«Хай небо буде мирним, а Україна чистою». Екоактивісти готуються до Всесвітнього дня прибирання — 2023

«Хай небо буде мирним, а Україна чистою». Екоактивісти готуються до Всесвітнього дня прибирання — 2023

11:48,
5 Вересня 2023
919

«Хай небо буде мирним, а Україна чистою». Екоактивісти готуються до Всесвітнього дня прибирання — 2023

11:48,
5 Вересня 2023
919
«Хай небо буде мирним, а Україна чистою». Екоактивісти готуються до Всесвітнього дня прибирання — 2023
«Хай небо буде мирним, а Україна чистою». Екоактивісти готуються до Всесвітнього дня прибирання — 2023
Акція відбудеться з урахуванням безпекових вимог воєнного стану.

16 вересня 24 регіони України традиційно приєднаються до Всесвітнього дня прибирання — World Cleanup Day разом з 70 мільйонами учасників у 191 країні світу, повідомив «Детектору медіа» організатор місцевої акції Всеукраїнський молодіжний рух «Let’s do it Ukraine».

Мета заходу — формувати культуру чистоти, правильного поводження з відходами та відповідального споживання ресурсів серед громадян, а також об’єднати зусилля заради екологічного майбутнього. 

Участь візьмуть комерційні та некомерційні організації, компанії та державні установи, співробітники яких приєднуються в різних форматах на рівні корпоративної соціальної відповідальності, засоби масової інформації, освітяни, лідери думок і всі охочі громадяни.

«Участь кожного важлива. В часи екологічної катастрофи та щоденного екоциду потрібно разом робити екологічне відновлення і розвивати свідоме, соціально та екологічно відповідальне громадянське суспільство, розвивати культуру чистоти та правильного поводження з відходами, дбати про довкілля, зберегти природні ресурси. Адже екосистема — це наше життя, здоров’я, повітря, вода, земля, їжа, тваринний та рослинний світ»,  сказала Юлія Мархель, координаторка World Cleanup Day в Україні.

У зв’язку з воєнним станом, організатори закликали учасників не скупчуватись і брати участь лише в прибираннях на рекомендованих та дозволених органами місцевого самоврядування локаціях. Попередньо слід пройти інструктажі з техніки безпеки, а під час сигналу тривоги — спускатись в укриття. Організатори просять не публікувати адреси локацій та час на відкритих інформаційних ресурсах, а історії та дописи в соціальних мережах робити не раніше ніж через 2 години після завершення роботи локацій. 

Залежно від локації та безпеки до акції можна долучитися в кілька різних способів:

  • Цифрове прибирання — для всіх охочих, онлайн. Видалення зайвої інформації зі своїх гаджетів, хмарних сховищ, електронних та інтернет-ресурсів допоможе розвантажити центри баз даних, на підтримку яких витрачається величезна кількість енергії, це прибирання зменшить кількість викидів CO2 в атмосферу — реєстрація результатів на сайті.
  • Колективні прибирання на території установ, організацій, закладів освіти. За такої форми кількість учасників у групі має бути обмежена, а площа — перевірена ДСНС на безпечність, у випадку сигналу тривоги всі мають спускатись в укриття.
  • Традиційні прибирання допускаються виключно на рекомендованих органами місцевого самоврядування локаціях.
  • Формування Національної мапи пунктів прийому вторинної сировини recyclingpoints.org «Знайди, сортуй, здавай!». Сортування вторинної сировини та відправка на переробку.
  • Розбір завалів.
  • Для закладів освіти відбудеться конкурс

«Українці за кордоном також можуть приєднатися. Організувати онлайн або офлайн прибирання, подякувати приймаючим містам та підтримати своє рідне місто навіть на відстані», — додали організатори.

Зареєструвати результат участі у Всесвітньому дні прибирання просять за посиланням до 25 вересня включно.

Повний інструктаж з протимінної безпеки можна переглянути за посиланням.

За даними Let’s do it Ukraine, Всесвітній день прибирання в Україні за 5 років об'єднав 1 082 501 людей. Учасники прибрали Україну від 4647 тонн сміття та 456,5 тонн знайденого відправили на вторинну переробку.

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду