Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ-терапії за час повномасштабного вторгнення

Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ-терапії за час повномасштабного вторгнення

13:49,
8 Грудня 2022
785

Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ-терапії за час повномасштабного вторгнення

13:49,
8 Грудня 2022
785
Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ-терапії за час повномасштабного вторгнення
Пацієнти з ВІЛ отримали 209 600 курсів АРВ-терапії за час повномасштабного вторгнення
З початком активних воєнних дій більше 129 тисяч людей, які живуть з ВІЛ в Україні, опинились під загрозою переривання лікування.

Пацієнтська благодійна організація «100% Життя» розробила нові шляхи постачання ліків та доставила 25,5 тонни препаратів на склади у Польщі і за три дні розвезла їх по всіх регіонах України. На екстрений запит Центру громадського здоров’я та  «100% Життя» найбільші донори та партнери у сфері боротьби із ВІЛ — Глобальний фонд, PEPFAR, USAID, UNAIDS — погодили терміновий план закупівлі ліків для України. 

У результаті в Україну після 24 лютого було завезено 209 600 курсів АРВ-терапії, на які програма PEPFAR виділила 13 мільйонів доларів США. На сьогодні всі пацієнти з ВІЛ забезпечені лікуванням та мають запас препаратів АРВ-терапії, а відтак захищені.

«З перших днів війни, коли частина України була під окупацією, наші активісти з регіональних відділень БО "100% Життя" разом із МОЗ організували "дороги життя" та доставляли пацієнтам АРВ-терапію човнами, пішки чи на велосипедах, долаючи блокпости та потрапляючи під обстріли росіян. Говорячи мовою воєнного часу, сьогодні упаковка ліків  для пацієнта з ВІЛ — це як "бронежилет". Те, що нам вдалося зробити разом із партнерами для захисту тисяч пацієнтів із ВІЛ — це найбільша та найтихіша операція з порятунку українців під час війни та спільної координації на рівні "міжнародні партнери — держава — пацієнт"», — говорить Дмитро Шерембей, голова БО «100% Життя».

«Від імені Об’єднаної програми ООН зі СНІДу хочу підкреслити, що ми солідарні з українцями у боротьбі за життя у цей складний час, як ми солідарні з Україною на шляху боротьби з епідемією ВІЛ протягом багатьох років. Досвід останніх дев’яти місяців підтвердив, що громадський сектор в Україні ладен демонструвати ефективність у надзвичайних умовах. Ми зі свого боку докладаємо максимум зусиль, аби надавати підтримку там, де це найбільше необхідно. Аби кожен пацієнт із ВІЛ мав доступ до лікування та послуг, а отже, залишався захищеним», — сказав Роман Гайлевич, директор UNAIDS в Україні. 

«Система охорони здоров’я працює, попри безпрецедентні виклики, спричинені російською терористичною тактикою війни проти цивільного населення. Пацієнти із хронічними захворюваннями, які залежать від пожиттєвої терапії, такі як пацієнти з ВІЛ, опинились у зоні подвійних ризиків. Сьогодні завдяки ефективному партнерству міжнародних донорів, держави та пацієнтських організацій близько 130 000 пацієнтів із ВІЛ в Україні забезпечені терапією на найближчий рік», — зазначив заступник міністра охорони здоров’я України, головний санітарний лікар Ігор Кузін.

За даними Центру громадського здоров’я МОЗ, Україна сьогодні посідає одне з перших місць серед країн європейського регіону за кількістю ВІЛ-позитивних осіб. Кожна третя ВІЛ-позитивна людина досі або не знає свій ВІЛ-статус, або залишається поза межами медичного нагляду і, відповідно, не отримує лікування (АРВ-терапію). За оцінними даними, на початок 2022 року в Україні проживало 244 877 людей з ВІЛ (зокрема 200 000 людей — на підконтрольних Україні територіях).

Станом на початок 2022 року більше 129 тисяч ВІЛ-позитивних українців отримували лікування АРВ-терапією (тоді як ще у 2009 році — 15 871 особи).

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду