Громадська рада при Держкомтелерадіо представила плани на 2015 рік і чекає на оновлення

Громадська рада при Держкомтелерадіо представила плани на 2015 рік і чекає на оновлення

12:30,
24 Грудня 2014
5212

Громадська рада при Держкомтелерадіо представила плани на 2015 рік і чекає на оновлення

12:30,
24 Грудня 2014
5212
Громадська рада при Держкомтелерадіо представила плани на 2015 рік і чекає на оновлення
Громадська рада при Держкомтелерадіо представила плани на 2015 рік і чекає на оновлення

22 грудня відбулося засідання Громадської ради при Державному комітеті телебачення і радіомовлення України, де підбили підсумки роботи установи за минулий рік та обговорили плани на наступний. Про це повідомляє член ради, оглядач «Детектор медіа» Світлана Остапа.

 

На засіданні були присутні представники Індустріального телевізійного комітету (ІТК), Інституту медіа права (ІМП), «Детектор медіа» та інших організацій.

 

Звіт за про роботу Громадської ради з жовтня 2013 року по листопад 2014 року презентував голова громадської ради при Держкомтелерадіо Олександр Човган.

 

Так у жовтні минулого року члени ради обговорили проект Державної цільової національно-культурної програми популяризації вітчизняної книговидавничої продукції та читання на 2014 - 2018 роки. У грудні 2013 року рішенням Громадської ради були схвалені заява громадської ради при Держкомтелерадіо України щодо недотримання стандартів свободи слова Першим національним телеканалом України та заява громадської ради при Держкомтелерадіо України щодо відсутності належної реакції керівництва держави на чисельні громадські протести у столиці та інших містах України, викликані наказом про силовий розгін учасників Євромайдану  в ніч на 30 листопада та жорстоке побиття бійцями «Беркуту» мітингувальників та десятків журналістів 1 грудня 2013 року.

 

У лютому 2014 року (19-20 лютого), під час революції, у роботі делегації WAN-IFRA у складі Місії міжнародного партнерства, до якої входять всесвітньовідомі інституції, брали участь члени громадської ради Олександр Човган, Олексій Погорєлов та Олег Наливайко (нині - голова Держкомтелерадіо). Місія Міжнародного партнерства з безпеки і захисту журналістів та свободи преси в Україні, рішуче засудила насильство, внаслідок якого загинув журналіст В'ячеслав Веремій та 167 журналістів отримали поранення. Місія закликала українську владу здійснити негайне, незалежне і прозоре розслідування і притягнути винних до відповідальності. Генеральний секретар WAN-IFRA Ларі Кілман прийняв пропозиції передати списки донорів, які допоможуть інформаційних сайтів України, запровадити он-лайн реєстрацію всіх проблем зі свободою слова, контролювати хід розслідування і рішення судів, пов'язаних зі свободою слова.

 

У квітні цього року рада рекомендувала iмплементувати європейські стандарти у мовлення НТКУ для недопущення у майбутньому порушення стандартів журналістики, а також підтримала звернення Української асоціації видавців періодичної преси (УАВПП) до міністра економічного розвитку та торгівлі України щодо розвитку українських медіа та їх економічної сталості. Крім того рада висловила підтримку спільного звернення Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» (АНРВУ) та УАВПП про розгляд та подання на затвердження Кабінету міністрів України Проекту змін до «Порядку провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів» (щодо правил торгiвлi пресою).

 

На тому ж засіданні рада затвердила текст скарги Генеральному прокурору України про невключення в Єдиний реєстр досудових розслідувань повідомлення Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» до Генеральної прокуратури України про масові злочини.

 

Громадська рада звернулася до Верховної Ради України з вимогою застосувати право законодавчої ініціативи, передбачене ст.93 Конституції України, для внесення змін до Кримінального кодексу України.

 

На позачерговому засіданні Громадської ради від 29 травня були розглянуті та прийняті рішення щодо проекту Порядку вилучення, утилізації і знищення друкованої продукції сексуального чи еротичного характеру, а також проекту Звернення до державних органів щодо необхідності ліквідації Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі та необхідності вилучення з Проекту Указу Президента України «Про затвердження Стратегії розвитку інформаційного простору України» положень про ліцензування аудіовізуальних засобів масової комунікації та інтернет-видань (електронна преса).

 

9 жовтня Громадська рада при Держкомтелерадіо України вирішила делегувати до Громадської Комісії з питань проведення конференції всеукраїнських громадських об'єднань для обрання членів Наглядової ради Нацради з питань телебачення та радіомовлення НСТУ від всеукраїнських громадських об'єднань, трьох представників від Громадської Ради при Держкомтелерадіо України.

 

Директор департаменту інформаційної політики Держкомтелерадіо Богдан Червак представив орієнтовний план проведення Держкомтелерадіо консультацій з громадськістю на 2015 рік.

 

У першому кварталі наступного року планується обговорити такі нормативно - правові документи: проект Законів України «Про внесення змін до деяких законів України щодо доставляння обов'язкового примірника документів», «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації та їх редакцій», «Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з прийняттям Закону України «Про адміністративні послуги», «Про внесення змін до деяких законів України щодо закупівлі товарів, робіт і послуг, необхідних для реалізації державної інформаційної політики», «Про здійснення державного нагляду у сфері реалізації права на доступ до публічної інформації», «Про внесення змін до Закону України «Про видавничу справу», «Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення доступу до інформації осіб з вадами слуху».

 

Також пропонуються до обговорення проекти указів Президента України «Про Доктрину інформаційної безпеки України,  «Про затвердження Стратегії розвитку інформаційного простору України на період до 2020 року».

 

Члени Громадської ради також обговорять проекти постанов Кабінету міністрів України «Про визнання такими, що втратили чинність, нормативно-правових актів УРСР у сферах телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничих сферах», «Про внесення змін до пункту 11 Правил оформлення віз для в'їзду в Україну і транзитного проїзду через її територію», «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» щодо оприлюднення публічної інформації» та проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про план заходів Державного комітету телебачення і радіомовлення з імплементації деяких актів законодавства ЄС».

 

Також у першому кварталі відбудеться обговорення переліку видань, що беруть участь у конкурсі на здобуття щорічної премії Президента України «Українська книжка року» та програмі «Українська книга». У цей же період члени Ради обговорять роботи, висунуті на здобуття премій Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки (за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва) та премії імені Максима Рильського.

 

У третьому кварталі 2015 року заплановане обговорення робіт, висунутих на здобуття премії імені Івана Франка в галузі інформаційної діяльності та творів претендентів на премію імені В'ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу у галузі журналістики.

 

Нагадаємо, цей склад Громадської ради працював з травня 2013 року. Незабаром відбудеться позачергове оновлення складу Ради згідно з постановою Кабінету міністрів від 6 грудня цього року. Цим документом уряд припинив повноваження громадських рад при центральних та місцевих органах виконавчої влади, які було створено до 22 лютого зокрема з метою ефективної реалізації положень Закону України «Про очищення влади»,  забезпечення відкритості, прозорості та публічності у діяльності органів виконавчої влади. Тож незабаром Держкомтелерадіо має вжити заходів щодо формування нового складу ради шляхом утворення ініціативної групи з підготовки установчих зборів за участю громадських інституцій.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду