«Хранительки пам’яті». В Україні створюють усноісторичний проєкт про досвіди жінок на Донеччині

«Хранительки пам’яті». В Україні створюють усноісторичний проєкт про досвіди жінок на Донеччині

16:46,
2 Липня 2024
48

«Хранительки пам’яті». В Україні створюють усноісторичний проєкт про досвіди жінок на Донеччині

16:46,
2 Липня 2024
48
«Хранительки пам’яті». В Україні створюють усноісторичний проєкт про досвіди жінок на Донеччині
«Хранительки пам’яті». В Україні створюють усноісторичний проєкт про досвіди жінок на Донеччині
Навесні 2024 року львівсько-краматорська команда записала 27 інтерв’ю з краматорчанками віком від 40 до 79 років. Зібрані матеріали покажуть у різних форматах.

Громадська організація «Пост Беллум — Україна» втілює міждисциплінарний проєкт про історичні досвіди українок у ХХХХІ столітті «Хранительки пам'яті: досвід українських жінок на Донеччині у XXXXІ столітті», повідомила пресслужба організації «Детектору медіа» пресрелізом.

У фокусі проєкту — місто Краматорськ, яке з 2014 року виконує функції адміністративного центру, поки частина Донеччини перебуває під російською окупацією. Історії його мешканок розкривають особливості локальної історії міста та регіону.

Героїні проєкту — юристки, волонтерки, підприємиці, громадські активістки, медичні та комунальні працівниці різного віку і походження, розповіла авторка проєкту Євгенія Нестерович, директорка ГО «Пост Беллум — Україна».

«Наші героїні — жінки, гідні подиву та вшанування за свою невтомність і сміливість. Вони вкрай рідко говорять про себе як про дієвиць історії; хоч насправді невидима робота турботи, яку вони несуть на своїх плечах, забезпечує стійкість суспільства у найважчі для нього часи. І те, що українські жінки майже в кожному поколінні мають досвід подолання серйозних криз — війну, репресії, зміни економічної системи — також є важливим тлом для тих випробувань, які відбуваються з українками зараз», — сказала вона.

На основі 27 записаних інтерв’ю створять:

  • кіноісторію (покази та модеровані обговорення відбудуться восени у 10 українських та 5 чеських містах);
  • міжнародну виставку у Празі та Братиславі;
  • радіодок-серіал про історію Донеччини;
  • серію мультимедіа публікацій у Divoche.media;
  • промоційну кампанію у соцмережах, аби привернути увагу до внеску жінок у загальну суспільну стійкість.

Згідно з визначеною методологією, зібрані інтерв’ю опрацюють та опублікують на сайті архіву memoryofnations.eu.

Також у рамках проєкту відбувається низка семінарів для учасниць, аби підсилити їхні навички в адвокації та захисті своїх прав і потреб.

Головна мета проєкту — підвищити видимість і суб’єктність жінок як активних учасниць історії. Це нагода розповісти нестереотипно про історію Донеччини, показати динаміку змін українського суспільства впродовж останніх 50 — 60 років на прикладі нецентрального міста, акцентувати досвід останнього воєнного десятиліття у прифронтових регіонах.

Партнери проєкту — Post Bellum CZ,  медіа «Краматорськ.Post», незалежний жіночий журнал Divoche.media, ГО «Асоціація жінок "Пані"» та Радіо Культура. Проєкт підтримує Міністерство закордонних справ Чехії.

Нагадаємо, Українська Post Bellum — це сестринська громадська організація чеської міжнародної організації Post Bellum («Після війни»), що збирає спогади свідків, які пережили нацистський і комуністичний режими, для одного з найбільших європейських онлайн-архівів усної історії Memory of Nations.

«Детектор медіа» розповідав, як «Пост Беллум — Україна» документує усні свідчення про українську історію ХХ сторіччя та російсько-українську війну, допомагає медіа створювати матеріали про місцевих героїв і збирає гроші на армію.

Титульне зображення: ГО «Пост Беллум-Україна»

 

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду