«Сюжетами тут не обійтися». Про центр підтримки онкохворих дітей «Дача» зняли документальний фільм

«Сюжетами тут не обійтися». Про центр підтримки онкохворих дітей «Дача» зняли документальний фільм

18:06,
1 Лютого 2022
3955

«Сюжетами тут не обійтися». Про центр підтримки онкохворих дітей «Дача» зняли документальний фільм

18:06,
1 Лютого 2022
3955
«Сюжетами тут не обійтися». Про центр підтримки онкохворих дітей «Дача» зняли документальний фільм
«Сюжетами тут не обійтися». Про центр підтримки онкохворих дітей «Дача» зняли документальний фільм
Допрем'єрний показ відбудеться в Києві 15 лютого, у Міжнародний день онкохворої дитини. З 16 лютого переглянути фільм можна буде на медіасервісі Megogo та в кінотеатрах мережі «Планета кіно». Кошти з квитків спрямують на утримання «Дачі».

Документальний фільм «Дача» створили на грант президента України 2020 року, який надають «молодим діячам у галузі кінематографії для створення і реалізації творчих проєктів». Над картиною працювали режисер Олексій Смоляр, оператор та режисер монтажу Ангел Ангелов, композитор Артем Бабурін, продюсерка та сценаристка Ольга Гібелінда, співпродюсерка Світлана Тарасова, дистриб'ютор Malanka Studios, повідомили на фейсбук-сторінці Держкіно.

Стрічка розповідає про проєкт «Дача» благодійного фонду «Запорука». Це триповерховий будинок у Києві, де проживають родини під час лікування дитини в Національному інституті раку та Охматдиті, розповіла «Детектору медіа» засновниця і президентка фонду «Запорука» Наталія Оніпко. «Дачу» відкрили в 2009 році, і з того часу в ній безкоштовно зі своїми рідними проживали 1270 дітей різного віку з різних куточків України. Центр двічі переїжджав з місця на місце; у червні 2022 року «Запорука» готується відкрити оновлену «Дачу» — у будинку, зведеному з нуля.

Фільм — ідея Ольги Гібелінди, котра як журналістка телеканалу «Київ» висвітлювала роботу «Дачі», розповіла Наталія Оніпко. «Вона зняла кілька сюжетів про нас і сказала: Ой, тут сюжетами не обійтися. Я хочу фільм. Написала грант, їй дали на це кошти. Оля з командою поселилася тут на кілька місяців. Вийшли сорок хвилин про наше життя, день на Дачі. Я би хотіла, щоби люди його подивилися. Він не про хвороби: це просто про життя. Але навіть якщо не захочуть дивитися, можна просто придбати квиток, і кошти підуть на благодійність», — сказала Наталія Оніпко.

«Це світла історія про місце сили, спокою та перепочинку дітей, хворих на рак, які зараз борються за життя», — йдеться в анонсі передпоказу фільму. Зазначається, що герої фільму діти, батьки, працівники фонду, психологи та лікарі. Серед них чотирнадцятирічний Михайло Дьяков із Запоріжжя, якому вдалося перемогти хворобу, і його мама Наталя.

«Я побачив, що рак не вирок, що, так, це довготривалий, важкий період, але його можна пережити та перемогти. Що є шляхетні люди, які з відкритим серцем допомагають родинам з цим впоратися. Я сподіваюсь, що цей фільм побачать люди, в яких є можливість підтримати цих дітей та їхні сім’ї. Наша стрічка не про хворобу, не про біль,  тим паче, не про жалість. Вона про добру силу. Мені здається, що у висвітленні таких непростих питань не вистачає саме такої щирості та тепла. Подивіться фільм і ви також це відчуєте», — сказав режисер стрічки Олексій Смоляр.

«Завдяки цьому фільму ми усі маємо гарний шанс практично допомогти нашим героям. Бо кожний перегляд — це врятована дитина. Без перебільшень, — зауважує Ольга Гібелінда. — Цією стрічкою ми кажемо усім їм, що ми вас чуємо, знаємо, що ви є, що ми поряд. Бо через табуйованість теми раку в нашому суспільстві зазвичай такі люди опиняються в ізоляції. Так не повинно бути».

Допрем'єрний показ фільму «Дача» відбудеться в Мистецькому Арсеналі 15 лютого. З 16 лютого стрічка вийде в прокат у партнерстві з мережею кінотеатрів «Планета кіно» та медіасервісом Megogo. У них можна придбати благодійні квитки, і виручені кошти підуть на утримання «Дачі».

Фото з пресрелізу pedan|buro

Читайте також
Команда «Детектора медіа» не лише бореться за якість української журналістики, але й розповідає про суспільно важливі процеси в Україні. Наші журналісти пишуть про досягнення та проблеми громадського сектору й показують, як активісти впливають на реформи.

Запрошуємо вас долучитися до Спільноти «Детектора медіа». Та разом працювати над тим, щоб ініціативи, які захищають демократичні цінності, ставали більш видимими.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду