові, теми санкцій та обмежувальних заходів проти РФ, введених через окупацію Крим. За її словами, ЗМІ «обмежуються констатацією факту, а аналізу санкцій немає». Натомість переслідування в Криму, на її думку, висвітлюють краще завдяки громадянським журналістам, активістам та адвокатам в Криму.

«Українська медіа впливають на формування громадської думки та ставлення до кримчан, які залишилися в окупації. На жаль, вони не є адекватними. Інколи це навіть може вплинути на ставлення до кримчан місцевої влади. <…> Важливо, коли ми пишемо про Крим, говорити, що там насправді сталося – про факт окупації; кримчани живуть в окупації; там окупаційна влада. Це важливо, щоб кримчани зберігали з нами зв’язок; але це впливає й на загальні українські процеси, по суті, деокупації й реінтеграції», – додала Ольга Скрипник.

Як писав ДМ, 5 червня 2020 року прокуратура Криму повідомила, що спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду, у якому будуть відображені факти переслідування журналістів на території тимчасово окупованого півострова. У кримінальних провадженнях прокуратури зафіксовані факти переслідування журналістів та їхніх родин, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування альтернативних джерел інформації з боку окупаційної російської влади.

22 червня 2020 року Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що 10 громадянських журналістів, учасників ініціативи «Кримська солідарність» заарештували та утримують у РФ або окупованому Криму. А саме: Сервера Мустафаєва, Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Сейрана Салієва, Ремзі Бекірова, Руслана Сулейманова, Османа Аріфмеметова, Рустема Шейхаліева, Ернеса Аметова, Нарімана Мемедемінова.

23 чеврня «Кримська правозахисна група» звернулася до представників країн-учасниць ОБСЄ з проханням посилити тиск на Росію, щоб Москва припинила блокувати українські незалежні ЗМІ та інші обмеження свободи слова в окупованому Криму. За даними «Кримської правозахисної групи», окупанти посилили блокування українських радіостанцій в Криму. А в 16 населених пунктах з 19 на деяких частотах зафіксовано одночасне мовлення двох станцій – української та російської. Крім того, вісім провайдерів у семи населених пунктах повністю блокують 30 українських інформаційних сайтів та дві соціальні мережі.

1 липня Уповноважена Верховної Ради України прав людини Людмила Денісова закликала голову Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Яшара Халіта Чевіка фіксувати обмеження доступу до незалежних ЗМІ в окупованому Криму.

На фото Ольга Скрипник / ZMINA 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду