Журналісти та видавці просять Гройсмана відкликати законопроект щодо захисту авторських прав

Журналісти та видавці просять Гройсмана відкликати законопроект щодо захисту авторських прав

14:00,
3 Серпня 2016
5306

Журналісти та видавці просять Гройсмана відкликати законопроект щодо захисту авторських прав

14:00,
3 Серпня 2016
5306
Журналісти та видавці просять Гройсмана відкликати законопроект щодо захисту авторських прав
Журналісти та видавці просять Гройсмана відкликати законопроект щодо захисту авторських прав
2 серпня Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» (АНВРУ), Українська асоціація медіа бізнесу звернулися до прем’єр-міністра Володимира Гройсмана з проханням відкликати законопроект 4629 щодо захисту авторських прав в інтернеті та внести до парламенту новий закон, розроблений за участю шістнадцяти громадських організацій

Про це повідомляє АНВРУ в своєму прес-релізі.

Як зазначено у колективному зверненні, прийняття закону 4629 «...щодо захисту авторського права ...у мережі Інтернет», автором якого є Кабінет Міністрів, призведе до порушення свободи слова в Україні та прав людини в Інтернеті, викликає дуже негативну реакцію інтернет-спільноти.

«Адже за цим законопроектом, будь-яка особа (або недобросовісна фірма-“одноденка”), може подати на власника сайту необґрунтовану заяву з вимогою видалення інформації або заборони доступу до неї. При цьому, їй достатньо буде “стверджувати” про наявність майнових прав на об'єкт авторського права, не надаючи жодних доказів. На підставі цієї заяви постачальник послуг хостингу повинен  буде блокувати сайт на 10 днів без рішення суду», – зазначено у зверненні.

На думку медійників, це може стати інструментом для маніпуляцій та провокацій з боку політиків, особливо у передвиборчий період, та недобросовісних конкурентів.

Громадські організації звернулись до прем’єра та всіх народних депутатів з вимогою блокувати сайти тільки на підставі рішення суду. Для цього вони просять відкликати вищезгаданий законопроект та внести новий за яким, для захисту авторських прав, заявник має спочатку звернутися по e-mail до власника сайту (пункт обов’язковий, якщо e-mail відомий), надати докази наявності авторських прав та їх обсягу, а вже після цього звертатись до суду, який (в свою чергу) може заблокувати контент в день звернення, в порядку забезпечення позову, до розгляду справи по суті. 

Також новий законопроект написано з дотриманням вимог Євросоюзу щодо дієвого захисту інтелектуальної власності та совбоди слова.

 «У цьому і полягає суть громадянського суспільства, щоб громадяни об’єднанні (за територією або інтересами) в громадські організації, при підтримці професійних юристів, пропонували владі важливі для розвитку речі, зокрема, закони», –  зазначає голова Ради директорів АНВРУ Олександр Човган.

За словами пана Човгана, відповідно до програми Кабінету міністрів, Україна має увійти в ТОП-30 зі свободи слова. Тоді як на сьогоднішній день Україна знаходиться на 107-ій сходинці за критеріями її дотримання.

Нагадаємо, в червні шістнадцять громадських організацій України, серед яких Національна спілка журналістів України (НСЖУ), дві асоціації видавців (УАВПП, АНРВУ), Інтернет-асоціація України, звернулися до Прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана і депутатів ВРУ з пропозицією внести в законопроект щодо захисту авторських прав в інтернеті три розроблених ними пункти, які дозволять зберегти свободу слова.

Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроект №4629, який встановлює механізм досудового блокування сайтів на основі заяви правовласника про наявність піратського контенту. Законопроект №4629, ініціатором якого значиться Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман і Кабінет Міністрів України, зареєстровано у парламенті 10 травня.

Асоціація «Незалежні регіональні видавці України» (АНРВУ), Національна спілка журналістів України (НСЖУ), Української Асоціація видавців періодичної преси (УАВПП), ГО «Центр демократії та верховенства права» закликають відкликати законопроект № 4629 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет» і внести положення, які б передбачали, що примусове блокування контенту в інтернеті має здійснюватись за рішенням суду. Це звернення також підтримали громадські ради при Комітеті з питань свободи слова та інформаційної політики та Держкомтелерадіо.

Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики на черговому засіданні 1 червня дослухався до прохання громадських організацій і відправив на доопрацювання проект закону №4629 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту авторського права і суміжних прав у мережі Інтернет».

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду