5 січня — брифінг щодо розслідування теракту в Оленівці «Злочин без покарання»

5 січня — брифінг щодо розслідування теракту в Оленівці «Злочин без покарання»

13:09,
4 Січня 2024
867

5 січня — брифінг щодо розслідування теракту в Оленівці «Злочин без покарання»

13:09,
4 Січня 2024
867
5 січня — брифінг щодо розслідування теракту в Оленівці «Злочин без покарання»
5 січня — брифінг щодо розслідування теракту в Оленівці «Злочин без покарання»

На заході представники та представниці громадських організацій «Спільнота родин Оленівки», «Медійна ініціатива за права людини», «Регіональний центр із прав людини» та «Українська Гельсінська спілка з прав людини» порушать питання:

  • Як вплинуло розформування місії ООН на подальше розслідування трагедії в Оленівці.
  • Чи була знайдена альтернатива розформованій місії ООН.
  • Хто та для чого сформував ГО «Спільнота родин Оленівки».
  • Хто сьогодні займається розслідуванням теракту в Оленівці.
  • Залучення правових громадських організацій до співпраці зі «Спільнотою родин Оленівки».

Захід відбудеться за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, буд. 8/16, Медіацентр Україна. Початок о 10:00. Онлайн-трансляція буде доступна за посиланням.

Спікер(к)и:

  • Анна Лобова, дружина важкопораненого військовополоненого під час теракту, ГО «Спільнота родин Оленівки»;
  • Марія Алєксєєвич, дружина важкопораненого військовополоненого під час теракту, ГО «Спільнота родин Оленівки»;
  • Тетяна Катриченко, виконавча директорка ГО «Медійна ініціатива за права людини»:
  • Андрій Яковлєв, адвокат, залучений експерт ГО «Регіональний центр із прав людини»;
  • Наталя Войнова, адвокатка, юристка Центру стратегічних справ ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини»;
  • представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими.

Організатори брифінгу нагадали, що рік тому, 5 січня 2023 року, представник генсека ООН Стефан Дюжаррік заявив: «Генеральний секретар вирішив розформувати свою місію зі встановлення фактів щодо інциденту 29 липня 2022 року в Оленівці».

«Ні ООН, ні МКЧХ не були допущені до місця злочину, натомість офіційної заяви про те, що їх не допускає саме РФ ці організації не зробили. ООН прокоментували, що їм недостатньо умов для розгортання місії. МКЧХ надає усну відповідь, що в них немає доступу, але письмові підтвердження надати відмовляються», — дописала «Спільнота родин Оленівки» в анонсі брифінгу у фейсбуку.

Нагадаємо, захисники Маріуполя, які в травні 2022 року за наказом командування вийшли в полон, постраждали внаслідок вибуху в бараці в колонії №120 в селищі Оленівка в ніч із 28 на 29 липня 2022 року. Унаслідок теракту загинуло більше 50 українських захисників, більш як сотню було поранено. Ці дані досі не підтверджені: до полонених росіяни не пускають, і невідомо, чи в Україну повернули всі тіла загиблих. До будівлі бараку теж ніхто не зміг отримати доступ. У полоні залишається понад 120 постраждалих військовополонених, 59 з них тяжко поранені.

Родичі загиблих унаслідок теракту та родичі поранених полонених об’єдналися в громадську організацію. Нині «Спільнота родин Оленівки» об’єднує більше сотні сімей. Ключова мета організації — повернути додому своїх рідних із полону.

11 жовтня 2022 року до України на щиті вдалося повернути страчених в Оленівці військовополонених. Ідентифікація тіл не завершена. Досі не відомо, чи всі 62 переданих тіла перебували в бараку.

«Спільнота родин Оленівки» публічно просила президента встановити дні скорботи за полеглими в колонії захисниками. Петиція набрала необхідні 25 тисяч підписів і чекає на відповідь президента.

«Спільнота родин Оленівки» також заснувала фонд для підтримки родин постраждалих і загиблих внаслідок теракту в колонії. Першочергова мета фонду — зібрати кошти родинам, які вже змогли поховати своїх рідних.

Ілюстрація: Креативна Січ

Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду