Росія хоче «судити» незаконно ув’язнену Леніє Умєрову у Москві

Росія хоче «судити» незаконно ув’язнену Леніє Умєрову у Москві

13:20,
8 Серпня 2024
391

Росія хоче «судити» незаконно ув’язнену Леніє Умєрову у Москві

13:20,
8 Серпня 2024
391
Росія хоче «судити» незаконно ув’язнену Леніє Умєрову у Москві
Росія хоче «судити» незаконно ув’язнену Леніє Умєрову у Москві
Леніє розповіла також, що в неї низькі показники заліза та почало випадати волосся.

Кримська політув’язнена Леніє Умерова, яку Росія звинувачує у шпигунстві, повідом     ила, що росіяни планують провести суд над нею восени у Москві. Про це вона написала рідним у листі, повідомив її брат Азіз у фейсбуці.

«Мені у справі замінили слідчого і нещодавно водили на знайомство. Нічого важливого, але каже, що основний суд орієнтовно буде восени.

Також, що судитимуть мене в Москві, а не на Кавказі, але я не впевнена у цьому на 100%», — написала Леніє.

Вона розповіла також, що перебуває в тюремній камері сама, і щоб розробляти голос, читає вголос книги. Також Леніє додала, що за результатами аналізів у неї низькі показники заліза та почало випадати волосся. Останнім часом в ув’язненої крутиться голова і з'являється невеликий розфокус, особливо після лазні.

Леніє поділилась також, що читає книгу японської філософії «Приступ любові» і вже кілька днів співає собі пісню Мирослава Скорика «Намалюй мені ніч».

Як раніше повідомляв «Детектор медіа», Леніє Умерова, яка проживала в Києві, у грудні 2022 року намагалася повернутися до окупованого Криму до хворого батька. Після перетину державного кордону між Грузією та РФ її затримали нібито за порушення правил перебування в режимній зоні.

4 грудня суд в Північній Осетії визнав її винною в «порушенні режиму державного кордону» та оштрафував її на 2 тисячі рублів. Умерову утримували в Центрі тимчасового утримання іноземних громадян поблизу Владикавказа. В ніч на 14 березня Леніє випустили, однак на виході її вже чекала машина з чотирма силовиками, які схопили її, наділи на голову пакет, вивезли до незнайомого району Владикавказа. Там її майже одразу затримав патруль поліції і склав протокол про непокору працівникам поліції. Суд призначив їй адміністративне покарання — 15 діб арешту, після чого його неодноразово продовжували під схожими приводами.

Суд Москви заарештував дівчину за звинуваченням у шпигунстві. За цією статтею в Росії можуть позбавити волі на 20 років. Наразі відбувається експертиза, після якої обвинувальний висновок направлять до суду. Нещодавно російський суд продовжив їй термін тримання під вартою до 4 листопада.

Раніше брат Леніє Умерової Азіз розповів, що у справі кримської татарки змінився слідчий. Відомо також, що окупанти засекретили матеріали справи.

У серпні цього року стало відомо, що Умерова написала листа президенту Володимиру Зеленському. 23 серпня під час відкриття саміту Кримської платформи він розповів її історію та закликав світову спільноту до солідарності.

Фото: Дарʼя Корнілова / телеграм

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду