cs.detector.media
16.01.2014 14:15
Громадські організації, що отримують гранти із закордону, визначені Радою як «іноземні агенти»
Громадські організації, що отримують гранти із закордону, визначені Радою як «іноземні агенти»

Закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та процесуальних законів щодо додаткових заходів захисту безпеки громадян» (№3879), який Верховна Рада прийняла в цілому 16 січня, посилює регулювання діяльності громадських організацій в Україні.

 

Закон вносить зміни до закону «Про громадські об'єднання» - зокрема, вводиться поняття «громадське об'єднання, що виконує функції іноземного агента».

 

«Громадське об'єднання вважається таким, що виконує функції іноземного агента, якщо для забезпечення своєї діяльності отримує грошові кошти або майно від іноземних держав, їх державних органів, неурядових організації інших держав, міжнародних неурядових організацій, іноземних громадян, осіб без громадянства або уповноважених ними осіб, що отримують грошові кошти чи інше майно від вказаних джерел (далі -  іноземні джерела), а також  бере участь, в тому числі в інтересах іноземних джерел, в політичній діяльності на території України», - йдеться у новоприйнятому законі.

 

У загальній назві таких громадських об'єднань, відповідно до норм прийнятого закону, має міститися словосполучення «громадське об'єднання, яке виконує функції іноземного агента». І з такою назвою воно буде включене до реєстру громадських об'єднань.

 

Окрім цього такі громадські об'єднання повинні раз на три місяці розміщувати в інтернеті та публікувати в газетах «Голос України» чи «Урядовий кур'єр» звіт про свою діяльність в обсязі відомостей, які надаються до уповноваженого органу з питань реєстрації.

 

Також закон відносить громадські об'єднання (за виключенням політичної партії) до таких, що беруть участь в політичній діяльності, якщо вони беруть участь (в тому числі шляхом фінансування) в організації та проведенні політичних акцій, «які мають на меті вплив на прийняття рішень державними органами, зміну визначеної ними державної політики, а також для формування думки суспільства у вказаних цілях».

 

Нагадаємо, цей закон також встановлює кримінальну  відповідальність за наклеп.

 

Законопроект був зареєстрований у парламенті два дні тому - 14 січня. За словами юриста Інституту  медіа права Ігоря Розкладая, закон був прийнятий  Верховною р Радою без дотримання процедури, публічного обговорення, без електронної фіксації та фактичного підрахунку голосів

 

«Детектор медіа»

cs.detector.media
DMCA.com Protection Status