Спільнота родин Оленівки: ЗМІ зманіпулювали заголовками про повернення тіл загиблих під час теракту в колонії

Спільнота родин Оленівки: ЗМІ зманіпулювали заголовками про повернення тіл загиблих під час теракту в колонії

17:14,
10 Липня 2023
1559

Спільнота родин Оленівки: ЗМІ зманіпулювали заголовками про повернення тіл загиблих під час теракту в колонії

17:14,
10 Липня 2023
1559
Спільнота родин Оленівки: ЗМІ зманіпулювали заголовками про повернення тіл загиблих під час теракту в колонії
Спільнота родин Оленівки: ЗМІ зманіпулювали заголовками про повернення тіл загиблих під час теракту в колонії
Насправді тіла повернули ще в жовтні 2022 року. Спільнота родин Оленівки закликала медіа більше стежити за ходом справи, в тому числі — з їх допомогою.

Після брифінгу омбудсмана Дмитра Лубінця під час правозахисного форуму «Легіон права» 7 липня українські ЗМІ масово писали, що Україна повернула тіла загиблих в Оленівці внаслідок теракту 28–29 липня 2022 року. Натомість тіла повернули ще в жовтні 2022 року, і тоді про це написало лише кілька видань, розповіла «Детектору медіа» представниця громадської організації «Спільнота родин Оленівки» Олександра Мазур.

«У жовтні суспільство не дуже звернуло увагу на цю подію, а зараз звернули. Це, звичайно, правда, що їх повернули, але це сталося ще в жовтні 2022 року. А нинішні заголовки вводять суспільство в оману, тому що це видається як новина, як щось, що сталося недавно», — пояснила «Детектору медіа» позицію організації Олександра.

На думку представниці «Спільноти родин Оленівки», медіа схибили через те, що не стежили за темою та неправильно сприйняли слова омбудсмана. «Дмитра Лубінця журналісти запитували щодо теракту в Оленівці, а саме що відомо станом на зараз. Він відповів, що загиблих вдалось повернути до України, ідентифікація триває», — зазначила Олександра.

«Багато журналістів зараз пишуть нам на пошту, щоб ми дали інформацію про те, що недавно повернулися тіла. Тобто вони не готуються перед тим, як нам пишуть. Якби вони підготувалися, то побачили б, наприклад, що в нас постійно відбуваються поховання. Чиї поховання відбулися, якщо тіла повернули недавно?» — сказала Олександра.

«Спільнота родин Оленівки» закликала представників українських ЗМІ уважніше стежити за справою та звертатися по коментарі до їхньої організації, сказала Олександра Мазур. «Ми помітили, що [журналісти] часто беруть коментарі в родин військовослужбовців, яких не було в тому бараці. Але їхні родичі не можуть володіти всіма деталями справи. Тому бажано звертатися офіційно до державних представників і публікували розгорнуті відповіді, не вириваючи нічого з контексту, як цього разу. І, звичайно, [бажано] щоб до нас зверталися, тому що ми постійно опрацьовуємо інформацію», — пояснила Олександра.

Задля отримання коментарів у справі теракту та його розслідування «Спільнота родин Оленівки» запросила звертатися на пошту olenivkafamilies@gmail.com. Новини організації регулярно публікують на фейсбук-сторінці.

Громадська організація «Спільнота родин Оленівки» об'єднала понад сто родин військовослужбовців, постраждалих внаслідок теракту в колонії №120 смт Оленівка в ніч із 28 на 29 липня 2022 року, розповіла Марія Алєксєєвич, представниця організації. Спільнота сформувалась у січні 2023 року, після того як Антоніу Гутерріш розформував Місію зі встановлення фактів вбивства військовополонених в Оленівці. Організація займається моніторингом згадок про теракт у ЗМІ задля дотримання інформаційної гігієни щодо теми теракту в Оленівці.

Нагадаємо, трагедія сталася 28 липня в колонії, розташованій у селищі міського типу Оленівка на Донеччині. Внаслідок вибуху в приміщенні загинули військовополонені з «Азовсталі» — більше 50 українських військових; за не підтвердженими даними, понад 70 зазнали поранень.

Міжнародна спільнота засудила вбивство полонених та вимагала розслідування. 

Вибух на території колишньої виправної колонії в Оленівці був російським терористичним актом та грубим порушенням міжнародних домовленостей, ідеться в спільній заяві Міністерства оборони, ЗСУ, СБУ, ГУР МОУ, Генштабу України.

Скриншоти facebook.com/olenivkafamilies

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду