«Просто хуліганство і більше нічого»

18:03,
4 Листопада 2008
20677

«Просто хуліганство і більше нічого»

18:03,
4 Листопада 2008
20677
«Просто хуліганство і більше нічого»
Проти журналіста «Газети 24» Андрія Мовчана порушено кримінальну справу. Він звинувачує УПЦ (МП).
Кореспондент «Газети 24» і громадський активіст Андрій Мовчан звинувачує УПЦ (МП) у причетності до порушення кримінальної справи проти нього. Про порушену ще влітку справу він особисто дізнався тільки в жовтні.
 
6 червня цього року він (у вільний від роботи час) разом із іншими учасниками ініціативи «Збережи старий Київ» та місцевими жителями провели акцію протесту по вул. Уманській, 14. Вони протестували проти забудови паркової зони, де УПЦ (МП) почала будувати церкву та інші будівлі. Після того як на представників церкви не подіяв ані протест прокурора, ані рішення зборів та громадських слухань, місцеві жителі вдалися до прямих дій, залучивши активістів ініціативи «Збережи старий Київ». Разом вони повалили паркан забудовників.
 
«Я беру участь у багатьох громадських кампаніях, в тому числі й ініціативі Збережи старий Київ, – зізнається Андрій Мовчан. – У ній беруть участь багато інших журналістів, але мені, на відміну від них, трохи не пощастило. Після акції, яка, до речі, проходила в неробочий час (п’ятниця, о 19-й годині), мене, мого брата і ще п’ятьох громадян Росії без жодних пояснень затримали правоохоронці. Нам тоді погрожували кримінальною справою, звинувачуючи нас у злісній непокорі міліції».
 
Коли за цю справу взялися правозахисники Володимир Чемерис, Тетяна Монтян і представники уповноваженої з прав людини, з відкритим протестом виступили близько 50 осіб, які під відділенням міліції вимагали відпустити затриманих. І лише коли справа набула широкого розголосу, дійшовши до самого міністра внутрішніх справ, Андрія Мовчана та інших учасників акції на Уманській відпустили.
 
«Нас повезли в суд, який відбувся без адвоката, і спочатку нам інкримінували хуліганство. Але потім звинуватили у злісній непокорі міліції, виписали адміністративний штраф і відпустили. Я думав, що на цьому історія закінчиться», – сказав Андрій Мовчан.
 
Андрій протягом чотирьох місяців нічого не знав про відкриту проти нього ще 20 червня кримінальну справу. Єдине, що його дивувало, – те, що протягом чотирьох місяців після акції православна преса весь час про неї згадувала. «Мене дивувало, чому вони згадують про цю подію через стільки часу і пишуть про мене, використовуючи неприйнятні епітети. Потім я зрозумів, що вони хочуть довести справу до кінця. За цей час вийшло кілька замовних матеріалів, відвертої джинси. Наприклад, у газеті День”, “Комсомоськая правда”. Але “Комсомолка”написала про це через кілька днів після події, а “День” – 9 жовтня. Матеріал виходить через чотири місяці після події, без будь-якого інформприводу, у ньому подається виключно одна попівська точка зору, а нашої сторони взагалі там не звучить», – обурюється Андрій.
 
Про відкриту проти нього кримінальну справу Мовчан дізнався 8 жовтня, коли йшов на роботу. На зупинці маршрутки до нього підійшли двоє працівників кримінального розшуку, які, за словами Андрія, були одягнути досить характерно – у спортивних костюмах і шкіряних куртках. Показали посвідчення і попросили пройти до машини. Його повезли у відділок і сказали, що проти нього відкрито кримінальну справу.
 
Слідчий Солом’янського РВВС Іван Дердяй розповів «Телекритиці», що справу порушено за фактами хуліганства і пошкодження майна, і підтвердив, що порушено її ще в червні.
 
«Наразі ведеться слідство, і буде вестися, поки ми не розкриємо злочин, не встановимо всіх учасників злочину. Наша задача – зібрати якомога більше доказів, щоби пред’являти докази особі. У нас є відеозапис, де чітко видно осіб, які брали участь у цьому хуліганстві. Деякі особи є громадянами Росії, ми з’ясуємо їх особи і їх місцезнаходження, тоді, можливо, й проти них буде порушено кримінальну справу», – сказав слідчий Дердяй.
 
Технічний директор будівництва Андрій Карпенко фактично відмовився коментувати ситуацію, сказавши тільки, що «це просто хуліганство і більше нічого».
 
Андрій уже знає відповідь на запитання, чому проти нього відкрито цю кримінальну справу. «Церкві необхідно відбілити свій імідж. Тому вони й організували низку заяв проти мене від забудовників, від церковних ієрархів та від місцевих прихожан», – припускає він.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
банзай
21:24 / 04.11.2008
Партизанщина печерских иерархов по отношению к Киеву и журналистам ( как и к певчим мальчикам в архиерейских хорах и пр.)-это все не более чем мелкий цирк лаврской москвошвеи. Но то, что в три-пять часов ее абреки, начав с "крестного хода против...", толкая впереди зомбированных "женщин трудной судьбы", могут захватить "вокзалы, мосты, телефон, телеграф..."- это биологический факт, который виден всякому думающему светскому человеку. МП-это кремлевский засапожный ножик, ближе всего поднесенный к горлу незалежности. Никаких ракетных пусков не надо-достаточно в нужное время и в нужном месте по отмашке "обидеть юродиваго, отнять копеечку" и невзначай доставить к месту обидения ТЖК ведущих росканалий.Пора аккуратно и посследовательно развинчивать эту фсбшно-церковную боеголовку, если мы думаем вообще жить дальше. Это-страшней, чем все АЭС и дамбы...
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду