Громадські організації, що отримують гранти із закордону, визначені Радою як «іноземні агенти»

Громадські організації, що отримують гранти із закордону, визначені Радою як «іноземні агенти»

14:15,
16 Січня 2014
16807

Громадські організації, що отримують гранти із закордону, визначені Радою як «іноземні агенти»

14:15,
16 Січня 2014
16807
Громадські організації, що отримують гранти із закордону, визначені Радою як «іноземні агенти»
Громадські організації, що отримують гранти із закордону, визначені Радою як «іноземні агенти»

Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), який Верховна Рада прийняла в цілому 16 січня, посилює регулювання діяльності громадських організацій в Україні.

 

Закон вносить зміни до закону «Про громадські об'єднання» - зокрема, вводиться поняття «громадське об'єднання, що виконує функції іноземного агента».

 

«Громадське об'єднання вважається таким, що виконує функції іноземного агента, якщо для забезпечення своєї діяльності отримує грошові кошти або майно від іноземних держав, їх державних органів, неурядових організації інших держав, міжнародних неурядових організацій, іноземних громадян, осіб без громадянства або уповноважених ними осіб, що отримують грошові кошти чи інше майно від вказаних джерел (далі -  іноземні джерела), а також  бере участь, в тому числі в інтересах іноземних джерел, в політичній діяльності на території України», - йдеться у новоприйнятому законі.

 

У загальній назві таких громадських об'єднань, відповідно до норм прийнятого закону, має міститися словосполучення «громадське об'єднання, яке виконує функції іноземного агента». І з такою назвою воно буде включене до реєстру громадських об'єднань.

 

Окрім цього такі громадські об'єднання повинні раз на три місяці розміщувати в інтернеті та публікувати в газетах «Голос України» чи «Урядовий кур'єр» звіт про свою діяльність в обсязі відомостей, які надаються до уповноваженого органу з питань реєстрації.

 

Також закон відносить громадські об'єднання (за виключенням політичної партії) до таких, що беруть участь в політичній діяльності, якщо вони беруть участь (в тому числі шляхом фінансування) в організації та проведенні політичних акцій, «які мають на меті вплив на прийняття рішень державними органами, зміну визначеної ними державної політики, а також для формування думки суспільства у вказаних цілях».

 

Нагадаємо, цей закон також встановлює кримінальну  відповідальність за наклеп.

 

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому - 14 січня. За словами юриста Інституту  медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий  Верховною р Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Злой
03:51 / 17.01.2014
Ну, а что мешает взять и принять точно такие-же законы как в европейских странах? Садитесь все в парламенте вместе и один к одному. Все довольны, все как в Европе и Америке. И про суды, и милицию, и СМИ, и ГАИ, и т.д. Никто не заинтересован! Посади сейчас другую майдановскую власть и НИЧЕГО В ЭТОЙ СТРАНЕ НЕ ИЗМЕНИТСЯ! 4 президента, 19 правительств, одни и те же лица в парлементе. Кто менять, что будет? Или, что на западной Украине все честные, не берут взяток, платят налоги, на дорогах как в Европе, все по ПДД. Судей калядников больше нет? Мы более 20 лет изначально сделали в стране анархию, вседозволенность, чванство, наглость, бесспредел, безнаказанность, ложь, коррупцию- нормами жизни и орали, что это свобода и демократия. Или, что у нас вдруг появились честные и независимые СМИ? Один "5 канал" чего стоит, чеснее фиг найдешь на всей Земле. И у нас так будет всегда. Потому как у нас нет единной страны, единного народа, общих ценностей и общего языка, у нас разные исторические герои, церкви, культура. Но еще большая беда, что мы НЕ ХОТИМ слышать мнение другого, и искать точки соприкосновения. Я бы может и поддержал майдан, но глядя как фашисты под флагами "свободы" крушат, ломают, бьют с лозунгами "салаУкраине, хероям сала", можно подумать и про АКМ. И уж тем более слушать брехню со сцены майдана - "Народ Украины, весь народ Украины", я хожу по своему огромному городу и даже близко не вижу намека, на поддержку этого шабаша. Это основное почему майдан в тупике. Изначально нельзя было пускать на сцену этих трех клоунов, и не размахивать их флагами, тогда бы можно было и ожидать УКРАИНСКИЙ НАРОД!
Харьков
15:06 / 16.01.2014
Meesha, в Европе законы работают для всех, а у нас только для народа - вот и вся разница!
Харьков
15:04 / 16.01.2014
Белоруссия отдыхает. Хотели Батька - получите.
Meesha
14:59 / 16.01.2014
киевлянин, вы против европейских законов? Текст практически скопирован с аналогичного европейского и американского законодательства. Разве что в нашем санкции значительно ниже.
киевлянин
14:42 / 16.01.2014
насчет закона про клевету.... ну это вообще бомба! Теперь ни один журналист не рискнет писать правду про чиновника вора и его беззаконие! Какие у нас суды мы все знаем, так что доказать свою правду шансов 0. Вот тебе бабушка и новый год, с диктатурой тебя, народ! По сути это закон "О диктатуре в Украине". Этим законом отменяется конституция страны с ее фундаментальным правом человека отстаивать свои права, право на свободные собрания и протесты. Согласно проекту ПРского закона, собраться можно только в чистом поле, далеко от городов, но и то, как туда доехать, ведь нельзя ездить более 5 машин подряд. Теперь согласно этим законам, все кто едет в Киеве в тянучке или стоит в пробке, всех можно штрафовать на основании этого закона. То есть, вы вчера стояли в пробке, вас сняла камера наружного наблюдения, вас не трогают, но.... вот вы решили протестовать против власти и вам напомнять, что вы уже должны кучу денег за стояние в пробке месяц назад. Мы стали страной абсурда. Уголовники- не государственники, они мошенники и злодеи (в нашем случае, представители власти)
Meesha
14:39 / 16.01.2014
Ура! Этот закон еще лет 15 назад надо было принимать.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду