Кримський журналіст Асан Ахтемов у російській в'язниці втрачає зір

Кримський журналіст Асан Ахтемов у російській в'язниці втрачає зір

19:15,
16 Серпня 2024
739

Кримський журналіст Асан Ахтемов у російській в'язниці втрачає зір

19:15,
16 Серпня 2024
739
Кримський журналіст Асан Ахтемов у російській в'язниці втрачає зір
Кримський журналіст Асан Ахтемов у російській в'язниці втрачає зір
Кримчанин намагається стежити за своїм здоров'ям самостійно, оскільки медичної допомоги практично немає

У кримського активіста та журналіста Асана Ахтемова, який перебуває в російському ув'язненні, псуються зуби та зір. Про це повідомила дружина  Асана Ахтемова Репіка Ахтемова, передає Кримська солідарність.

За її словами, кримчанин намагається стежити за своїм здоров'ям самостійно, оскільки медичної допомоги практично немає.

«Через відсутність повноцінного харчування та вітамінів псуються зуби. У вільний час він дуже багато читає та через відсутність нормального освітлення став погано бачити. Намагається за допомогою зарядки для очей знімати напругу, але все одно відчуває, що погіршується зір. Умови у в'язниці, звісно, суворі. Дуже часто доводиться боротися за свої права, незважаючи на те, що це дуже складно», — розповіла Ахтемова.

Шість днів на тиждень Асан працює у пакувальному цеху. У вільний час, окрім читання, відповідає на одержані листи, розповіли активісти.

Рєпіка Ахтемова також наголосила, що дозвіл на тривале побачення чоловікові дали не одразу. Першу заяву, написану на початку червня, адміністрація в'язниці не схвалила «з незрозумілих причин». Вдруге у побаченні відмовляти не стали. Загалом Асан не бачився з сім'єю майже рік — з моменту останнього короткострокового побачення перед етапом у СІЗО-2 Сімферополя.

Асан Ахтемов — журналіст, у 2015 році працював помічником редактора кримськотатарської газети «Авдет». Допомагав організувати республіканський шаховий турнір «Алтин тамґа» та щорічний онлайн-диктант з кримськотатарської мови. Був учасником благодійної громадської організації «Nefes», різних акцій, присвячених культурному та громадському життю кримських татар.

Співробітники ФСБ затримали Ахтемова 3 вересня 2021 року за звинуваченням у підриві газопроводу у селі Перевальне. Коли активіст отримав доступ до незалежного адвоката, повідомив про те, що співробітники ФСБ зазнали його фізичного та психологічного тиску в присутності призначеного адвоката, щоб досягти свідчень.

Асана Ахтемова звинуватили в диверсії, вчиненій групою осіб і спричинила значні збитки, а також у незаконному придбанні, зберіганні, збуті вибухових пристроїв та їх контрабанді, вчинених організованою групою.

21 вересня 2022 року суд засудив політв'язня до 15 років позбавлення волі зі штрафом 500 тисяч рублів та строком обмеження волі пересування 1,5 року.

Потім суд апеляційної інстанції посилив умови тримання, призначивши перші три роки у в'язниці. 2023 року Асана Ахтемова етапували до Володимирського централу.

Нагадаємо, що незаконно засудженого у Росії за «тероризм» кримського активіста Раїма Айвазова протиправно перемістили з в'язниці Димитровграда Ульяновської області в Архангельську область.

Раніше політв’язня, громадянського журналіста та кримськотатарського активіста Ремзі Бекірова вивезли із СІЗО Красноярська та етапували до виправної колонії №33 в столиці Республіки Хакасія – місті Абакан.

Фото: Кримська солідарність 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду