Мін’юст дав на реєстрацію «іноземних агентів» три місяці

Мін’юст дав на реєстрацію «іноземних агентів» три місяці

11:59,
23 Січня 2014
4827

Мін’юст дав на реєстрацію «іноземних агентів» три місяці

11:59,
23 Січня 2014
4827
Мін’юст дав на реєстрацію «іноземних агентів» три місяці
Мін’юст дав на реєстрацію «іноземних агентів» три місяці

Мін'юст України оголосив про початок реєстрації громадських об'єднань, неурядових організацій, які отримують кошти з іноземних джерел та беруть участь у політичній діяльності країни. По це йдеться у повідомленні «До уваги зареєстрованих громадських об'єднань та відокремлених підрозділів іноземних неурядових організацій», що опубліковане на сайті Мін'юсту.

 

У повідомленні йдеться, що згідно із сумнозвісним Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879, громадські організації, які отримують фінансування з іноземних джерел, повинні протягом трьох місяців зареєструватись як «іноземні агенти».

 

«Відповідно до вказаного закону громадські об'єднання, а також відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, які отримують кошти чи інше майно з іноземних джерел та беруть участь у політичній діяльності, яка здійснюється на території України, зобов'язані протягом 3 місяців набути статус громадського об'єднання, яке виконує функції іноземного агента, і привести найменування такого об'єднання у відповідність до вимог Закону», -  вказує Мін'юст.

 

Відтепер у назві організації, які потрапляють під дію закону, повинні міститися словосполучення «громадське об'єднання, яке виконує функції іноземного агента».

 

Також «іноземні агенти» повинні звітуватися щодо обсягу коштів та майна, яке було отримано з іноземних джерел та про програму діяльності у державній пресі та інтернеті щоквартально.

 

У разі невиконання вимог Мін'юсту, реєстраційні служби матимуть право звернутися з позовом до суду про заборону такого громадського об'єднання.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група заявили, їх організації не виконуватимуть норму закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), що стосується поняття «іноземний агент».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду