Волонтери вимагають якісно забезпечувати бійців засобами тактичної медицини

Волонтери вимагають якісно забезпечувати бійців засобами тактичної медицини

16:53,
30 Липня 2023
859

Волонтери вимагають якісно забезпечувати бійців засобами тактичної медицини

16:53,
30 Липня 2023
859
Волонтери вимагають якісно забезпечувати бійців засобами тактичної медицини
Волонтери вимагають якісно забезпечувати бійців засобами тактичної медицини
Держава досі забезпечує військо неякісними турнікетами й аптечками, які призводять до загибелі бійців, пишуть волонтери, інструктори, громадські організації.

«Українська правда» опублікувала звернення волонтерського руху щодо забезпечення війська засобами тактичної медицини. Звернення адресовано міністру оборони Олексію Резнікову, міністру внутрішніх справ Ігорю Клименку, головнокомандувачу генералу Валерію Залужному та начальнику Генерального штабу ЗСУ генерал-лейтенанту Сергію Шапталі.  

У звернені сформульовані вісім проблем навколо тактичної медицини в українському війську. Зазначається, що пункти сформовані на основі численних відгуків підрозділів із передової. Проблеми такі:

  1. Відсутній контроль якості медичних засобів (турнікети, оклюзійні наліпки та інші), які передаються державою до військових частин, зокрема визначених вимог до турнікетів.
  2. Процедура обліку та списання медичних засобів жодним чином не відповідає реаліям військового часу. Це призводить до значних затримок чи взагалі унеможливлює списання з балансів військових частин медичних засобів, які були використані чи втрачені під час бойових дій.
  3. Існуюча статистика та звітність у сфері забезпечення тактичною медициною не відображає реального стану справ через зазначені проблеми зі списанням, а також поширеними випадками, коли, наприклад, під інвентарною назвою «турнікет САТ» у військові частини передаються китайські аналоги низької якості, не придатні для використання під час бойових дій.
  4. У більшості військових частин спостерігається значний дефіцит транспортних засобів, призначених для евакуації поранених, як звичайних кейс/медеваків, так і броньованого евакуаційного транспорту.
  5. Існуюча спроможність тренувальних центрів з тактичної медицини, де повинні навчатись бійці та бойові медики, на порядок нижча реальних потреб Сил Оборони.
  6. У медичних підрозділах та лікувальних закладах Збройних сил з подання або бездіяльності Командування медичних сил застосовуються застарілі та інші шкідливі настанови з лікування, що не відповідають засадам доказової медицини, стандартам МОЗ та країн-партнерів. Зокрема, протокол лікування акубаротравми. 
  7. Нещодавня дискусія стосовно гемотрансфузії (введення крові. — «ДМ») на догоспітальному етапі призвела до обвинувачення бойових медиків Командуванням медичних сил у незаконній лікувальній діяльності (ст. 138 КК України). Міністерство охорони здоров’я України ще рік тому запровадило стандарт лікування геморагічного шоку, який вимагає якнайраніше розпочинати лікування введенням пораненому крові або її компонентів, а 30.06.2023 Уряд опублікував постанову, яка забезпечує логістику крові для потреб фронту. Командування виключило бойових медиків з переліку осіб, що застосовують кров для лікування, мотивуючи це кримінальним правопорушенням.
  8. Застаріла або відсутня нормативно-правова база у сфері тактичної медицини дає широке поле для зловживань та бездіяльності посадовців, які повинні забезпечувати Сили Оборони якісними медичними засобами. Зокрема, існують різноманітні переліки щодо складу аптечок чи наплічників бойового медика, які не відповідають реальному характеру бойових дій та не дозволяють купувати/передавати у військові частини лише якісні засоби. Існуючий стандарт аптечки в Національній гвардії України зобов’язує військовослужбовців мати в аптечці наркотичний засіб, що призводить до важких ускладнень і наркотичної залежності. Немає державного органу, який би був лідером та ніс відповідальність стосовно питань комплексного забезпечення Сил Оборони засобами тактичної медицини, організації належного навчання бойових медиків та особового складу, організації ефективного процесу евакуації поранених, забезпечення військових підрозділів транспортними засобами, придатними до медичної евакуації.

Автори звернення запропонували воєнному командуванню розв'язати проблеми в такі способи:

  • призначити відповідальних за навчання та забезпечення військових;
  • врегулювати процес взяття на баланс, обліку та списання медичних засобів;
  • провести ревізію наявних засобів такмеду в підрозділах, повідомивши спільноту про методологію такої перевірки;
  • розробити механізм перевірки і фільтрування допомоги, яка приходить від волонтерів;
  • забезпечити співпрацю з організаціями громадянського суспільства, залученими в процес;
  • воєнному керівництву взяти під особистий контроль забезпечення підрозділів оборони та наступу.

Звернення нині має 44 підписанти, серед яких директорка БО «Благодійний фонд Сергія Притули» Ганна Гвоздяр, президент Leleka Foundation Вадим Гешель, засновниця ГО «Госпітальєри» Яна Зінкевич, керівниця напрямку «Такмед» фонду «Повернись живим» Людмила Паутець, парамедикиня Юлія Паєвська (Тайра), голова гравління ГО «Тактична Медицина "Північ"» Владислав Чумаченко, співзасновник Центру тестування турнікетів, експерт з теми кровоспинних турнікетів, інструктор з першої догоспітальної допомоги на полі бою Віктор Апполонов, директор БФ «Солом’янськi котики» Андрій Єрофєєв.

Нагадаємо, Центр громадянських свобод запустив інформаційно-адвокаційну кампанію з визволення полонених медиків.

«Детектор медіа» також розповідав, як навчають тактичної медицини «Солом’янськi котики», як Ua First Aid забезпечують бійців якісними аптечками та турнікетами, а також як на початку повномасштабного наступу росіян засобами тактичної медицини забезпечували волонтери в тилових містах.

Фото: combattourniquet.com

 

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду