cs.detector.media
23.01.2014 11:59
Мін’юст дав на реєстрацію «іноземних агентів» три місяці
Мін’юст дав на реєстрацію «іноземних агентів» три місяці

Мін'юст України оголосив про початок реєстрації громадських об'єднань, неурядових організацій, які отримують кошти з іноземних джерел та беруть участь у політичній діяльності країни. По це йдеться у повідомленні «До уваги зареєстрованих громадських об'єднань та відокремлених підрозділів іноземних неурядових організацій», що опубліковане на сайті Мін'юсту.

 

У повідомленні йдеться, що згідно із сумнозвісним Законом України «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» №3879, громадські організації, які отримують фінансування з іноземних джерел, повинні протягом трьох місяців зареєструватись як «іноземні агенти».

 

«Відповідно до вказаного закону громадські об'єднання, а також відокремлені підрозділи іноземних неурядових організацій, які отримують кошти чи інше майно з іноземних джерел та беруть участь у політичній діяльності, яка здійснюється на території України, зобов'язані протягом 3 місяців набути статус громадського об'єднання, яке виконує функції іноземного агента, і привести найменування такого об'єднання у відповідність до вимог Закону», -  вказує Мін'юст.

 

Відтепер у назві організації, які потрапляють під дію закону, повинні міститися словосполучення «громадське об'єднання, яке виконує функції іноземного агента».

 

Також «іноземні агенти» повинні звітуватися щодо обсягу коштів та майна, яке було отримано з іноземних джерел та про програму діяльності у державній пресі та інтернеті щоквартально.

 

У разі невиконання вимог Мін'юсту, реєстраційні служби матимуть право звернутися з позовом до суду про заборону такого громадського об'єднання.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», Українська Гельсінська спілка з прав людини та Харківська правозахисна група заявили, їх організації не виконуватимуть норму закону «Про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), що стосується поняття «іноземний агент».

 

«Детектор медіа»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status