Заява Львівського медіафоруму щодо переслідування громадянських журналістів в окупованому Криму

Заява Львівського медіафоруму щодо переслідування громадянських журналістів в окупованому Криму

16:37,
1 Червня 2019
2036

Заява Львівського медіафоруму щодо переслідування громадянських журналістів в окупованому Криму

16:37,
1 Червня 2019
2036
Заява Львівського медіафоруму щодо переслідування громадянських журналістів в окупованому Криму
Заява Львівського медіафоруму щодо переслідування громадянських журналістів в окупованому Криму
У день відкриття 7-го Львівського медіафоруму, 30 травня 2019-го року, в окупованому Криму було затримано громадянську журналістку Лутфіє Зудієву та дружину кримського політв’язня Муміне Салієву. Лутфіє Зудієва була спікеркою форуму торік. Обох пізніше відпустили, наклавши штрафи. Однак досі в окупованому Криму та Росії за ґратами перебувають близько сотні політв’язнів, серед яких громадянські журналісти.

Зокрема у березні цього року були затримані Ремзі Бекіров, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, котрі тривалий час висвітлювали рейди, обшуки, суди та інші порушення прав людини в умовах фактичної інформаційної блокади з боку окупаційної влади.

Рустема Шейхалієва, громадянського журналіста «Кримської солідарності», було затримано під час обшуку в його будинку в сімферопольському мікрорайоні Кам’янка. 24 травня Ростовський обласний суд залишив Шейхалієва під арештом.

Ремзі Бекірова двічі заарештувала окупаційна влада: в лютому 2017-го він був затриманий на 5 днів за підтримку свого друга і громадянського журналіста Марлена Мустафаєва, коли того затримували в своєму домі. У березні-квітні 2017-го його затримали за публікацію в соціальних медіа, зроблену за 7 років до того.

Османа Аріфмеметова також затримали під час обшуку будинку Марлена Мустафаєва — він знімав, як проходить облава і обшуки, які проводив російський ОМОН.

Під час останнього затримання Бекірова та Аріфмеметова у Ростові-на-Дону били до втрати свідомості, після чого вивезли в ліс, де продовжили тортури. Вони залишаються в СІЗО.

Ми закликаємо:

  • негайно зупинити переслідування громадянських журналістів, включаючи адміністративні арешти, звинувачення кримінального характеру, конфіскацію майна та інші репресії, а також забезпечити усі гарантії, які надаються професійним журналістам;
  • тиснути на Російську Федерацію та окупаційну владу Криму, щоб ті зупинили переслідування громадянських журналістів, які могли б виконувати свою функцію громадського спостереження без порушення свободи самовираження;
  • українські, незалежні російські та міжнародні засоби масової інформації підтримати громадянських журналістів як колег в ситуації, коли вони стають жертвами репресій та переслідувань, висловити свою публічну позицію щодо незаконних арештів громадянських журналістів;
  • надати можливу допомогу у висвітленні актів системного переслідування громадянських журналістів;
  • забезпечити громадянське спостереження професійних ЗМІ, правозахисників, консула України щодо того, як відбуваються процеси в анексованому Криму та на території Росії, куди вивозять затриманих; забезпечити необхідний захист в СІЗО тих громадянських журналістів, які стали жертвами репресій;
  • звернутися до міжнародних організацій з метою інформування про факти системного переслідування незалежних ЗМІ та громадянських журналістів заради припинення таких переслідувань;
  • гарантувати безперешкодний доступ до громадських місць, місць правопорушень, надати можливість незалежним та громадянським журналістам у Криму здійснювати професійну діяльність;
  • забезпечити належний захист тих громадянських журналістів, що стали жертвами репресій і підтримати професійну діяльність громадянських журналістів в Криму.

До заяви можуть приєднатися редакції,окремі медійники та інші організації:

Підписати заяву можна за посиланням bit.ly/Pidpysaty_zaiavu або написавши на е-мейл info@lvivmediaforum.com

Підписали заяву:

ГО «Львівський медіафорум»

ГО «Громадське телебачення»

Школа журналістики Українського католицького університету

ГО «Кримський дім»

ГО «Громадське радіо»

ГО «Лабораторія цифрової безпеки»

ГО «Фонд розвитку ЗМІ»

ГО «Слідство Інфо»

ГО «Детектор медіа»

Bihus.Info

Тетяна Лебедєва, медіаекспертка

Отар Довженко, медіаексперт

Катерина Сергацкова, журналістка

Данило Мокрик, журналіст

Христина Бердинських, журналістка

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду