Креативні сили України: ще один фланг інформаційної війни проти російських загарбників

Креативні сили України: ще один фланг інформаційної війни проти російських загарбників

14:30,
15 Березня 2022
16809

Креативні сили України: ще один фланг інформаційної війни проти російських загарбників

14:30,
15 Березня 2022
16809
Креативні сили України: ще один фланг інформаційної війни проти російських загарбників
Креативні сили України: ще один фланг інформаційної війни проти російських загарбників
Як професіонали диджитал-сфер об’єдналися задля перемоги України, як до них приєднатися, а також чому креативникам слід повертатися до звичайного ритму.

«Креативні сили України» — спільнота диджитал-фахівців у телеграмі, яка з перших днів вторгнення Росії в Україну воює на інформаційному фронті. Відеомейкери, копірайтери, ілюстратори створюють професійний контент і поширюють його, щоби протидіяти дезінформації, за допомогою фото- та відеоконтенту психологічно тиснути на ворогів і підтримувати союзників. Наразі канал «Креативні Сили України» має 38 тисяч читачів.

«Креативні сили України» — ініціатива продюсерки студії відеопродакшену Videomatica та навчальної платформи Videomatica Academy Ольги Ель Рай. Студія працює дев’ять років, а три роки тому створила навчальну платформу. Із початком війни диджитал-спеціалісти зорієнтувалися, який внесок у перемогу можуть зробити.

«Війна почалася з дезінформації. Ворог оголосив про “спецоперацію”, мета якої — нібито порятунок українців, натомість це повномасштабна війна проти нашого народу. Ми зрозуміли, що поруч із війною на фронті буде інформаційна війна — з дезінформацією, фейками, пропагандою Росії. Сьогодні не може бути інформаційного вакууму. Інфопростір обов’язково заповнюється, і або це буде правда про Україну, або дезінформація і фейки Росії. Ми працюємо для того, щоби правда про Україну щодня поширювалася світом. Працюємо з медіа з багатьох країн світу, даємо їм правдиву інформацію з місць подій і наші ролики з правдою про Україну», — розповіла Ольга.

За задумом, у КСУ мали би об’єднатися команди різних креативних напрямів та створювати контент про те, що насправді відбувається в Україні, а потім просувати його на території Росії, Європи та США. І, звісно, підбадьорювати українців.

«У перші дні війни окремі спеціалісти, команди й ми — всі почали масово крутити рекламу на території Росії із поширенням правди. Ми розповідали, що тут війна, а не спецоперація. Переконана, що це одна з причин того, чому Роскомнадзор заблокував соцмережі. Ми цей процес пришвидшили, бо в перші дні війни, за статистикою, кожна друга реклама на території Росії була нашою — про війну і що тут реально відбувається», — каже Ольга.

«Креативні сили України» поділені на команди копірайтерів, режисерів монтажу, сценаристів, шукачів матеріалу, організаторів, генераторів ідей, креативників, таргетологів, копірайтерів ЗМІ, саунд-дизайнерів, ілюстраторів, піарників, тіктокерів. Якщо вашого креативного фаху немає в переліку — не біда; варто звернутися до КСУ, і робота знайдеться.

«Для інформаційної війни потрібен медійний контент: фото, відео, статті, презентації, сайти. За день ми можемо створювати від двох до трьох тисяч різних диджитал-, фото- чи відеокреативів, і їх потрібно просувати. Якщо є сто маркетологів різних напрямів (піарники, фахівці з таргетованої та контекстної реклами тощо), що більше обертів ми набираємо, то більше контенту потрібно. Тож ми почали поширювати нашу спільноту», — пояснює Ольга. Про безпеку чатів подбали заздалегідь: додали необхідних ботів для перевірки, хто приєднується до групи, та залучили модераторів — організаторів-волонтерів.

Кожен спеціаліст отримує чітке завдання від організатора й виконує його; далі організатор передає готовий результат у наступну команду. Візьмімо, наприклад, створення відео. Спочатку ідею для ролика подає маркетолог, якому потрібен такий контент, або команда генераторів ідей. Далі сценарист перетворює ідею на повноцінний сценарій, із яким може працювати режисер монтажу, щоб видати готовий ролик. Далі він потрапляє або до маркетолога, який поставив завдання, або в загальний чат для відкритого доступу, звідки будь-який маркетолог, таргетолог чи інший спеціаліст може взяти відео для просування.

Готові креативи збирають в окремих чатах (зокрема відеоролики для медіа — тут). Паралельно з таргетологами всі охочі можуть забирати їх і поширювати. Кожен креатив проходить узгодження всередині спільноти, щоб контент ніс лише правильні та коректні меседжі. «Окрема команда стратегів включає кількох політтехнологів, які допомагають формувати меседжі. Звичайно, створюється дуже різний контент, але на масштабне просування йде лише той, який веде до перемоги України. Ми поширюємо інформацію, яка суперечить пропаганді Росії та змінює картину для жителів Росії на правдиву. Якщо вони говорять, що це спецоперація, ми пояснюємо, що це справжня війна, гинуть люди, зруйновані будинки. І це ніякі не збройні угрупування, це зробили російські війська. Ми говоримо з кожною країною і кожною аудиторією її мовою і прагнемо головної цілі — миру», — пояснила Ольга.

Ролики вже поширювали блогери з аудиторіями від ста тисяч до мільйона, медіа Грузії та Польщі. За словами Ольги, контент «летить» соцмережами, телеканалами й іншими медіа, тому відстежити всі поширення неможливо. Тож КСУ працюють щодня, створюють контент, далі його підхоплюють медіа та звичайні люди.

«Мені найбільше подобаються повнометражні відеоролики, бо це те, чим ми займалися до війни. Дуже багато крутих, душевних, сильних, драматичних роликів, написаних за крутим сценарієм, зроблених крутими спеціалістами, потрапляють у серця людей. Мені здається, що якраз через це вони й набули значного поширення. Видно, вони їм самим сильно сподобалися», — каже Ольга.

«Креативні сили України» — не тимчасовий творчий десант, а сформована спільнота. Це платформа для нетворкінгу та розвитку творчих людей. Тут можуть знайтися й об’єднатися фахівці з одного міста чи області, щоб допомагати місцевим ініціативам або працювати разом. «Мені щодня пишуть із конкретними проханнями і задваннями — не лише тими, які ми робимо в рамках КСУ. Ми допомагаємо знайти команду серед нашої спільноти кожному, хто має ідею або робочу задачу», — додала Ольга.

Фахівцям креативних спеціальностей, як і іншим, було важко зорієнтуватися перші дні наступу окупантів, проте час відновлювати звичний ритм і починати працювати, вважає Ольга: «Найкраще, що можуть зараз зробити креативники, — це стежити за собою, об’єднувати сили, працювати на економіку України і на найкращий результат, на який ми здатні. Слід заводити з-за кордону більше грошей, обертати їх в Україні для того, щоб наша економіка була на рівні. Не губити себе, бо я бачу, що дуже багато креативних спеціалістів зараз сильно стурбовані і не знають, як почати заробляти зараз, як жити. Я переконана, що найбільша темрява — саме перед найяскравішим світанком. Зараз креативникам потрібно почати робити те, що вони робили раніше, лише на закордонний ринок, поки відновиться наш. Зараз час брати себе в руки та знаходити відповіді, діяти маленькими кроками. Увага всього цивілізованого світу направлена на Україну, а творчим українцям із навичками іноземні компанії готові надавати віддалену роботу. Почати працювати — це найкраще, що творчі люди можуть зробити зараз».

Ілюстрації, відео спільноти «Креативні сили України»

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду