Кримського журналіста Ремзі Бекірова етапували до Хакасії

Кримського журналіста Ремзі Бекірова етапували до Хакасії

16:11,
6 Серпня 2024
801

Кримського журналіста Ремзі Бекірова етапували до Хакасії

16:11,
6 Серпня 2024
801
Кримського журналіста Ремзі Бекірова етапували до Хакасії
Кримського журналіста Ремзі Бекірова етапували до Хакасії
Станом на 5 серпня чоловік усе ще перебував у проміжному пункті — слідчому ізоляторі №2 в Абакані

Політв’язня, громадянського журналіста та кримськотатарського активіста Ремзі Бекірова вивезли із СІЗО Красноярська та етапують до виправної колонії №33 в столиці Республіки Хакасія – місті Абакан. Про це він повідомив у листі до дружини Халіде, передає «Кримська солідарність».

Станом на 5 серпня чоловік усе ще перебував у проміжному пункті – слідчому ізоляторі №2 в Абакані.

Як повідомили у  «Кримській  солідарності», Ремзі Бекірова етапували 4 серпня з Красноярська в «столипінському» вагоні, спеціально призначеному для перевезення засуджених та заарештованих. Усередині нього – залізні ґрати та маленькі камери з вузькими лавами. Зазвичай у таких вагонах погана вентиляція, не вистачає світла, а санітарні умови незадовільні.

Бекіров детально не описав у листі, як пережив поїздку, але зазначив, що «дорогою було багато пригод».

У СІЗО Абакана кримський татарин пробуде від трьох до шести діб, потім його відправлять до виправної колонії №33.

Також Ремзі написав дружині: поки він перебуває в етапі, то не отримуватиме від неї новин.

Ремзі Бекіров — громадянський журналіст, який вів стрим обшуків і судів у політично мотивованих справах проти жителів Криму, зокрема у справі «Веджі Кашка», «Хізб ут-Тахрір» та інших. Він є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім'ям кримських політв'язнів. Має трьох неповнолітніх дітей.

27 березня 2019 року в Криму в мікрорайонах Кам’янка та Строганівка Сімферополя в десятках будинків кримських татар одночасно відбулися наймасовіші обшуки. Через значний обсяг матеріалів окупанти розділили кримінальну справу з 25 учасників на п’ять п’ятірок підсудних.

Кримськотатарських громадських активістів звинуватили в причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», визнаної в Росії терористичною, але чинної без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

10 березня 2022 року Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив Ремзі Бекірова до 19 років позбавлення волі.

Окрім цього, згідно з вироком суду від 24 листопада 2022 року, Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова — до 14 років. Підсудні не визнали себе винними і вважають своє переслідування політичним.

Раніше ми повідомляли, що кримського татарина, громадянського журналіста Руслана Сулейманова, якого засудили в РФ до 14 років ув'язнення, етапували з Новочеркаська (Ростовська область) до в'язниці Верхньоуральська (Челябінська область)

У травні також стало відомо, що політв’язня, громадянського журналіста та учасника справи «другої сімферопольської групи “Хізб ут-Тахрір”» Рустема Шейхалієва етапували до в’язниці Єнісейська в Красноярському краї. 

Фото: Кримська солідарність 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду