БФ «Запорука» скерував майже три мільйони гривень на створення відділення реабілітації в НІР

БФ «Запорука» скерував майже три мільйони гривень на створення відділення реабілітації в НІР

13:34,
28 Березня 2023
621

БФ «Запорука» скерував майже три мільйони гривень на створення відділення реабілітації в НІР

13:34,
28 Березня 2023
621
БФ «Запорука» скерував майже три мільйони гривень на створення відділення реабілітації в НІР
БФ «Запорука» скерував майже три мільйони гривень на створення відділення реабілітації в НІР
Це буде перше в Україні реабілітаційне відділення при медзакладі, у якому лікують онкологічні хвороби.

У Національному інституті раку готують до відкриття реабілітаційне відділення для пацієнтів з онкологією та з воєнними травмами. На реалізацію проєкту благодійний фонд «Запорука» скерував 2,8 млн грн. Про це «Детектору медіа» повідомили у самому фонді.

«Сьогодні фізична реабілітація стає одним із пріоритетів фонду. З одного боку колосальні виклики перед медиками. З іншого — тисячі українці, які потребують допомоги та відновлення після травм та важких хвороб. І ми можемо забезпечити цю допомогу не десь, а в нашій країні. Тому створюємо в НІР сучасний, потужний, повноцінний простір, якого конче потребують як онкохворі, так і постраждалі від війни», — зазначає засновниця та президентка благодійного фонду «Запорука» Наталія Оніпко.

За її словами, протягом трьох місяців у НІР заплановано реконструювати зал фізичної терапії площею 100 м2, а також відремонтувати й облаштувати кабінет для відновлення та тренування ходи, кабінет для індивідуальних та групових занять, кабінет для підвісної терапії та занять на тренажерах, просторий санвузол, обладнаний для людей з інвалідністю.

Унікальність проєкту в тому, що це буде перше в Україні реабілітаційне відділення при онкологічному медзакладі. До складу мультидисциплінарних команд входитимуть лікар фізичної реабілітаційної медицини, фізичні терапевти, ерготерапевти, психологи та асистенти. Спеціалісти супроводжуватимуть пацієнтів із перших днів післяопераційного періоду та працюватимуть над їхнім відновленням.     

«У країні дуже довго зберігалася стара радянська система, де реабілітація вважалася прерогативою санаторно-курортних закладів. Туди пацієнти потрапляли в кращому випадку через чотири місяці після оперативного втручання. А це надто пізно. Практика з комплексною (гострою та підгострою) реабілітацією в лікарнях збереже дорогоцінний час та дозволить якісно й ефективно відновлювати втрачені функції, повертати пацієнтів до свого звичного життя», — розповіла Оксана Сивак, заступниця генерального директора з реабілітації та інноваційних методів лікування НІР.

Новий спеціалізований центр дасть доступ до професійної реабілітації 60 пацієнтам щоденно. До відкриття відділення в Національному інституті раку готуються у червні цього року. Реабілітаційна допомога в межах пакетів підтримки Національної служби здоров’я України надаватиметься безкоштовно.

Благодійний фонд «Запорука» 15 років підтримує родини важкохворих дітей і створює умови для того, щоб сім’ї були разом під час лікування. Із 2009 року фонд надав можливість безкоштовно проживати у центрі «Дача» 1300 дітям-пацієнтам Національного інституту раку та Охматдиту.

Основними напрямами діяльності «Запоруки» під час війни стали евакуація підопічних у відносно безпечні українські клініки та за кордон; забезпечення українських лікарень медикаментами, обладнанням, реанімобілями, фахівцями; створення та підтримка реабілітаційних просторів; реконструкція житла для сімей, яких війна позбавила дому; психологічна підтримка та гуманітарна допомога громадам, які прихистили вимушених переселенців.

Фото: Facebook БФ «Запорука»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду